måndag 16 december 2019

Julbordskalender 2019, lucka 16


Dagens gästbloggare heter Anna Rökaeus och Olof Söderén, stadsodlare i Göteborg som skrivit boken Spenat i stan. De är goda inspiratörer för hållbar livsstil på många sätt och visar verkligen på hur man kan få till odlandet även i en storstad och det som funkar där, funkar överallt annars också. De finns på lite olika sociala plattformar, själv följer jag dem på instagram och tittar gärna in på bloggen där det finns många fler trevliga recept./Anette
 


Den som följt oss på vår blogg eller läst vår bok Spenat i stan, vet att bondbönor är en av våra absoluta favoritgrödor. Vårt kanske säkraste kort som ger fina skördar trots minimal skötsel, och som vi alltid odlar i sådan mängd att det ska räcka hela året. En delikatess att koka färska och äta som de är, men också perfekta att torka eller frysa och använda som bas i såväl biffar som röror.

Självklart förtjänar denna fantastiska böna en plats även under högtider, och på vårt julbord - som är helt växtbaserat och består av förhållandevis få, men väl valda, favoriter - får de i år vara med i from av dessa vegobullar.


Bondbönebullar

(ca 35 st)
  • En stor gul lök
  • Två klyftor vitlök
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 350 g skalade gröna bondbönor (ej torkade)
  • 0,5 dl vatten
  • Salt och peppar efter smak
  • Rapsolja till stekningen
Tina bondbönorna om de är frysta. Skala löken och vitlöken och hacka fint i matberedare. Häll i bönorna och övriga ingredienser och mixa en stund till, men inte alltför länge om du föredrar att känna texturen av bönorna.

Forma smeten till små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda bullarna i 175 grader i 15 minuter (efter halva tiden brukar vi vända dem och även passa på att försiktigt rätta till formen på dem om de plattat till sig mot plåten). Så här långt går det fint att göra klart bullarna i förväg, och sedan förvara dem i frysen eller någon vecka i kylskåp.
När det är dags att äta bullarna är det bara att ta fram och lägga direkt i stekpannan så att de tinar och får lite färg. Detta sista moment kan såklart också göras direkt efter att de varit i ugnen, ifall att de ska ätas direkt.
Hoppas att de ska smaka och att ni alla får en riktigt god jul!
//Anna och Olof
Blogg spenatistan.se
Instagram @spenatistan
Podcast Odlarna (finns i alla vanliga podd-appar eller på odlarna-podcast.blogspot.se)


Anette Brunsell
Instagram @atligatradgarden

1 kommentar: