torsdag 12 december 2019

Julbordskalender 2019, lucka 12Idag ytterligare en odlande ung familj från de södra delarna av Alvesta kommun som satsar hårt på de egna verksamheterna och bjuder på svartkålspesto i dagens lucka /Anette
På gården Gröönsgård i södra Småland bor och lever vi, jag – Mimmi, min man Nicklas och vår son Balder på 9 månader. Här ute på glesbygden bland skog, hagar, sten och åkrar odlar vi grönsaker, dels till oss själva och dels för lokal försäljning i form av ett andelsjordbruk.

Vi strävar efter att bli så självförsörjande som möjligt och på gården finns en getbesättning som ger mjölk och kött. Under hösten/vintern säljer vi köttlådor med finaste kött från killingarna/unggetterna. Det finns även en skock höns & ankor som ger ägg och kött, samt ett par hästar som huserar i hagarna.

Att bara äta de grönsaker som man själv odlar är verkligen en ynnest, även om morötterna kan vara lite maskätna ibland… Till en början kan det vara en utmaning när man verkligen får använda fantasin under den tid på året då det inte finns så mycket färska grönsaker, eller då man under sommaren svämmas över av tomater och zucchini.Bladkål i olika former, svartkål, grönkål eller purpurkål som står sig långt in på vintern, är en favorit här i huset och används råa i sallader, i grytor, rostade som chips i ugnen eller som här i en mixad röra eller ”pesto”. En grön röra är toppen att ha stående i kylen och kan göras på det mesta. Inte gör det något om bladen hunnit bli lite tråkiga och sladdriga heller. Här delar vi med oss av ett recept på vår svartkålspesto, använd den som sås till… allt, blanda med pasta, lägg på frukostmackan eller ha som dipp till morotsstavar.


Svartkålspesto

1 liten knippa svartkål
en näve valfria frön eller nötter, pumpakärnor från din egen nakenfröpumpa om man ska vara riktigt lyxig!


½ citron
liten bit lagrad ost
1-2 dl neutral rapsolja
salt/svartpeppar

Variera dig genom att hacka ner en chili, lite vitlök, pepparrot eller en bit purjolök.

Skölj och strimla svartkålen. Lägg i en mixerbunke. Tillsätt fröna/nötterna (om du vill torrostar du dem i en stekpanna först, det ger mer smak). Riv ner osten och pressa ner saften från citronen. Tillsätt olja, mängd beroende på hur tjock/lös du vill ha din pesto. Mixa med stavmixer till en tjock röra/sås. Smaka av med salt och svartpeppar.

Ät och njut!

Hemsida Gröönsgård
Instagram @groonsgard

Anette Brunsell
Instagram @atligatradgarden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar