onsdag 28 september 2016

Rött järnäpple

Mitt favoritäpple "går inte att äta", det växer inte ens på vår tomt utan tillhör grannen, men som jag njuter av det! Trädet är gammalt, stort och brer verkligen ut sig. Även om våra egna åtta träd skulle ha ett sämre år så är grannens träd ändå välfyllt trots att det varken beskärs eller gallras.  Det är helt enkelt en njutning att passera på väg till brevlådan när all frukt lyser lackröd i höstsolen.
Här har tyvärr de flesta redan trillat ner, men tänk er några hundra äpplen till i bilden så får ni en uppfattning. Grannen räfsar fallfrukt var och varannan dag som oftast hamnar i skogen till älgarna. Äpplena är nämligen stenhårda och smakar pyton. Duger inte ens till matäpple.

Jag brukar få ta så många jag vill och de har blivit nästan oumbärliga i dekorationerna hela hösten fram till jul.  De små hamnar i kransar och några väl utvalda jättebamsestora placeras omsorgsfullt i julens ljuskrona av grönt ris. De som blir kvar får rådjuren.


Förr när självhushållningsgraden var högre använde man ytorna väl och planerade för en lång fruktsäsong. Det märks inte minst i vår trädgård. Därför har det verkat så konstigt att man skulle satt ett träd bara för att titta på frukten. För att få svar på gåtan tog jag med fem vackra äpplen till pomologen som sortbestämde på skördemässan i helgen.

För det första fick vi äntligen veta att det är ett Rött järnäpple som härstammar från Tyskland. Det har odlats i Sverige i flera hundra år och i äldre förteckningar nämns det som Röd Pipping.
Den allra största nyheten var dock att det går att äta, fast nästa år! Lagringsegenskaperna är alltså fenomenala. Frukten mognar nån gång i januari och håller sig fram till maj-juni. Köttet ska vara saftigt och syrligt. Det är bäst till midsommar, sa pomologen! Wow, säger jag!

Dagen därpå passerar jag åter trädet i finväder, möter en annan granne, han kommenterar äpplena. Det visar sig att hans mormor bott i huset med äppelträdet och att hans morfar brukade gräva en stuka för vinterförvaring av potatis, men stukan delades av med ett halmlager så även äpplena fick rum. Tänk var man får lära sig när man hämtar posten.Den här bilden har ni sett förut, men jag kan inte få nog av allt rött så ni får den igen.

Allt gott28 kommentarer:

 1. Så spännande. Då får ni spara ett äpple och se hur det smakar nästa år. Otroligt vad man får veta. Fin sistabild. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 2. Intressant! Antar att ni kommer spara och smaka av till midsommar...
  Tänk vad det är bra med grannar som är uppväxta i trakten och kan berätta anekdoter från förr. Vi har ett gammalt fallfärdigt hönshus precis utanför vår tomtgräns. Grannar berättar ofta, med viss nostalgi, att de förr gick till detta hönshus för att köpa ägg. Idag är det bara ett fult ruckel, men det har en historia... Det gillar jag :)

  Ha de! Kram Birgitta

  SvaraRadera
 3. Mycket intressant historia och vackra äpplen. Man odlade inte till pynt tidigare.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Så spännande! Järnäpple - det har jag aldrig hört förr :) Då får du testa nu då, att förvara några till nästa år så att du får känna smaken :) Grannen kanske är snäll och låter dig få några även nu när hen vet att det går att äta dem :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. När jag började läsa ditt inlägg tänkte jag precis som du. Varför plantera en äppelsort so man inte kan äta, utan bara får en massa jobb med att plocka bort från gräsmattan.
  Men så roligt att du forskade visare. Mycket intressant. Hoppas ni spara några äppel nu så vi får höra hur de smakar nästa år. Kram från Anne-Lie
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Åh, så intressant! Ja, och tänk att kunna plocka fram dem i vinter... Spännande att höra - ja, för räknar med att du rapporterar - hur de smakar när det är dags. Ja, och vad de lämpar sig för, äta som de är och/eller mos, äpplekaka...
  Allt gott! (Just det ;o)
  /Katarina

