fredag 25 augusti 2017

Marinerade tomater

Nu är det en ljuvlig tid när man skördar det ena och det andra. En fröpåse måste vara ett av de allra bästa sätt att investera sina slantar. Man sätter några frö och redan efter några månader kan inkassera mängder av grönsaker, goda nyttiga, giftfria, färska, fräscha, doftande. Inte heller behöver jag skriva inköpslista för grönsaker, starta bilen och bära hem tungt. Mannen som står för den mesta matlagningen frågar om vi har det ena och om vi har det andra. Ja, det har vi! Vi kan till och med dela med oss ibland.
Odla är en sak, men att sen ta hand om allt man inte hinner äta upp på en gång är en annan. Var gör man av 10 kg tomater i veckan? Det är faktiskt inga problem.
Vi brukar koka årsbehovet av ketchup och det går åt flera kilo mer när man har egen. Den är så mycket godare. Recept HÄR Det mesta av skörden går dock till tomatbasröra som är som krossade tomater med en baskryddning. Ibland blir det några burkar tomatmarmelad och inlagda tomater Recept HÄR. Ett måste är torkade marinerade tomater som används i pasta, potatissallader, gratänger, på pizza, ja lite här och där. Det går inte åt så många vid varje tillfälle men de är oumbärliga som krydda.



Här kommer receptet:


Torkade tomater
1 kg tomater, allra bäst blir det med plommontomater men inget måste. Alla färger funkar men samma storlek är att föredra.
Några nypor salt

1. Skölj och halvera tomaterna. Lägg på bakplåtspapper på plåt och rada upp tomathalvorna med snittytan uppåt. Strössla över salt.

2. Ställ in plåten längst ner i ugnen i 125° under ca 4-5 timmar. Nagga snittytan med en gaffel efter halva tiden så rinner saften ur lättare. Tiden kan variera beroende på ugn och storlek på tomaterna, men är de inte klara är det bara att låta dem stå kvar lite till. De eftertorkar också och blir lite hårdare när de svalnat. Vill du ha dem lite halvsega avbryter du tidigare. Det kan vara bra att släppa ut lite ånga och torka av glaset nån gång under tiden.




Torkade marinerade tomater
Ca 4-5 dl

Lag
8 vitlöksklyftor
2-3 dl extra virgin olivolja
Några kvistar färsk timjan
Några kvistar oregano
½ tsk salt
grovmalen svartpeppar

Lägg torkade och svala tomater i väl rengjorda glasburkar. Skala och halvera vitlöksklyftorna och fördela i burkarna. Tillsätt bladen av några kvistar färsk oregano och timjan. Salta och peppra. Slå på olja så det täcker och sätt på locket. Förvara i kylskåpet.


Den största bunken med tomaterna som ska kokas har redan levererats till köket och kvar på bordet är de godaste ättomaterna i olika färger och de mellanstora som ska torkas och marineras i nästa omgång.


Allt gott

23 kommentarer:

  1. Det er fantastisk hva man kan høste fra kjøkkenhagen og ikke minst alt det gode man kan lage. Disse reseptene var virkelig fristende. Vi startet med noen pallkarmer med kjøkkenhage i fjor og det er så spennende. Masse inspirasjon å hente hos deg.
    Hilsen Jannicke

    SvaraRadera
  2. Låter ju super att ha så mycket ätbart. Jag får nog koka grön tomatmarmelad i år. det mognar sååå segt.Det är gott med så det gör inget.
    Lycka till med det som återstår
    Kram Meta

    SvaraRadera
  3. Men så gott det låter! Så mycket tomater har jag aldrig odlat, men det måste ju kännas underbart att ha sådan fin skörd! Tack för recept i alla fall!
    Trevlig helg!
    Kram, Ann

    SvaraRadera
  4. Wow det låter helt underbart gott alla recepten, TACK!! Tyvärr har det inte blivit någon nämnvärd skörd hos mig, förutom Wilma som lämnar en hel del men de andra tomaterna har bara några klasar med helt omogna tomater i år :( Troligtvis inte tillräckligt med sol o värme :( Hoppas kunna använda dina recept nästa år :) Härligt för er att ni får ta hand om så mycket:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  5. 10 kg tomater i veckan. Wao...vad gödslar du med?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De växer i 50% bränd kogödsel 50% rabattjord. De har fått en omgång nässelvatten som små och några givor Epsomsalt. Jämn vattning, värme och god pollinering minst lika viktigt.
      /Anette

