fredag 13 december 2019

Julbordskalender 2019, lucka 13


Har du kantareller i frysen som väntar på ett bra tillfälle att bli avnjutna? Inte alltid det blir några över till vintern här, men när det händer hamnar de gärna i en svamppaté på julbordet eller som ensamrätt under nån av julhelgen med klyftpotatis och gärna en söt sås med en skvätt konjak. Byter man ut all svamp rakt igenom mot Karljohan får man en annan karaktär på smaken som inte heller går av för hackor. Det finns helt enkelt utrymme för ett visst mått improvisation. /Anette



Örtkryddad svamppaté


Ugn 200°


2 msk fett

150 g purjolök

2 klyftor vitlök

2 msk basilika

1 msk mejram

1 msk salvia

500 g färska champinjoner

2 dl förvällda kantareller

50 g sötmandel

2 dl havregryn

2 dl vatten

1 msk buljongpulver (Klar Lantbuljong)

1 dl grädde eller motsvarande

200 g Västerbottenost eller 200g sojaost + 1 tsk salt

2 ägg

1 1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk olja



Snitta purjon på längden, skölj, skär tunt och fräs i fettet tillsammans med vitlök, basilika, mejram och salvia gärna i stekgryta. Hacka svampen och tillsätt. Lägg på locket och låt svampen ånga i eget spad ca 10 minuter. Mal mandeln och tillsätt ihop med havregryn, vatten, grädde och buljong. Låt smeten vila under lock. Späd eventuellt med mer vätska eller havregryn beroende på konsistensen. Den ska vara som en tjock gröt. Riv osten och rör ner, sedan ett ägg i taget. Smaka av med salt och peppar.



Använd en smord pastejform eller klä en avlång sockerkaksform med bakplåtspapper, pensla med olja och häll över smeten.



Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.
Låt svalna och skär upp.

Som jag nämnde passar söt sås till som en pikant brytning men också kaprisbaserad.






Kaprissås

2 port

1 dl kapris
2 dl olivolja
1 msk vatten
1 msk vitvinsvinäger

Allt mixas. Klart!




Instgram @atligatradgarden
Länksamlingen TrädgårdsFägring








6 kommentarer:

  1. Glad Lucia och tack för en helt underbar julkalender=)

    SvaraRadera
  2. Det där låter väldans gott. Det ska jag nog göra till det nästan vegetariska julbordet hos min dotter i pr.
    Tack för bra tips och recept! Kram

    SvaraRadera
  3. Å, det ser riktig godt ut!
    Det vi fant av kantareller i sommer er nok spist opp for lenge siden.
    God helg!

    SvaraRadera
  4. Det där lät gott och svamp finns i frysen :) Funderar på den laktosfria varianten och om inte annat så låter kaprissås så gott. Jag är en kaprisälskare.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  5. Hei!
    Jeg får vann i munnen. Det ser himla godt ut!
    God kveld! Anne

    SvaraRadera