måndag 23 december 2019

Julbordskalender 2019, lucka 23Gästbloggare idag är Charlotta (Lotta) Salomonsson som odlar matnyttigt utanför Linköping och har ett inspirerande konto på instagram där det experimenteras, utbyts kunskap och startas frökedjor /AnetteRabarberglögg


Hemgjort fruktvin har enligt mig oförtjänt dåligt rykte, och är något fler borde prova på att göra.  Dessutom får man chans att göra egen rabarberglögg att värma sig med. Att göra vin hemma kräver lite specialutrustning, men det är det värt då det är så roligt. Dessutom kan man göra vin från en massa saker i trädgården, t.ex. frukt som körsbär eller äpplen, eller blommor som fläder. 

När vi flyttade in i vårt hus för några år sedan var en av de få ätbara växterna på tomten en enorm rabarberplanta. Eller det måste vara flera plantor, för vi kan lätt skörda tio kilo åt gången. För att ta vara på detta överflöd har vi varje år gjort en stor sats rabarbervin. Jag ska här försöka beskriva hur vi brukar göra.

Utrustning som man måste ha: 
 • Jäskärl t.ex. en tunna med tättslutande lock + vattenlås (och gör du mycket vin är det värt att ha två) 
 • En hävert eller slang att föra över vinet från tunna till flaska
 • Flaskor att hälla upp det färdiga vinet på - det kan vara flaskor med patentkork, petflaskor med skruvkork eller återanvända glasflaskor som du sätter kapsyl på (och då behövs en kapsylerare) 
 • Silduk med ställning
 Allt du använder ska vara rent och diskat, använd gärna vatten direkt från vattenkokaren och ev. rengöringsmedel för att göra rent jäskärlen.

För en sats på 20 liter: 
 • Minst 7 kg rabarber (gärna 10 kilo)
 • 6 kilo socker
 • Valfri vinjäst
 • Jästnärsalt
 • VattenBörja med att plocka rabarbern. Skölj, hacka upp den i bitar och frys in den. Genom att frysa rabarbern "spränger" du cellerna och juicen rinner ut av sig själv när du tinar den.

Ett par dagar senare diskar du ur en hink eller plastback och häller i din frysta rabarber för att tina. Denna behöver inte vara lufttät men det är bra om det finns ett lock du kan lägga över så att inga flugor hittar dit. Det går också bra att använda en kökshandduk som du lägger över. Häll på 7-8 liter vatten (det ska täcka rabarbern). När rabarbern tinat tillsätter du 3 kilo socker, vinjästen och jästnärsaltet. Rör om 2-3 gånger om dagen men ha locket på emellan. Efter en eller två dagar märker du att jäsningen kommit igång på att det skummar när du rör om. Det är jästen som gör om sockret till alkohol och biprodukten koldioxid. Gasen trycker fruktmassan uppåt och det är därför viktigt att flera gånger om dagen röra ner den i vätskan igen, dels för att få ut så mycket smak och färg ur frukten som möjligt, dels för att jäsningen skyddar mot dåliga bakterier. Låt jäsa i ett par, tre dygn innan du silar av frukten (här använder du silduken) och för över vätskan till ditt jäskärl. Fyll upp med vatten till 20 liter, häll i resten av sockret och rör om tills det löst sig. Sätt på locket och montera vattenlåset. Man jäser vinet i lufttätt kärl för att vinet inte ska få så mycket kontakt med syre - för syre gör vin till vinäger. Vattenlåset gör att koldioxiden som produceras vid jäsningen kan komma ut (annars skulle jäskärlet sprängas) utan att luft kommer in. Att det bubblar i vattenlåset betyder alltså att jästen jobbar med att omvandla sockret till alkohol. Jäsningen brukar pågå i en till två veckor i normal rumstemperatur. När du märker att jäsningen avstannar (det bubblar mer sällan i vattenlåset) kan du, om du har ett andra jäskärl, racka vinet. Det innebär att du med t.ex. en hävert för över vinet i ett nytt kärl och lämnar bottensatsen, som består av död jäst, i det gamla kärlet. Var försiktig i det här stadiet så att du inte rör upp bottensatsen innan du rackar! Lyft eller flytta inte tunnan i onödan och låt den helst stå helt still i minst ett par dagar innan du rackar. Man rackar vinet för att det ska bli klarare, och för att bottensatsen kan ge en smak av jäst till vinet. När du rackat vinet sätter du på nytt i vattenlåset i ditt nya jäskärl och låter vinet stå tills bubblandet i vattenlåset helt har avstannat och gärna lite till. Det finns särskilt jässtopp att köpa om du vill vara säker, men finns det inget mer socker i vinet har inte jästen något att jobba med och det bör vara säkert att tappa på flaska. Använd en hävert även här och var försiktig så att du inte rör upp bottensatsen i botten av jäskärlet. Det sista i botten av tunnan vill man aldrig ta med sig i någon flaska, det kommer bara smaka jäst. När du tappat upp vinet på flaska får du gärna låta det mogna lite, minst sex månader och gärna ett år. Men har du gjort en sats på 20 liter kan du gott unna dig en flaska då och då för att undersöka vad lagringen gör med vinet. 

