fredag 5 juli 2019

Hönsen och jag har en överenskommelse

Rött är vackert och mumsigt tycker både vi och hönsen. Som tur är har vi tre stora röda vinbärsbuskar på rad från söder till norr. Det betyder att nu när första busken är mogen är den sista fortfarande grön och det blir en lång skördesäsong.Hönsen trivs i skuggan under buskarna, där fukten stannar kvar i det lite slarvigt klippta gräset. De hittar säkert insekter och larver och är samtidigt skyddade från rovfåglar.


Jag har fyra svarta höns och Petronella känns igen på blå fotring.

I bärtider trivs de extra bra.  Petronella är mest försigkommen, siktar in sig på fina lysande bär, hoppar och drar ner. Hon har några somrar på nacken, fyra fem om jag inte minns fel och har varit med förut. Snövit är som en lillasyster, följer nyfiket hack i häl, ser och lär. Plockar upp det som tappats och glömts och betraktar det som sitt.

Höns har ett fantastiskt matminne. Annat tycks lätt glömmas bort, som att man blir bortkörd från pallkragarna eller att man inte får gå in i trädgårdslandet, men mat verkar det finnas ett särskilt minne för.
Hönsen och jag har en deal, en outtalad överenskommelse att de får alla bär de kan nå från marken. Det gäller även hallon och druvor. Vad det gäller druvor var det nån som i fjol kom på att man kunde använda sig av bänken framför för att nå lite högre. Får se om den kunskapen sitter kvar i år när det är dags.

Allt gott
Instagram @atligatradgarden
Länksamlingen TrädgårdsFägring
---=000=---

I år deltar jag i Lands Öppen trädgård söndagen den 21 juli 12-18. All info på https://www.land.se/oppentradgard/#/ där jag heter Ätliga trädgården precis som på instagram och finns i Kronobergs län.


17 kommentarer:

 1. De är ju roliga! Ja får se om de kommer ihåg bänken. Begreppet hönshjärna har väl någon sanning i sig kanske om minnet är så kort.
  Må så gott!
  Annika

  SvaraRadera
 2. Hi hi. . . dessa roliga höns! Undrar vad de gör när du inte ser då är nog överenskommelsen som bortblåst och bänken som gäller!!! :-)
  Trevlig Helg!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Vad trevligt att läsa om dina höns. Det första fotot är så festligt när de röda vinbären spanas in. Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 4. Hej Anette!
  Väluppfostrade höns. Mina vildfåglar är det inte, så fort det rodnar i vinbärsbusken är de där och smakar, och ibland är allt borta.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 5. De är så fina dina höns. OM jag bodde långt ut på landet skulle jag absolut ha egna höns. Önskar dig och djuren en skön helg!

  SvaraRadera
 6. Mmm... tänker att de är som de flesta av oss :) Vi minns det vi vill. Men det är ju onekligen en bra deal för vem vill böja sig ända ner och plocka allt under grenarna där. Underbart fångade är dem både i bild och text - som alltid :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 9. Ha Ha! Jag gillar dina höns, så söta. Här skulle dom få massor eftersom nästan alla bär ramlade av i hagelskuren. Nåja det blir väl fler år. Ha en bra vecka. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 10. Jag älskar dina berättelser om hönsen Förutom att dom är enormt söta så har dom så härliga namn också!!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 11. Så kul med hönsen i din trädgård. Här ser man vildhöns i rondellerna in mot Torrevieja. Men vad dom får tag i sin mat har jag ingen aning om.
  Det verkar vara finurliga dina höns med.
  Ha en fin tisdag.
  Carin

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 13. Så fina höns du har :) Tänk om jag skulle våga släppa ut mina? Men, Näe, då gräver som tokiga...

  Kul att vara med i LANDs öppna trädgårdar. Vi ska oxå :)
  Men i Stockkholm är det helt klart ingen stor grej för det är bara ett fåtal som är med...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har helt klart sitt pris med lösa höns vad det gäller rabatter och odlingar. Några skämsytor kräver sin förklaring när jag har gäster.
   Kram/Anette

   Radera
 14. Vilken bra deal! Oftast finns det ju bär så det räcker till alla som vill ha. Våra djur kan inte plocka själva, men de får både vinbär och blad att mumsa på.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 16. Den som läser detta vittnesmål idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt. Jag heter Göran Jörgen och är från stockholm, men jag flyttar till Chicago USA med min fru. Jag är lyckligt gift med två barn och en vacker fru. Något hemskt hände med min familj, jag tappade jobbet och min fru lämnade mitt hus eftersom jag inte kunde ta hand om mig själv och familjen. henne och mina barn vid den tidpunkten. Jag lyckades i nio år, ingen fru stödde mig för att ta hand om barnen. Jag försöker skicka ett testmeddelande till min fru men hon hindrar mig från att prata med henne. Jag försöker prata med hennes vän och hennes familj men jag vet fortfarande att någon kan hjälpa mig och jag har skickat begäran senare till så många företag, men ändå ring inte mig, förrän en trogen dag kommer att jag aldrig kommer att glömma i mitt liv . När jag träffade en gammal vän till mig som jag förklarade alla mina svårigheter och han berättade för mig om en bra man som hjälpte honom att få ett bra jobb på Coca cola-företaget och han berättade för mig att det var en caster-charm, men jag är en person som aldrig tror på trollformler men jag bestämde mig för att försöka och Drosagiede instruerade mig och visade mig vad jag skulle göra under dessa tre dagar av lunchen. Jag följer alla anvisningar och gör vad han bad mig göra bra. Drosagiede se till att allt gick bra och min fru skulle se mig igen efter det underbara arbetet Drosagiede. Min fru ringer till mig med ett okänt nummer och ber om ursäkt och hon sa till mig att hon verkligen saknar mig och våra barn och min fru kommer hem. Och efter två dagar ett företag som jag har skickat mitt tackbrev kallat, nu är jag den föredömliga företagschefen här i USA. Jag rekommenderar att om du har några problem skicka ett meddelande till detta e-postmeddelande: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 så får du det bästa resultatet. Ta saker för givet och det kommer att tas bort från dig. Jag önskar dig det bästa.

  SvaraRadera