måndag 9 december 2019

Julbordskalender 2019, lucka 9




Bovetesylta låter väl inte så rasande gott i sig, men är en av mina favoriter på julbordet sen drygt 20 är tillbaka. God mustig kryddning och helt utan konstiga tillsatser som antioxidationsmedel och konserveringsmedel. Påminner lite grand om kalvsylta. Med en aning flyt kan dessutom hälften av innehållet komma från egen odling.
Kändiskocken Niklas Ekstedt presenterade i Efter fem, TV 4 den 5 dec i år, de fem områden "Blå zoner" i världen där flest människor blir över 100 år. En av de gemensamma nämnarna är att man är vegetarian eller äter ytterst lite animaliskt protein. Man äter lokalproducerad mat, man får motion som en del av dagliga livet, man har social samhörighet och lever relativt stressfritt. Läs mer HÄR

Nu satsar jag kanske inte på att bli 100 år, men försöker lyssnar på kroppen vad den vill ha och mår bra av. 

Bovetesylta går bra ihop med ägg- och kötträtterna på julbordet och inte minst med rödbetssalladen i lucka 5.






Bovetesylta




5 dl vatten

1 msk buljongpulver (Klar Lantbuljong)

1 lagerblad

1 liten gul lök

2 dl helt bovete

2 krm kryddpeppar, mald

1 krm nejlikor, malda

1 klyfta vitlök

1/2 dl gröna ärtor, frysta eller mungbönsgroddar



Koka upp vatten, buljong och lagerblad. Hacka löken och vitlök fint. Skölj bovetet först i hett vatten sedan kallt. Tillsätt lök, bovete och kryddor. Rör om och låt koka under lock på svag värme i ca 20 minuter. Ta bort lagerbladet och tillsätt de frysta ärtorna. Häll över smeten i sköljd form som rymmer ca 8 dl. Packa smeten med en sked. Låt svalna och stjälp upp.



Länksamlingen TrädgårdsFägring

3 kommentarer:

  1. Är lite nyfiken...idag är det Anna-dagen, brukar du lägga lutfisk i blöt?
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Hmm får fundera på en bovetesylta... eller jag får fråga dottern som bara äter vegetariskt. Tänkte på hennes julbordsmat senast idag... Men jag ska börja med att pickla lite senapsfrön som mjukstart.

    Kram, Carina

    SvaraRadera