söndag 30 april 2017

Rapport från växthuset

Om våren får kämpa för sin ankomst i år så är det desto varmare och goare i växthuset.
Svampgurkan (Luffa aegyptiaca) trivs och växer. De små frukterna kan man äta som vanlig gurka, men tanken är att de ska växa ut till full storlek, kärnas ur, skalas och torkas till peelingsvampar att ha i badrummet. Det är alltid kul att prova nåt nytt. Vad jag förstår kan den vara lite knepig, den tar tid på sig och det kommer inte att spruta fram gurkor. Jag får nog vara nöjd om det blir några stycken. Redovisar till hösten.

Nypotatisen har kupats två gånger, dvs jag har fyllt på mer jord i hinkarna. Satte tre förgrodda 'Early Rose' i varje. Några hade kommit lite längre än de andra, men det tror jag inte gör nåt. Hinkarna har en insats med mycket stora hål. De går att lyfta upp. Mot slutet är det praktiskt att kunna se vad som är på gång och plocka efter hand. Räknar absolut  med egen potatis till midsommar. Resten kan fortsätta att växa till sig ostört. Tredje året de används och jag hittade dem på Wexthuset. Vet att jag kommer att få frågor på det så jag tänkte förekomma.
 


Är mycket nöjd med tomaterna i år.  Det är alltid lite kinkigt att hålla optimal temperatur, men det har gått ovanligt bra. Runt 15° är idealt. En del av de tidigaste sorterna har börjat blomma. 30 stycken ska jag behålla själv, resten är ämnade för Trädgårdsdagen i Tyrolen som jag laddar för nu. Ni som har varit där vet att det är ett trevligt evenemang, med ett spännande och brett utbud, inte minst på STA-medlemmarnas bord.

14 kommentarer:

 1. Så mycket du redan har i växthuset. Jag har flyttat ut mina tomater i uterummet nu. Har inte vågat sätta de i växthuset än i fall natt temperaturen skulle bli för låg. Har du så varmt även på natten som 15 grader? Det har inte jag än. Ditt växthus måste vara bra isolerat. Ha en fin Valborg. Kram Pernilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr valde jag inte isolerglas för jag hade svårt att få tag i information om de olika glassorterna. Säljaren var inte särskilt informativ. Däremot har jag vedeldad golvvärme och fläkt med termostat. Kan hända temperaturen gått neråt 10 grader nån natt eftersom det inte är helt lätt att ställa in fläkten, men på det stora hela runt 15 grader. Det behövs alltså inte många strålar för att tempen ska stiga i växthuset, betongplattan och hinkar med vatten värms upp och ackumulerar. Fläkten har inte gått särskilt mycket.
   /Anette

   Radera
 2. Vilken växtkraft i växthuset :) Härligt med så fina tomatplantor :)Nu får vi hoppas på lite varmare väder ute också, men våren blir ju längre om det inte är så varmt :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Vad det växer! Nu börjar huset leverera fullt ut, roligt!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Bra med växthusvärme dessa dagar men nu kommer sköna majdagar, får vi hoppas. Trädgårdsdagen ser ut att bli toppen, fint att kunna sälja av överflödet.
  Trevlig Valborg!

  SvaraRadera
 5. Så fint det ser ut i ditt växthus och så härligt med allt egenodlat som du har!
  Trevlig Valborg!
  Kram, Ann

  SvaraRadera
 6. Så härligt växthus du har ;)....mitt pytte är mest för att mysa till i ;))...odlar inget där eftersom vi är på landet över sommaren. Hoppas allt är bra hos dej och jag önskar dej en trevlig Valborg !
  Kram bia

  SvaraRadera
 7. Va fint och frodigt! Att ha ett växthus att gå in i när det är kallt ute är hur skönt som helst, förhoppningsvis blir det snart varmare ute också.
  Kram Nora

  SvaraRadera
 8. Svampgurkan är jag så nyfiken på, du får gärna uppdatera hur de avlöper med den. Faller det väl ut ska jag försöka mig på en liten odling.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 9. Praktiska potatiskrukor. Svårt att veta om man vågar fingra loss lite i hinkarna och man är ju lite klåfingrig för tidigt ofta.
  //Helene

  SvaraRadera
 10. Ser fram emot fortsättningen :) Gurkan lät spännande. Midsommarpotatis är såklart målet och hinkarna verkar väldigt praktiska. Tänker att jag ska få ner lite potatis ute om ett par dagar när jorden kommit upp i värme. Hittade två spännande sorter för ett tag sedan.

  Ha en härlig 1:a maj! Carina

  SvaraRadera
 11. Dina bilder är så härliga och ger mig lust och längtan efter att vara i kolonistugan. Den där gurksvampen har jag aldrig hört talas om. Just en sån där potatishink har jag funderat på att skaffa. Tack för att du tipsade! Äter sällan potatis men de är roliga att odla.
  Kram!

  SvaraRadera
 12. Växtmarknaderna på Tyrol är alltid roliga, trevliga och spännande evenemang. Oj, nu fick jag en liten nostalgisk tanke på Nöbbele/Växjö. Jag trivdes där. Ångrar att jag flyttade gör jag inte, trots att det inte funkade med herr Traktor. Jag har ju hittat ett nytt Paradis. Kram från EL

  SvaraRadera
 13. Det är en ljuvlig tid vi går till mötes. Igår åt vi årets första växthusmåltid. Bara det.

  SvaraRadera