      Radera
  6. Bravo, vilken skörd! Det låter så härligt med mängder av tomater. Nästa år ska jag minsann så mer på friland så jag har riktigt många.
    Kram

    SvaraRadera
  7. Så mycket gott du (eller din man)gör med era tomater! Jag har också några krukor med tomater, men dom äter vi som dom är!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  8. Jag sår frö, och upp kommer,,,ingenting,,elller en ensam krake. Sår kanske för djupt, men provar igen.
    Fantastiskt att du får så mycket tomter. Vilken känsla att kunna ta tillvara 10 kilo i veckan, och orka göra det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fröna kan också ruttna och groddarna kan bli uppätna av sorgmyggor.
      /Anette

      Radera
  9. Åh så gott! Och hemgjord ketchup är bara sååå gott!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  10. Hej Anette!
    Tio kilo tomater i veckan, du har mer än gröna fingrar. Börjar våren med mina sådder, och stora förhoppningar, och så blir det lite si och så. Glad att få några att smaka på.
    Trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
  11. 10 kilo tomater i veckan. Angenämt.

    SvaraRadera
  12. Tur att man kan göra så mycket trevligt med alla tomater. Här blir det snart chutney med tomater, lite syrliga äpplen och medelstark chili, vitvinsvinäger ger syra, ljust muskovadosocker sötma och mortlade kryddpepparkorn kryddighet. Använder till grytor och soppor i vinter. Kollade receptet på din ketchup och det var ju ganska annorlunda. Antar dock att du menar gram och inte hekto? Ska testa ditt recept vid tillfälle.
    Värre är det att veta vad man ska göra med all squash. Hur i herrans namn tar man tillvara 5 kg squash om dagen? Har du några idéer?
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Givetvis ska det vara 8 hg. Tack för rättelse! Har många squashidéer. Ringer dig.
      Kram
      /Anette

      Radera
  13. Mina frilandstomater har inte mognat ännu, men jag får nöja mig med köpta. Ugnstorkade tomater är ju bara sååå gott. Tillreds rätt mycket hemma hos mig för tillfället också :)
    /Kitty

    SvaraRadera
  14. Underbart! Mina tomater är dock gröna ännu.... men så har jag ju dem ute. Hinner de inte att mogna så får jag sylta dem. Tack för alla fantastiska recept! Kram

    SvaraRadera
  15. Mina tomater, alla varianter, mognar väldans långsamt. Undrar om det hinner bli nå´t!?
    Kram EL

    SvaraRadera
  16. Så frestad man blir av innehållet i burken, magiskt vacker bild. Tomatskörden hos mig är måttlig, för lite sol och för kallt.
    Kram

    SvaraRadera
  17. Så mycket godsaker man kan göra med tomater när man har den mängd som du har,här har det blivit mindre än vanligt i år.Däremot så har det blivit rätt mycket Gurka som vi har njutit av i sallader jag har till och med delat med mig av den.Tack för recepten man kanske ska prova något av dem någon gång.Ha det bra/Margareta

    SvaraRadera
  18. Tack för recepten! Jag fick inte så mycket tomater i år men något av dina recept ska jag ändå göra.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  19. Det som finns i flaskan ser så läckert och gott ut så jag dreglar bara av bilden,
    doften kan jag också känna (minnas). Grattis till allt det goda du har gjort, säljer du något på Blädinge marknad ?
    Solmogna tomater är det bästa som finns, ja alla grönsaker man lyckas driva fram själv, de är garanterad ekologiska.
    Förstår att dina dagar är fullbokade av inläggningar av olika grönsaker m.m.

    Må så gott/ Eva

    SvaraRadera
  20. Jag fick inte så mycket tomater i år men något av dina recept ska jag ändå göra.


    เย็ดสาว

    SvaraRadera