lördag 10 november 2018

Tebusken blommar

För två år sen fick jag tag i ett par tebuskar som verkar trivas bra i sina krukor med torv och gödsel. De gillar lågt Ph och skugga.  Dessa kommer från en provodling på Gotland där de växer på friland, men här i zon 4 övervintrar de i bubbelplasttälet i växthuset. I sommar har de stått utomhus på norrsidan och står faktiskt där fortfarande. De tål en del kyla, men jag har inte tänkt att testa hur mycket. De ska snart få komma in. 





Under sin tid här har de fördubblat sig i storlek. De växer tydligen ganska snabbt. Köpte dem som tvååringar, sådda från frö med 3-4 stycken i varje kruka. Nu är de fyra år och ca 50 cm höga. Jag har inte "skördat", alltså beskurit dem för te, men provsmakat enstaka blad. Färska blad smakar grönt, fräscht och lite fruktigt, medan de torkade smakar precis som naturell Sencha. Till en mugg går det åt 2-3 torra söndersmulade blad i tesilen. Vill man ha svart te måste bladen fermenteras och då går det åt några fler blad än jag vill plocka på de här ännu små buskarna.



För ett tag sen överraskade de med söta, små knoppar. Lade ut en blombild på Instagram som orsakade förvirring eftersom blommorna är lika skenkamelians. Alltså dags att reda ut begreppen.  



Både äkta tebuske Camelia sinensis och skenkamelia Stewartia pseudocamelia tillhör familjen teväxter-Theaceae med 195 arter och nio släkten. Växterna är onekligen ganska lika med långsmala, mörkgröna, blanka, tjocka blad och gulvita, vaxartade blommor. Egentligen är teplantan ett träd, men vi är ju vana att se dem som buskar på plantager, beskurna till cirka 1,5 meter. 

Det vore jättekul om åtminstone några av årets blommor kunde gå i frö. Tiden får utvisa. Om det går att ta sticklingar vet jag inte heller ännu. Ser i alla fall fram emot många muggar eget Sencha framöver.


Länksamlingen TrädgårdsFägring HÄR

 

15 kommentarer:

  1. Hej Anette!

    Men så spännande, jag har aldrig sett en tebuske men blommande skenkamelia har jag sett och blommorna liknar varandra väldigt mycket.

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Anette!
    Så spännande! Har aldrig sett en blommande tebuske tidigare här i Sverige!
    Fortsatt trevlig helg!
    Birgitta

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Kul att testa nya grejer! Jag har varken skenkamelia eller tebuske! Kamelian står på min vill-ha lista men varför inte en tebuske oxå?

    Ha en fortsatt fin helg i det grå!

    Kram

    SvaraRadera
  5. Så spennende! Der er jo lett å se at den er i slekt med Camellia. Jeg har Camellia i kjelleren om vinteren, men om sommeren har jeg de ute.

    Ha en fin søndag!

    SvaraRadera
  6. Så vackra blommor! Jag blev väldigt sugen på att testa det där téet. En annan fin släkting i Theaceae är Schima argentea blomman är väldigt lik. Sådde i våras och den har grott om jag minns rätt. Kom på nu att det är en av sådderna som behöver in i verkstaden i vinter.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  7. Så spännande med egen tebladsskörd. Att det är en väldigt vacker växt också är ju tacksamt.
    Ha en fin vecka /Lotta

    SvaraRadera
  8. Hej Anette!
    Låter riktigt spännande med egna tebuskar, och vackra blommor har de också.
    Ha det gott /Marika

    SvaraRadera
  9. Superspännande! Lycka till med plantorna och den framtida skörden.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  10. Hej Anette!
    Det här var verkligen intressant. Vilken vacker blomma den har. Jag som fantast av Camellia japonica skulle kanske också pröva en Camellia sinensis. Så spännande med eget te. Lycka till med dina plantor.

    Önskar dig en fortsatt skön vecka!
    Kram Anita

    SvaraRadera
  11. Det är ett intressant och lärorikt inlägg du bjuder på. Plötsligt känner jag för en kopp te. Jag hoppas att du får njuta av många muggar Sencha.

    SvaraRadera
  12. Jag är imponerad....odla eget te i Småland =) Härligt! Njut av först koppen =) Kram

    SvaraRadera
  13. Ja du har då verkligen gröna fingrar! Spännande med tebuskar! Lycka till med dom och ha nu en fortsatt glad vecka i dystra november...
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  14. Vad spännande! Jag håller helt med om likheten med skenkamelian, hoppas bara att ingen ger sig på att smula den senares blad till te - eller kanske att det går bra det också?

    SvaraRadera