torsdag 24 januari 2019

Sorgmyggor - blomflugor

Är det nåt jag verkligen gillar så är det sådder och små skott som tittar upp, men det är fler än jag som älskar fuktig jord och spirande groddar nämligen sorgmyggorna Sciaridae.


Det är lätt att blanda ihop dem med de helt harmlösa bananflugorna, vattenflugorna eller blomflugorna som man ibland kallar småkrypen för. Det är ju nåt svart litet som fladdrar runt, men flugorna har en jämn flykt, medan sorgmyggorna liksom sicksackar sig hit och dit, flyger lite ryckigt. Får man fatt i ett litet djur som man kan titta närmare på under förstoringsglaset ser man tydligt skillnad på flugan och myggan utan att ens ha dem bredvid varandra.


Sorgmyggor 2-3 mm i storlek

Sorgmyggan är riktigt trist på så vis att den gillar fuktig jord där den lägger sina ägg. Larverna är genomskinliga med svart huvud, 1-7 mm långa och otroligt glupska. De livnär sig på frönas små groddar så att rötter inte hinner bildas. Man väntar och väntar på att fröna ska gro och det händer inget. Värst är det med långsamgroende fröer där det tar tid innan man reagerar på att fröna inte grott och sen blir det för sent att så nytt.


Ser man nåt litet kryp flyga runt bland sådderna kan man vara ganska säker på att det är sorgmyggans larver som ställt till det. De trivs också i rotsystemen hos vanliga krukväxter och kan hindra tillväxten men gör oftast ingen större skada där. Normalt finns de i utomhusjorden där de inte heller gör nån större skada utan snarare hjälper till med nedbrytningen av dött material, men tar man egen jord utomhus till sina sådder kan mycket väl ägg och larver följa med som förökar sig explosionsartat när de kommer  i gosig inomhusmiljö.

Köpt jord är steriliserad, men gamla jordsäckar som förvarats utomhus kan vara angripna.
Det har hänt att jag fått hem sorgmyggor med julblommorna, inte sällan hyacinter. När man kommer med vattenkannan kan det i värsta fall hända att ett moln av myggor flyger upp och studerar man jorden på mycket nära håll kan man nån gång se hur nya små myggor kravlar sig upp.
Ägg överlever många år på odiskade krukor och allt annat som varit i kontakt med smittad jord.Vinterförvaringen går fri


Ett bra sätt att ta reda om man har fått in sorgmyggor eller annan ohyra med för den delen som vita flygare är att placera ett gult klisterark bland krukorna. Myggorna gillar gult och fastnar lätt.
Fastnar det myggor är nästa steg är att vattna alla krukor med Nemablom som består av nematoder. Just klisterark och nematoder ihop är en bra eftersom arken tar hand om de vuxna myggorna så de inte hinner lägga nya ägg och nematoderna käkar upp larverna. När jag drabbats har jag bekämpat grundligt i två omgångar med en vecka emellan och gått igenom alla utrymmen där växter förvaras eftersom myggorna förflyttar sig snabbt och jag hellre tar det säkra före det osäkra.

Att torka ut krukor mellan vattningarna minskar spridningen, men ägg som redan finns i jorden eller på krukorna kläcks så fort omständigheterna blir gynnsamma.

Att torka ut angripna nysådder är däremot ingen bra idé.
Det funkar inte heller särskilt bra att vattna ut nematoderna på nysådder eftersom jorden gärna blir för sur, utan det viktiga är att ha det myggfritt i utrymmerna redan innan sådderna görs.

I första hand gäller det att vara uppmärksam redan i butik och inte ta hem växter som kan sprida myggor. Häromdagen var det en mygga som sicksackade närgånget över jordsäckarna på blomsterstormarknaden. Kollade noga att det inte var hål i säckarna som jag valde.Har man fått hem en planta som man är rädd om och märker är smittad kan man byta jord så snabbt som möjligt och skölja rötterna väl. Det kan behöva upprepas ett par gånger om man märker att plantan inte tar fart och växer. Jorden kan man tippa i trädgården där larverna hör hemma.

Det gäller att hålla såhörnan inomhus ren. Inte låta jordrester ligga och skräpa, diska krukor och verktyg så snart de inte ska användas.

Oftast köper jag såjord, men när det gäller mindre mängder gör jag även egen, som jag steriliserar i ugnen för att slippa eventuella rotälskande kryp. Kommersiella odlare har ofta särskilda ugnar men här får jorden gå i den vanliga till mannens förskräckelse.

Sterilisera jord
Ung 120° 
Bred ut jorden på en långpanna. 
Fukta den med en halv liter varmt vatten så att jorden inte bli snustorr. Det är fuktigheten som tar död på krypen.
Låt stå i ugnen 20-30 minuter.
Får svalna innan plantering och förvara i hink med lock.

Sterilisera i mikron
1 liter jord tillsammans med en kopp vatten på högsta effekt i 4 minuter.
Vinägerfälla

 1/2 glas vinäger, röd, vit eller en skvätt gammalt vin (Det sägs att sorgmyggor dras till gult, men jag har inte märkt nån skillnad på olika vinäger, rör i  1-2 tsk strösocker, 1 droppe diskmedel, gör att ytspänningen minskar så att myggorna drunknar.