Glögg: så var vi framme vid jul! Krydda en flaska av ditt rabarbervin med några kardemummakapslar, hela nejlikor och en kanelstång. Du kan så klart göra en alkoholfri variant av genom att använda rabarbersaft i stället. Låt stå ett par dagar och värm sen försiktigt med kryddorna i. Drick och njut av frukten av ditt arbete! God jul!
Instagram @odlamer

Anette Brunsell

5 kommentarer:

 1. Men oj så bra. Ja nu vet jag vad jag ska använda mina rabarber till nästa år. Kram och God Jul! / Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett förhållande problem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Bindande trollformler
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. När jag hittade Dr. Ogume som bor i Turkiet var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume genom hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag gav vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma ihop igen. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän smsar igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:

  SvaraRadera
 3. Hej, jag heter Nira. Jag var i ett förhållande med Anderson i flera år, men han gjorde slut med mig. Jag försökte allt jag kunde för att få tillbaka honom, men det var förgäves. Jag ville verkligen ha tillbaka honom på grund av den kärlek jag har för honom. Jag bad honom med allt, gav löften, men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän, och hon föreslog att jag skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom för att få tillbaka honom. Även om jag aldrig trodde på trollformler, hade jag inget annat val än att prova det. Så jag mailade trollformaren, och han försäkrade mig att allt skulle vara bra om tre dagar, och mitt ex skulle komma tillbaka till mig. Överraskande nog hände det den andra dagen vid 16-tiden. Mitt ex ringde mig, bad om ursäkt för allt och sa att han ville ha tillbaka mig för att han älskade mig så mycket. Jag blev så glad och gick tillbaka till honom. Vi började leva lyckliga tillsammans igen. Jag lovade alla jag känner som har problem med relationen att jag skulle hänvisa dem till den enda sanna och kraftfulla trollformaren som hjälpte mig med mitt problem. Om du behöver hans hjälp kan du maila honom på babawalewiseman01@gmail.com. Han erbjuder olika typer av trollformler, inklusive kärlekstrollformler, förlorade kärlekstrollformler, skilsmässobesvärjelser, äktenskapsbesvärjelser, bindande trollformler, bryta trollformler, förvisa en älskad från det förflutna, marknadsföringstrollformler, tillfredsställelsebesvärjelser och botemedel mot alla sjukdomar du lider av. Kontakta honom för en varaktig lösning på alla problem du kan ha.
  via babawalewiseman01@gmail.com WhatsApp +2348136951551

  SvaraRadera
 4. Hej alla, jag heter Frieda Dyrssen. Precis som så många andra människor ger jag varmt min tacksamhet till Dr Isikolo för hans hjälp och lösning på mina problem. Jag var förblindad av svartsjuka och osäkerhet, och det skapade kaos i min relation med min fästman och han kunde inte motstå mina problem och han lämnade mig. Efter att han insåg att jag hade gått för långt med allt jag gjorde fel mot honom bara för att han skulle flytta till en annan stad och jag förlorade alla sätt att försöka nå honom och be om ursäkt. Vid det här laget visste jag att jag behövde hjälp för att få tillbaka honom, så jag var tvungen att kontakta Dr Isikolo. Han visade mycket oro, och jag berättade allt för honom och gick med på att jag hade fel, och han försäkrade mig om att få tillbaka honom och återställa den kärlek och lycka vi delade, vilket han gjorde. Precis som utlovat ringde Thompson mig efter 48 timmar och jag bad om ursäkt för allt och han bjöd in mig så att vi kan hitta på saker och vara tillsammans igen. Tack Dr Isikolo för allt och din uppriktighet i att hjälpa människor. Sms:a honom bara via WhatsApp +2348133261196 eller maila honom via: isikolosolutionhome@gmail.com

  SvaraRadera