torsdag 4 januari 2018

Årskrönika 2017 del 2

Trots att jag odlad i mer än 30 år tycker jag fortfarande det är svårt att ha lagom mycket färskt av allt vid rätt tidpunkt, men jag kämpar på och blir bättre och bättre. Att ha tillgång till sockerärtor från tidigt på våren till sent på hösten har jag blivit riktigt bra på. Sallat går det åt mest fram till midsommar och på vintern är det nästan bara rotsaker som gäller.


 Juli och det mesta är skördeklart. Det finns så mycket att välja på att det räcker att odla lite grand av varje. Variationen är viktigast. På hösten gäller det att ha gott om kål och rotsaker att spara till vintern.



Augusti. Pallkragarna tillkom för ett fotojobb, men jag har fortfarande svårt att anpassa mig till formatet som känns alldeles för smått. Här hamnar lite av varje och jag tänker mest att ögat ska falla på nåt frodigt till långt in på hösten. Nöjs med staketet som skyler komposterna.



September och tupparna drar omkring i ett eget gäng. Första året jag sparat så många och så länge. Gränsen går när de börjar gala ikapp för intensivt. Då måste det gallras. Efter att ha studerat dem hela sommaren och hösten, kommer jag nog att välja Herr Röd som alfatupp till våren. Svart och brokig letar efter nya hem.



Det är nåt särskilt med höstkvällarna i oktober när solen står lågt och snabbt rör sig över trädgården. Enstaka plantor kan för några minuter hamna i rampljuset, en grönsak, en stol, en kvardröjande kyckling och det gäller att skynda sig om man vill ha en bild.




November och de speciella vintertomaterna med extra lång hållbarhet hänger kvar i växthuset. Vi äter fortfarande av sommartomaterna. Det kommer att bli ett par sorter vintertomater till kommande säsong. Utmaningen är att få dem att räcka över jul åtminstone.



Snön kom och gick i december.


1. år väntar en lång rad projekt. Viktigast är att färda markarbetena runt växthuset. Det är inte mycket kvar.

2.Lika viktigt är att börja renoveringen av trädgårdslandet. Sargen som står på nergrävda plåtar ska bytas mot 4 mm bockad plåt och därmed blir det adjö till elstaketet för sniglarna. Sen ska lådorna inuti också bytas efter hand. Konstruktionerna är nio år och har börjat murkna.

3.En ängsanemon har spritt sig i pionlunden och måste begränsas.

4.Det vore på sin plats att plantera slänterna som ligger under väv.

5. Jag vill också ta bort en ful och arbetskrävande syrenhäck och bygga stenmur längs halva tomten.
Mannen ställer inte upp på detta så jag är mogen att leja ett proffs för jobbet.

Klarar jag punkt 1-3 är jag nöjd.




21 kommentarer:

  1. Åh vilka fina grönsaker! Den där kålen, och jag börjar nästan ångra att jag valt bort vintertomater. Hoppas tupparna hittar nya hem, de är väl en aning tama när de vuxit upp hos dig?
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tupparna är tama och gosiga :-)

      Radera
    2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

      1) kärleksspell
      2) Lost Love Spells
      3) Skilsmässa Spells
      4) Äktenskapsstavar
      5) bindande stavning
      6) Breakup Spells
      7) Förvisa en tidigare älskare
      8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
      9) vill tillfredsställa din älskare
      Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
      genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

      Radera
  2. Har sagt det för ut men ERFARENHET räknas (och arbete). Så mycket ätbart du lyckas få in på ett år är helt fantastiskt på den yta du har. Lycka till med alla projekt. Har fortfarande kvar elstaketet för sniglarna. Kanske borde se över det till våren.
    //Helene

    SvaraRadera
  3. Låter som bra projekt, växthuset ligger ju så fint placerat i er trädgård. Växter som sprider sig... känner igen det! Önskar lycka till med upprensningen.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  4. Det är mycket att minnas och du tar verkligen fram det väsentliga i din krönika. Fina bilder också, som jag njuter av att få se.

    Ha det gott! ♥

    SvaraRadera
  5. Beundrar din flit, kunskap och idoghet att odla!
    Och alla nya projekt för 2018!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  6. Du är ju otrolig på det här med odling! Vilket jobb du lägger ner året om och så mycket gott du kan skörda,
    Jag som köper mina grönsaker på Ica är så imponerad....
    Trevlig helg!
    Kram, Ann

    SvaraRadera
  7. Tänkte på en sak... Upplever din blogg som lätt och luftig - en trevlig känsla helt enkelt och ihop med rena och klara bilder blir det så bra.