Placera glas med blandningen bland krukväxterna med en meters mellanrum och rör om nån gång varje dag. Efter en vecka har blandningen förlorat sin kraft och eventuella myggor vant sig. Gör nån veckas uppehåll innan nya glas placeras ut. Funkar nästan lika bra som klisterark och glasen kan vara enklare att dölja.

Tändstickor dåligt knep
Ibland får man tips som att sticka ner tändstickor i jorden och det bygger förstås på den beprövade tekniken att svavla mot ohyra i växthusen och att tändstickorna förr gjordes med svavel. Nuförtiden är det inte så och de har inte den minsta effekt mot kryp i jorden. 

Instagram @atligatradgarden
Länksamlingen TrädgårdsFägring HÄR

19 kommentarer:

 1. Dina tips är väldigt värdefulla och jag vet att de fungerar :) Klisterremsa ska jag ta och sätta upp bland kommande sådder.

  Jag har en berberissådd jag tog in och ställde svalt i verkstaden. Där har legat några groddar likt fallna käglor. Som jag bor just nu har jag lagt ner att försöka bekämpa. Det är för många saker jag inte själv rår över. Istället sår jag mindre och exponerar färre saker. Försöker hålla rent i rummet där jag har sådder. Det får vara gott nog så.

  Ha en fin helg! Kram, Carina

  SvaraRadera
 2. Sorgmyggan verkar vara en riktig fuling, tack för alla bra tips i detta inlägg hur man ska försöka mota bort honom.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Tack för tipset. Jag har nyss vattnat med nemablom. Att kombinera det med en gul klisterfälla låter ju toppen! Ska fixa till det snarast.

  Intressant också att läsa att det finns så många olika fän som påminner om sorgmyggan.

  Ha en fin helg!
  Kram
  Linda

  SvaraRadera
 4. Jag har inte haft några sorgmyggor, peppar peppar, bra att du visar bild på dem. Däremot har jag enstaka blomflugor, är medveten om att det är fel namn men kallar dem så. Användbar information, tack så mycket.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Vinägerblandningen tycker jag är effektiv. Brukar vara nu snart som flugorna slår till. Hoppas de inte blir för många i år. Tack för dina tips. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 6. Bra tips! Tack!! Som tur är har jag - än så länge - inte drabbas av just det här problemet. Men efter bladlusinvationen för två år sen i växthuset, så vet jag hur hemskt det kan bli. Så nu är jag iaf beedd inför eventuella blomflugor.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 7. Hej Anette!
  Vilket bra inlägg, har inte drabbats av dem, som tur är, däremot kan jag ha bananflugor, och de bjuds på en cocktail. Klisterremsan verkade bra.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvaraRadera
 8. Veldig bra innlegg, ja! Disse blomsterfluene er en stor plage hvis det blir mange av de.

  Ha en fin uke!

  SvaraRadera
 9. Bra att du tar upp detta och hur man kan åtgärda. Det kan verkligen förstöra mycket. Har haft tur på senare år och inte haft så många. Är också noga med såjorden.
  Ha det fint
  Helene

  SvaraRadera
 10. Tack för fina tips, än så länge har jag inte haft några ingrepp men om det blir så är det ju bra att få veta hur man får bort dessa små inkräktare.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 11. Bra tips! Sorgmyggor vill man inte ha bland sådderna. Allt gott./Gunilla

  SvaraRadera
 12. Tack Anette för kommentarer på min blogg.är ovan med min smartphone o raderade den i misstag! Återkommer 😊

  SvaraRadera
 13. Många bra tips! Har alltid de gula fällorna & vinäger trixet inne på glasverandan. Just nu är det lugn på fronten men nu när man börjat greja med sådder & omplanteringar då brukar de små flygfäna dyka upp!
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 14. Har funderat på om det är sorgmyggor vi har så tack för ditt utförliga inlägg. Ska kolla upp dem snarast. Verkar som en omöjlig uppgift att bli fri dem helt men de måste bort från de minsta plantorna!
  Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 15. Hoppas slippa dessa, men nu vet jag vad jag ska göra om jag drabbas. Tack för bra info!

  SvaraRadera
 16. Hoppas slippa dessa, men nu vet jag vad jag ska göra om jag drabbas. Tack för bra info!

  SvaraRadera
 17. Hualigen! Jag har aldrig träffat på myggorna vad jag vet. De verkar vara väldigt glupska när de trivs.
  Kram!

  SvaraRadera
 18. Bra tips. Peppar. peppar har jag inte haft problem med sorgmyggor … än. I år ska jag förodla mycket mer än tidigare, så då kanske problemet dyker upp även hos mig. Skillnaden mellan sorgmyggor och bananflugor var intressant att få reda på.
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 19. Tack för info om dessa- Är garanterat dessa jag råkat ut för, om än några få. Har trott hela tiden att "oj, vad bananflugorna är tidiga", hade inte en blekaste om sorgmyggor existerade. är ju väldigt färsk inom odlar-intresset. Tack för nyttigt och informativt inlägg. har beställt hem tejpen till att börja med. Men de finns även i jorden kring mitt nektarin-träd, men där gör de ingen skada vad jag förstod?

  SvaraRadera