söndag 16 april 2017

Tronskifte i hönsgården

I hönsgården har det blivit tronskifte. En liten kaxig typ som fått namnet Houdini efter den historiske och legendariske utbrytarkungen Harry Houdini 1874-1926.
Uppfödaren berättade att han som tredje tupp hos dem inte skulle få vara kvar, men eftersom han rymde fick han behålla livet. När jag kom och skulle flytta över honom till min transportbur lyckades han också bryta sig ut så namnet är välförtjänt.

De tre första dygnet i nya hönshuset fick alla stanna inomhus för att bekanta sig. Efter en vecka sov tuppen fortfarande på golvet medan pullorna som vanligt satt snyggt uppradade på pinnen. Det var ett fasligt liv därinne på dagarna i ända när Houdini kuckelikuade högt och ljudligt och nästan skrämde slaget på tjejerna i sin iver att kolla, dubbelkolla och trippelkolla att verkligen ingen annan tupp fanns i området. Ingen kuckelikuade tillbaka. Han hade äntligen ett helt eget revir och egna hönor. 


Inne på andra veckan hade han plötsligt fått flytta upp på pinnen mellan Lilla Stumpan och Pia Fia. Varje kväll satt de i samma ordning på pinnen.
När jag tittade in häromkvällen hade det hänt nåt igen. Lilla Stumpan, tuppen och Pia Fia på sina vanliga platser medan de andra tjejerna valt att sova nedanför tätt formade runt dem som en stor fjäderklump av sovande hönor. Har aldrig sett nåt liknande. Han har helt enkelt charmat in sig riktigt ordentligt. Alla vill sova bredvid Houdini.


Idag när de fick lunch kastade jag ut brödsmulor på ett annat ställe i trädgården för att slippa den tråkiga bakgrunden av pallkragar som det hade blivit annars. Av gammal vana sprang gammelhönan Astrid och ett par till mot pallkragarna när jag pullade på dem, medan Houdini med sina två första älsklingar snabbt snappade upp att maten idag serverades på andra sidan stenblocket.Önskar Glad Påsk med Lilla Stumpans fluffrumpa bland lungört och julrosor och den som undrar hur det går med rabatten, så kan jag meddela att denna kombon inte är för pedanter och växter man är rädd om. Å andra sidan tror jag hönsen sätter i sig ansenliga mängder snigelägg.

Allt gott

26 kommentarer:

 1. Alltså vilken snygging! Har försökt hitta avelsägg här omkring med brunt anlag till mina två svarta silkeshöns utan att lyckas, så nu ruvar de fram en annnan ras lyckligt ovetande! Förstår väl att dina hönor är charmade av Houdini!:)

  SvaraRadera
 2. De är verkligen gjorda för foton, så snygga och kaxiga. Tack för att du ger oss en inblick i hönsens värld. Du kan verkligen berätta en historia. :)
  Helene

  SvaraRadera
 3. Ett fantastiskt liv dina hönor och Houdini har. Så kul att få följa dem.
  Ha en fortsatt Glad Påsk!
  Marika

  SvaraRadera
 4. Vilken underbar historia! Jag gillar att du har namn på alla hönsen! Vilket härligt hönsliv dom har!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 5. Fina namn på pullorna. Det blir en fin flock när dom vant sig med varandra. Härligt hönsliv dom har.
  Glad Påsk.

  SvaraRadera
 6. Min första reflektion var - stilig tupp. Hoppas hans utbrytarbehov lugnar sig nu med en drös charmanta damer runt sig. Underbara bilder allihop :)

  Ha en fortsatt fin Påsk! Carina

  SvaraRadera
 7. Hahaha underbar läsning :) Hoppas nu att alla blir lyckliga i hönsgården med en sådan fantastisk tupp:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 8. Härlig berättelse ur verkligheten! Vad har hänt med Petter? Har jag missat något?
  God fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
 9. Alltså dina hönor och nu tuppen också,de är bra läckra. Små kaxiga personligheter. Har faktiskt aldrig sett så otroligt befjädrade höns förut.
  Ha de riktigt gott. kram, Catarina

  SvaraRadera
 10. Grattis till den omhändertagande charmören Houdini, så kul för både honom pullorna och t.o.m. dig/er att små tjejerna fick en bra karl till hönsgården, hi hi . . .
  Tack för kul berättelse, gillar att läsa om deras beteende för jag vet hur mysiga våra pullor är, men era är så speciellt gulliga.
  Lycka till och ha en fortsatt fin påskhelg/ Eva

  SvaraRadera
 11. Cool tupp!
  Ha en bra söndagskväll!
  Man kan inte ha det pedantiskt då man har djur =)

  SvaraRadera
 12. Men vilken snygging, förstår att hönorna är betuttade i honom...;) Tjusigt namn fick han också, hoppas han inte rymmer från er, men det kanske han inte vill nu förstås, när han har så många tjejer att ta hand om!

  Må gott!
  Gunilla

  SvaraRadera
 13. Älskar dina hönsinlägg! Houdini verkar vare ett fynd både för dig och hönorna!Nu blir det väl en massa småhoudinis så småningom?
  Kram/Laila

  SvaraRadera
 14. Så söta de är! Houdini verkar vara en riktig snygging!
  God fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
 15. Du studerar verkligen hönsens beteende noggrant, det måste vara jättespännande att lära känna dem så som du gör. Njuter av dina berättelser!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 16. Tänk så många fina små kycklingar det kan bli framöver. :) Har Petter gått till de sällare jaktmarkerna?
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 17. Låter ju toppen att de äter upp snigeläggen. Söta är dem också. Ha en fin påsk. Kram Pernilla

  SvaraRadera
 18. Helt klart roliga kompisar och mycket nytta gör de också!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 19. Jag älskar dina små berättelser om hönsen och tuppen! De är ju helt ljuvliga och vilka personligheter de verkar vara. Jag blir så sugen på att skaffa höns jag med!
  Ha det gott!
  Kram, Ann

  SvaraRadera
 20. Vilken snygging! Så bra att han blev väl mottagen av hönorna när de vant sig lite.
  Men, vad har hänt med den förra tuppen?

  Glad sista dag på påsken!
  Agneta

  SvaraRadera
 21. Du har såå fina höns, och stilig tupp, förstås ... :)
  och de verkar så charmiga när du beskriver dem och deras personligheter.

  Hoppas du haft en god och glad påsk!

  //Birgitta

  SvaraRadera
 22. Underbart är bara förnamnet. Jag blir så glad av att läsa om alla hönseflickor och om tuppen Houdini !
  Sent omsider hoppas jag att påsken har varit fin!
  Karin

  SvaraRadera
 23. Wow, vilken läcker tupp! Han verkar trivas toppen nu med sitt nya harem av hönor. Han slutar nog rymma nu, ska du se :)

  SvaraRadera
 24. Houdini, han vet uppenbarligen hur man hanterar tjejer. En riktig charmknutte.

  SvaraRadera
 25. Ja dom är roliga hönsen och tupparna...vi har ju haft en del tuppar...flera st på samma gång ett tag också, hehe...fick ju mest tuppar när kycklingarna kom ;)
  Hoppas påsken varit bra !
  Kram

  SvaraRadera
 26. Det är lätt att drömma om ett annat liv när man läser dina inlägg;-) Du tar så jättefina bilder också! Kram /Charlotte

  SvaraRadera