    Det där med sockerärtorna blev jag nyfiken på... Fördriver du och drar upp i växthuset under tidig vår? Liksom vintertomater. Har inte hört begreppet förrän jag läste hos dig i höstas. Funderar på om några av sorterna jag har är lämplig till det.

    Just nu försöker jag tänka - inga nya växter, du behöver fokusera på att utestänga sniglar, rådjur och älgar på sikt kanske vildsvin...

    Kram, Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla! Lätt, luftig, lantligt hemsnickrat är det intryck jag är ute efter.

      Ja, fördriver sockerärtor och alla andra ärtor och bönor också, vilket sparar in en månad. Dessutom är det enda chansen att få behålla nåt utanför snigelstaketet.

      bondjantanstomater.blogsppot.se har nyligen gjort ett fint inlägg om vintertomater. Tycker absolut du ska testa ett par sorter.

      Kram
      /Anette

      Radera
  8. Matnyttigt och njutbart (fina bilder!) på samma gång. Blir också nyfiken på de tidiga sockerärtorna. Hur tidigt sår du? När sätter du ut? Hur skyddar du dem vid eventuella frostnätter i början av juni?
    Kram

    SvaraRadera
  9. Tack för allt du delar med dig av, du borde skriva en bok! Så mycket kunskap du har!

    Kram och önskar dig ett gott nytt år!
    Gunilla

    SvaraRadera
  10. Ljuvliga tomater.
    Så många härliga projekt du har på gång. Bygga stenmur längs halva tomten låter som en riktig utmaning. Stenmurar som är så vackra.
    Hoppas att du går i land med dina projekt för 2018.

    SvaraRadera
  11. Ständig förändring och nya planer, så är det att ha trädgård. Livet blir aldrig tråkigt, vill man något göra så finns det alltid jobb! Kram

    SvaraRadera
  12. Härligt att läsa om det som varit och om planerna för det som komma skall. Att planera, förändra och göra nytt är spännande och roligt. Det ska bli intressant och kul att följa med i dina odlingar och i er trädgård under 2018. Massor av inspiration och massor att lära mig.

    Kram Anna-Karin

    SvaraRadera
  13. Hej Anette!

    Jag har alltid undrat just över det där, hur odlar man så det blir svenskt lagom, dvs att man ständigt har något färskt men inte för mycket så att man inte kan ta tillvara allt. Jag inser att erfarenhet har stor betydelse när man planerar men växtligheten tenderar ju att ha en egen vilja ibland, inte alltid som vi själva tänkt.

    Dina pallkragar med all växtlighet är så dekorativa, ser välordnat ut men ändå på växternas villkor och staketet i bakgrunden förhöjer intrycket.

    Kram!

    SvaraRadera
  14. Oj, inga små projekt du har på gång under 2018...men du är flitig som en myra.
    Staketet du satt upp framför komposten gillar jag, det är så snyggt.
    Wilma tomaterna hade jag ingen tur med...fick en ensa tomat, men den var god, men inte mycket att dela på en stor familj :)
    För två veckor sedan rensade vi ut bland våra tuppar. 4 tuppar som gal hela dygnet runt, nu orkade vi inte lyssna mer.
    Kram från Anne-Lie (Ps. Grattis på födelsedagen)

    SvaraRadera
  15. Du är så duktig på odling! Vi satsar mest på att få grönsaker under sommaren. Det blir bara lite potatis som vi har några vintermånader. Ja förutom alla mängder med jordgubbar som hamnar i frysen.
    Dina tuppar och hönor får mig alltid att le! De är ju bara så sååå fina!♥
    Kram / Maria

    SvaraRadera
  16. Visst är det härligt att planera för den kommande säsongen. Du/Ni har många härliga projekt att sätta spadarna i!! Jag för min del får nog mest dra ris, känns det som. Skogslunden är prioritet 1 under 2018, men Köksträdgården och Ovala Rabatten ska naturligtvis få sitt också. Ett familjeplommonträd står högt upp på önskelistan. När lusten slår till ska jag skriva ett inlägg om mina planer för 2018.
    /Eva Linnea

    SvaraRadera
  17. There is a lot to remember and you really make the most of your chronicle. nice pictures too, which I enjoy seeing.

    Movie Online

    SvaraRadera