  SvaraRadera
 7. Oj så vackra äpplena var! Och visst är det bra att prata både med grannar och förbipasserande. Då kan man ha äpplen hela våren och kanske äpplepaj på midsommar ;) Vi har flera vildaplar runt oss och jag tänkte att de röda såg alldeles för 'fina' och stora ut för att inte kunna ätas.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 8. Så roligt att få mera information om de Äpplen man har det är verkligen ett vackert Äpple förstår att det blir fint i Dina arrangemang som du gör.När man hämtar posten så kan man få allehanda information av sina grannar eller någon annan som just passerar en bra mötesplats med andra ord.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 9. Intressant, har inte hört talas om det äpplet förr. Vi har också en granne med fantastiskt vackra äpplen. Går förbi där varje dag på vår promenad, borde kanske ta kameran med mig dit någon dag. Härliga bilder!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 10. Ja, tänk man lär hela tiden! Nu har jag lärt mig om järnäpplen. Väldigt vackra, antar att du ska testa och spara äpple och servera till midsommar någon gång=) Ha en fin kväll! Kram

  SvaraRadera
 11. Men vilket fenomenalt äpple och vackert också ,dekorationsfaktorn är ju väldigt hög ,kramen Nette

  SvaraRadera
 12. Det är något särskilt med äpplen, och detta var ju verkligen speciellt. Så kul att dessa historier blir berättade så att du fick veta och så att vi fick hänga med också.
  //Helene

  SvaraRadera
 13. Det har jag aldrig hör förut heller men så spännande. Ska du spara några och testa. Grannen kanske blir glatt överraskad han med.Trodde kanske att det var en kärna som var satt, de kan ju bli oätliga. Tänk vad an lär sig varje dag
  Ha nu det fint mitt i veckan
  Kram Meta

  SvaraRadera
 14. Kunde nog tänka att äpplena skulle vara till nytta eftersom de odlades förr. Nu sparar du väl för att ha nästa år? Det är vackert när träden bär frukt och så doftar det så gott i trädgården.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 15. Härliga äppelbilder!Visst är det härligt att lära sig nytt. Våra Karin Schneider, också ett riktigt rött och vackert format äpple, håller till februari/mars men det smakar gott redan i oktober :)

  SvaraRadera
 16. Tänk vilka gamla sorter det finns kvar fortfarande! Själv har jag ett härligt smakminne av ett träd som växte på sluttningen till en nerlagd järnväg mellan Midsommarkransen och Årstadal i Stockholm.
  Jag gick förbi där varje dag och på hösten kunde man plocka underbart goda päron som smakade äpple - eller det kanske var äpple som smakade päron, jag var ju bara 8-9 år och kunde nog inte skilja dom åt - vars fruktkött var rosa. Undrar om någon vet vad det kan vara.....
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 17. Vilken story!!! Det är underbart att få höra historier om sin omgivning!
  Ha det fint!
  Marta

  SvaraRadera
 18. Hej Anette!
  Intressant läsning som alltid hos dig. Äpplet har en vacker röd färg, och ser gott ut. Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 19. Vad bra att du fick reda på vad det var för äpple och hur det ska lagras för att bli gott! Ser fram emot att få en smakrapport nästa vår... :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 20. Verkligen vackra äpplen!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 21. Det var mycket intressant! Hade ingen aning om att det fanns äpplen med så bra lagringsegenskaper. Man inser att de var värdefulla förr när det inte fanns tillgång på frukt hela året så som det gör idag. Man inser också att de blir mer och mer värdefulla igen med tanke på hur kostsamt det är för miljön att transportera runt äpplen över hela jordklotet. Fina röda äpplen från trädgården mitt i sommaren. Härligt!
  Allt Gott! Anna-Karin

  SvaraRadera
 22. Spännande! Ett superäpple alltså! Nu får ni fixa den där jordkällaren så att ni kan njuta vackra äpplen och goda äpplen långt fram i vår!
  Trevlig helg!
  Kram/Laila

  SvaraRadera
 23. Vilken trevlig historia om grannens äpplen, detta visste jag ingenting om!

  Kram!

  SvaraRadera
 24. Det är alltid superkul att få lära sig nya saker. Jag har aldrig hört talas om denna äppelsort, men så smart med äpplen som man kan ha ända tills nästa säsong tar vid.
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 25. Apropå din kommentar hos mej...wow för en kaktus som du haft i 49 år !!
  Det måst kännas helt fantastiskt !...jag skulle vårda den ömt ;))
  Ha en fin söndag nu !!
  Kram bia

  SvaraRadera
 26. Så spännande läsning om detta äpple! Jag har ofta funderat över vackra juldekorationer med knallröda äpplen eftersom jag inser att min vackra röda Cox Pomona inte skulle hålla lika bra, men nu anar jag att det är detta äpple som använts!

  SvaraRadera
 27. Nu håller jag på att läsa i kapp efter att ha varit datorlös i drygt 3 veckor. Vi hörs.
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 28. Har du smakat på dom då efter lagring?

  SvaraRadera