lördag 3 november 2018

Ramslöken självsår sig villigt

När jag rensar bort aggressivt växande ängsanemon, döljer sig små vita skatter i rotsystemet, årets självsådda ramslökar. Visst är det söta! Jag pillar ut många hundra och planterar om.
Är så glad för att ramslöken trivs här. Den passar bra in som vårlig marktäckare under fruktträd och buskar i min lite småbusiga trädgård. En bra växt bör ju ha flera tillgångar och ramslöken har en mild god vitlökssmak, hela plantan är ätlig och användbar på många sätt, blomningen är helt underbar, det är en långlivad växt som sprider sig där den trivs.

Att den frösår sig kan ses både som nackdel och fördel, men för min del absolut fördel. Som vanligt gäller rätt växt på rätt plats och under de äpplenas trädkronor i Smultronlunden kan de fröså sig i stort sett som de vill, men kanske får döpa om till Ramslökslunden så småningom. Det poppar inte upp plantor överallt utan fröna släpps i stort sett rakt ner så beståndet blir tätare och brer ut sig långsamt.

Jag vet att många tycker just ramslök är svåra att få igång, men knepet är att så på hösten eftersom de gillar en frostknäpp. I annat fall kan man kan man alltid köldbehandla dem själv genom att ställa sådden i kylskåp 3-4 veckor. Själv tycker jag dock såna sådder är svåra att komma ihåg. De blir gärna glömda eller möglar hos mig.Växtplatsen bör vara väldränerad men ändå mullrik. Om man tänker på hur ramslöken växer i vilt tillstånd, hittar man dem gärna på åsar och sluttningar med lövskog, alltså både väldränerat och näringsrikt i naturlig, lätt fuktighetshållande lövkompost under stora skuggande träd upp till zon 4, men jag vet de som lyckats i zon 5 också. Kalk gillas.

Eftersom jag inte luckrar och rör runt i mina rabatter, utan nöjer mig med den luftning som alla de flitiga maskvännerna utför och att ta upp ogräset med maskrosjärn, så får frösådderna gro i lugn och ro. Om nån nu i sitt stilla sinne bävar för ogräset eller tror att trädgården är helvild så är det fel. Det blir faktiskt inte så mycket ogräs eftersom perennerna snabbt tar över och täcker rabatterna och stämmer man i bäcken med ett par lukrundor innan midsommar, hinner ogräset inte fröså sig och man kan  ha i stort sett ogräsfria land trots naturgödsling med de frö som följer med. Det var en parentes. Vi har ju alla våra olika metoder, men att inte röra runt är viktigt när man direktsår på plats.

Nån fröfirma föreslår som alternativ även kruksådd och sådd i kallväxthus för utplantering av lökarna senare. Man uppmanar också till beskärning varje år, men jag förstår verkligen inte varför. Kan det vara frösådderna man vill undvika? Upplys mig gärna om du vet.

Själv är jag noga med att plocka blad över hela beståndet och inte skövla en ensam tuva. Plantorna blommar i juli och sätter frö som är goda att pickla som omogna. Plantorna vissnar sen ner helt på sensommaren, tidig höst.Hur skiljer man på liljekonvalj och ramslök i det vilda? Bladen är ju onekligen väldigt lika, men ramslöksbladen kommer tidigare och doftar vitlök, ja hela skogen doftar vitlök om där finns ett bestånd. Man ska absolut inte plocka blad om man är osäker. Det är bra att känna till området man tänker plocka i, så att man upplevt blomningen. Liljekonvaljen har ju klockor på spröt och ramslöken bollar av små vita stjärnor. Gräver man lite i jorden med handen märker man också snabbt att liljekonvaljen har ett tätt nät av ytliga jordstammar medan ramslöken däremot kommer ur just en lök. 

Allt gott


Länksamlingen TrädgårdsFägring HÄR
12 kommentarer:

 1. Tack för all information om ramslöken. Den är god men här får vi inte plocka den. På Åland är den fridlyst! Men nu känner jag att jag ändå ska försöka få tag på frön och på så sätt odla den i egen trädgård. Om jag får plocka den vete gudarna; kanske att fridlysningen gäller även då. Det finns ett fåtal vilda bestånd på ön, så det vore roligt att kunna äta sin egen ramslök. Man får köpa blad som kommer från Sverige( i välsorterade affärer), men det är inte detsamma som att plocka dem själv.
  Ha en fin fortsättning på Allhelgonahelgen!

  SvaraRadera
 2. Jag köpte mig en planta då jag var på Gotland, men den trivdes inte....eller något fel blev det för den gav upp. Men ramslök är verkligen gott=) Ha en fin Alla helgonsdag. Kram

  SvaraRadera
 3. Anette!
  Är så glad över dem du skickade mig för några år sedan. De har nu blivit riktigt många.
  Fortsatt trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Pickla frön... Det lät väldigt spännande :) Jag har fått ett litet bestånd här också - de följde med en annan växt som jag egentligen tyckte var för dyr... Nu vet jag du är vegetarian men jag köper en korv med ramslök i smeten. Stekt blir det ingen direkt sensation tricket är att koka den - då kommer det lite ramslökssmak.

  Tänker som du.. det finns alltid platser där myskmadra, ramslök och andra växtglada växter fyller sin plats alldeles utomordentligt väl.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 5. Hej hej!
  Tror du taklöken äts upp av hönsen? Annars vet jag att skator & trastar är på allt i min trädgård.
  Jag tycker det låter som om du har en guldgruva med all ramslök någongång hoppas även jag på att finna en plats för den i min egen trädgård. En plats jag inte ångrar efter några år ;)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 6. Ramslök är jag tydligen väldigt givmild med. Alla som fått en planta av mig de senaste åren har sedan hört av sig och undrat var det var för någon vit lök som kom med. Ooops! Än så länge har de blivit glada över den men jag vet inte om några år....
  Ha en fin vecka /Lotta

  SvaraRadera
 7. Otroligt att du kan känna igen ramslöken, eller inte, du har ju koll. Så fin den är i blom.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Jag menar såklart de små i rotsystemet...

  SvaraRadera
 9. Här uppe i norra delarna av Sverige så växer det inte någon vild ramslök men jag har hittat en planta i en trädgårdsbutik som jag köpte för ett par år sedan och den har överlevt och blommar så fint varje försommar.Vilken lyx att ha ett större bestånd av denna så fina lök.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 10. Ramsllök har jag faktiskt inte sett växa och inte heller smakat. Men jag har förstått att många tycker mycket om den :)
  Måste alltså testa så jag vet vad ni snackar om, jag med!

  Kram

  SvaraRadera
 11. Really a beautiful blog.It is very astonishing and marvelous design.

  หนังออนไลน์

  SvaraRadera
 12. Oj, detta skulle jag ha sett tidigare. Kanske att jag också kunnat få fatt i lite frön under mina plantor? Nåja, finns där några får de väl gro på plats nu. Jag är i alla fall glad att de överlever.

  SvaraRadera