onsdag 12 april 2017

Inköp

Nej, jag avlade inga löften om att inte handla på Trädgårdsmässan i Älvsjö. Tvärtom har jag en liten önskelista i bakhuvudet och en del planteringsplatser uttänkta, som t.ex. för tre träd. En skyddad plats kommer att gå till ett mullbärsträd. Jag vill ha ett som är stort från början och de verkar inte lätta att hitta. 

En manchurisk valnöt modell större är beställd från Blomqvists i Finland. Ännu vet man inte om den klarat vintern där, men hoppas. Det är ett träd som blir stort som en ek och även brer ut sig, egentligen inget för en villaträdgård men jag har frigjort en bra plats.
På mässan hittade jag en vit körsbärsbuske 'Snövit' som bara blir 2-3 meter hög och går till zon V. Helt klart en fördel att man når att plocka bären och att få ha dem ifred för fåglarna som inte bryr sig om vita bär. De här låga buskkörsbären finns i två röda varianter också om man önskar mer traditionella bär.
Fann sparrisrötter till mitt nya land. De här kommer jag att kunna ta nån sparris av om två-tre år, medan de jag sått själv i år kommer att behöva ännu längre tid på sig. Sparris har både hon- och hanplantor och honplantorna som blommar ger lite mindre. De bläckfiskliknande rötterna ska alla vara hanar. Mina frösådda kommer jag att få sortera när de blir stora nog för att blomma. För jag vill ju maxa skörden på det utrymme jag har. Hoppas nu bara de inte är allt för känsliga för uttorkning i detta skedet.Fick ett fikonträd för drygt 30 år sen som jag slängde för det luktade urin. Vad jag ångrar mig nu och tänk så stort det hade varit. Nu börjar jag på ny kula och i växthuset kan det få lukta lite om det vill.


Fotblad Dysosma 'Spotty Dotty', Svartbräken Asplenium trichomanes 'Cristatum', Ceterach officinarum, Botanisk tulpan Trulipa humilis 'Lilliput'
 Botaniska tulpaner står alltid på önskelistan även om jag inte brukar köpa blommande och så hittade jag små vintergröna ormbunkar som förhoppningsvis ska trivas i de rätt stora springorna på den nybyggda trappan vid växthuset i alla fall Ceterach officinarum.


Så gick det  inte att motså den lilla Australiska vildpelargonen
För att inte tala om P. cotyledonis, pelargon som suckulent, vildart. Passar mig perfekt. Titta bara på den läckra tioåringen som ser ut som en kaktus. Ska ej beskäras utan får det här utseendet naturligt. Bladen kommer efter hand och blommorna blir helt vita, fast jag fick nöja mig med den lilla plantan till höger.
Årets pelargon är också helt i min smak. En vit rosenknoppsvariant som heter 'Kronprinsesse Mary'. En till mig och en till hönsvakten.

Sist, men inte minst en Amerikansk linnéa som nu får bli smålänning i nya surjordspartiet.


Allt gott
27 kommentarer:

 1. Oj, vad många spännande inköp! Snövit flyttade hem till mig med. Ska bli kul att se hur den tar sig.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Nä vad skulle det vara för mening att åka på trädgårdsmässa och ha köpförbud ;) Många fina fynd du gjort.

  Den lilla trichomanes grävde jag upp förra året när jag skulle ta upp en bit Scopolia till en bekant. Sen glömde jag bort ormbunken... Så nu får jag leta ny för den är så otroligt fin.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 3. Kul med allt du hittade, jag skulle köpt en gojibuske men blev så trött på allt folk som var där när jag kom tillbaka att jag struntade i det men jag kom hem med många fröer som jag inte hittat innan :-) och finfina kryddor till dotterns uterum! Köpte dessto mer hos Sune Tryggs pelargoner istället, du måste besöka honom om du inte redan varit där! Glad Påsk! Kram /Lotta

  SvaraRadera
 4. Många fina fynd! Den där suckulenta pelargonen - wow! Svartbräken är en liten fin ormbunke - har den vildväxande inte så långt bort från mig :)
  Ha det gott!
  Kram och Glad Påsk!

  SvaraRadera
 5. Se där så mycket intressanta växter du hittade, jag har slutat åka till mässan pga att växter fått mindre och mindre utrymme i förhållande till allt annat som jag saknar intresse för. Men det går att hitta spännande växter ser jag, målmedveten och massor av ork kanske?

  Glad Påsk!

  SvaraRadera
 6. Många fina inköp! Måste nog köpa mig en årets pelargon - den ser ju helt underbar ut. Jag kom inte iväg på mässan i år, hade tänkt att åka på lördagen, men jag tappade lusten totalt efter fredagens attack. Ha en fortsatt bra påskvecka! Kram

  SvaraRadera
 7. Åh vad det var roligt att få träffa dig irl på mässan, så kul med oväntade möten :) Den vita körsbärsbusken verkar intressant. P.cotyledonis stod jag och höll i men satte tillbaka, hade en planta i många år men för några år sedan drabbades den av röta på insidan och jag var tvungen att slänga den :( Lycka till med dina fina inköp! Kram/Monne

  SvaraRadera
 8. Fina inköp du gjort, och färdigt utsedda platser. Det blev en del nya växter till min trädgård också, men det blir till att utöka rabatterna.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 9. Så spännande inköp! Linnean inte minst. Jag har fått en fin Linnea affisch av Malin Björklund av sönerna att ha på väggen precis. Blev så glad!
  Vita körsbär har jag aldrig hört om. Men den årets pelargon gav jag bort till några födelsedagsfirare i fredags. Tror jag måste köpa mig någon själv också. Tyckte den var så fin! Blev ingen trädgårdsmässa för mig i år men njuter av bilder från er som var där. Och ett grönt bokinköp har jag gjort ändå. När själen får grönska blir min påskläsning som jag ser fram emot.
  Önskar Dig en skön påsk!
  Kram Annika

  SvaraRadera
 10. Spännande inköp du gjort (och planerar att göra). Det där att hitta stora exemplar av träd och buskar är inte så lätt. Kanske är det så att plantskolor och liknande tänker att ingen har lust att betala det ett stort träd kostar. Bara man går upp lite i storlek drar ju summorna iväg.

  Lycka till med dina växter!
  Karin

  SvaraRadera
 11. Så mycket fint du köpt, fotblad tycker jag är vacker. Har en planta med röda blommor. Och ditt körsbärsträd låter spännande. Har aldrig hört talas om vita körsbär.
  Kram!

  SvaraRadera
 12. Många bra köp. Har aldrig sett vita körsbär, hoppas de är riktigt goda också. Svartbräken är en favorit här och verkligen vintergrön. Har inte hört talas om Ceterach officinarum tidigare (eller så är det en synonym för något mer bekant). Ska lukta lite extra på mitt fikon, har inte märkt att det luktar illa. Har det i växthuset eller ute på sommaren (i kruka) och i orangeriet på vintern.
  //Helene

  SvaraRadera
 13. Intressanta växter du hittat! Har också funderat på de vita körsbären, undrar om de har samma smak som de röda? Vintergröna ormbunken och Linnean var också fina!
  Glad Påsk!

  SvaraRadera
 14. Vilka fina inköp du har gjort så vackra Pelargonerna är.Jag har varit till Vasa i Finland och till Blomkvists handelsträdgård för några år sedan där fanns mycket som går i vår zon som är 5, jag köpte inte någonting där för vi har en handelsträdgård som finns närmare till som köper in växter från honom så jag handlade där i stället.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 15. Så härliga inköp du gjort och väl genomtänkta! Valnöt försöker jag få tag på, det finns en familj i min närhet som har ett träd som "fröat" av sig, ska bara ta mod till mig och fråga. Pelargoner är också så roliga, det finns ju hur många som helt, Ja, nu har du en del att göra med att placera ut dina växter.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 16. Mycket fint du inhandlat. Själv fick jag en 'Kronprinsesse Mary' idag och blev jätteglad. Och två tomatplantor Vilma har jag på tillväxt, tack för inspirationen.
  Kram

  SvaraRadera
 17. Härligt byte från mässan! Jag är också mycket nöjd med valet av årets pelargon, som jag känner måste införskaffas (för jag har ju nästan inga pelargoner.......).
  Kram Elin

  SvaraRadera
 18. D köpte bl. a. en present till mig på mässan. En olivhink i zink. Vad jag ska ha den till vet jag inte, men vacker är den. Eftersom jag ofta benämns Grekgubben så bör jag väl ha en sån.

  SvaraRadera
 19. Vid min arbetsplats växer ett jättestort valnötsträd. Hade ingen tanke på att det var just ett valnötsträd innan jag började observera människor som sprang omkring under det och letade nötter. Nu drömmer även jag om ett eget. Hur länge dröjer det innan de börjar bära frukt?

  SvaraRadera
 20. Åh, så mycket spännande växter! De där vita körsbären lät intressant. Frågan är bara hur man kan stänga ute stora älgar från fruktträden....En bur med tak är det enda ;)
  Önskar dig en riktigt skön påskhelg!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 21. Så mycket fint du ska få plantera och ta hand om. Årets pelargon måste jag få tag på. Så fin. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 22. Oj, så mycket nytt kul du hittat! Jag bli avis på fikonträdet, det önskar jag mig!
  Glad påsk!
  Kram, Ann

  SvaraRadera
 23. Snövit låter spännande, vi har svarta mullbär 'Göteborg'

  SvaraRadera
 24. Många fina inköp, inte minst de vita körsbören. Du får rapportera om de är goda. :)
  Spotty Dotty köpte jag förra året efter att Mina trädgårdar visat fina bilder av sitt exemplar. Hoppas mitt har överlevt vintern.
  Glad påsk!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 25. Så spännande med vita kärsbär, det ska jag komma ihåg.
  Jag köpte ett högt uppstammat mullbärsträd på tuijas utanför Kyrkhult i somras. Jag vet inte om du tänkt dig just ett uppstammat men det kanske kan hjälpa dig i ditt letande?
  Hälsning Emelie

  SvaraRadera
 26. Svar på din fråga ...svartbräken - de jag sett har vuxit i skrevor både på lodräta bergväggar och i skrevor på flata berg. Platsen är i kalkbrottet och längs en vandringsled vid sjön Glans södra sida utanför Norrköping. Marken runt är kalkrik, men om den vill ha kalkrik miljö vet jag inte. Lycka till med din!
  Kram

  SvaraRadera