onsdag 19 oktober 2016

Förbereda för varmbänk

En av mina odlingslådor brukar få bli varmbänk i februari, men förberedelserna börjar redan nu.

En varmbänk är som namnet antyder ett varmt ställe där man kan odla fast det är vinter utanför, driva upp plantor eller avhärda växter. Principen bygger på att gödsel reagerar med halm och värme alstras under nerbrytningen. Man kan göra på flera olika sätt: utnyttja bänkar i växthus om de är minst 60 cm djupa, praktiskt för de får extra skydd, bygga en bädd ovanpå jorden och lägga på en ram eller gräva sig neråt i en odlingsbädd som jag brukar göra.

Varför sätter jag inte nåt i den redan nu? Nej, växter behöver inte bara värme utan även ljus och nu är det helt enkelt för mörkt, men jag vill gärna vara redo att dra igång i februari med förgrodda plantor och tjäna ett par månader.

Nu gräver vi oss (alltså mannen) ner 60 cm i en av odlingslådorna som har måtten 2x1,2 meter och en brädas höjd. 40 cm ska fyllas med färsk hästgödsel i februari, sen 20 cm jord och sen behöver växterna ett utrymme att utvecklas på under locket.

En tredjedel av jorden sparas i säckar frostfritt i garaget för att ha som fyll ovanpå senare. Resten läggs i tom pallkrage för att upparbetas och användas till tomater och andra krukor till våren.

Sen tidigare är lådan isolerad med byggfrigolit som vi klämt dit. Undvik att spika i lådorna så håller de längre.

Det tomma hålet fylls med lös halm som isolering och så lägger vi på en ram med lock av byggplast som är en bräda hög.

På detta ytterligare isolering med vad man har, gärna mer frigolit och byggskivor i väntan på vårvintern.

Under tiden kan man tänka ut var man kan få tag på färsk hästgödsel. Jag har förmånen att kunna ställa tunnor och säckar hos en bekant i byn som har stall. Hon gödslar ut direkt i säckarna och messar när det är klart. Det är nämligen viktigt att få så färsk gödsel som möjligt, att den inte börjat "brinna" Det brukar ta en vecka eller så att fylla upp lådan. Har du kontakt med ett större stall kan du fylla lådan på en gång, ännu bättre.

Den här lilla filmen är från mars i år när skördandet började. Du ser också byggfrigoliten och det lösa locket som står ovanpå. Brädan kan man bortse från. Brädor i denna miljön är ingen god idé upptäckte jag. Det bildades svamp. Användes bara för att kunna ta nåt steg eftersom lådan är för bred att nå över från ett håll. Kommer inte att göra om det misstaget.

Jag återkommer i januari när det är dags att förgro med förslag till sådder

Allt gott

17 kommentarer:

 1. Tydlig och bra instruktion! Vi ska försöka göra en varmbänk inne i stora växthuset i en del av norra djupbädden. Tror att ditt tillvägagångssätt går att tillämpa även där om vi sätter frigolit mot lekablocken som utgör "väggar" i bäddarna. Ska bli spännande!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Så bra visat, t.o.m. en novis skulle kunna fixa en varmbänk efter dina instruktioner!
  en...jag ska ju inte odla så mycket matnyttigt nästa år utan satsa på det jag gillar bäst; Vackra exoter! Dom få jag har i växthuset ska jag dock försöka få att överleva först. Inte så lätt för en nybliven växthusodlare!!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 3. Du håller igång året runt i din trädgård. Alltid intressant att läsa vad du håller på md just nu.
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Perfekt! =) Jag har inte kommit så långt än att jag börjat med varmbänk - men tankarna finns där. Någon gång ska jag testa! Ha en fin onsdag! Kram

  SvaraRadera
 5. Det är fascinerande vilken värme som verkar kunna alstras i en varmbänk... man har ju sett hur det brukar ryka ur dem :D Jag har dock ingen egen erfarenhet utav att odla i en :) Fungerar det att så perenner i dem också ? Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst går det att driva upp perennplantor om de inte behöver stratifieras.
   /Anette

   Radera
 6. Så genomtänkt och väl fungerande, full av beundran är jag.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Som så ofta ligger du i front.

  SvaraRadera
 8. Alltså du är ju bara så härlig och duktig Vad får du all energi från??? Jag har fullt upp med min lilla koloni och få den att prunka och nåt att leva på under sommaren
  Så kul det är att läsa om allt du gör jag beundrar dig verkligen
  Ha nu en fin och bra slutända på veckan
  Kram Meta

  SvaraRadera
 9. Så spännande och så förutseende du är! Blir avis på dig som får så mycket gott grönt att äta. Jag har inte riktigt ork och tålamod att odla så mycket som du gör, och inte heller kunskapen som du har! Bra jobbat av dig!
  Ha det gott!
  Kram, Ann

  SvaraRadera
 10. Intressant! Har precis suttit och läst din fina artikel i Allers Trädgård. Man lär sig något varje dag:-)
  Ha det fint!
  Titti

  SvaraRadera
 11. Varmbänk skulle jag definetivt odla i om jag haft orken ;) Beundrar drivkraften o intresset du har, men så får du ju fint grönt tidigt också :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 12. Det blir kanske en varmbänk på Evatorp nästa år. Jag har iaf stakat ut området. Men det blir grävning nu och eventuellt "bara" en djupbädd sen. Vi får se.
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 13. Hej Anette!
  Tack för tips och en utförlig beskrivning.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 14. Trevligt att få se hur du gör. Ser fram emot fortsättningen i januari. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 15. Jag testade på ett annat sätt för kanske 20 år sedan. Grävde gropen. När vintern nästan var slut fyllde jag gropen med den halm hönsen hade haft i hönshuset. Ganska proppad med hönsgödsel alltså. Toppade med plantjord och vattnade hela härligheten. Täckte med plast. Efter någon vecka gick det att plantera. Dock var det svårt med kylan uppifrån minns jag. Solen värmde under dagen men nattetid var det att lägga flera lager över för att hindra frysning.
  (Återkommer om armeringsmattorna)
  Anette

  SvaraRadera
 16. Vilken lyx att få grönsaker så tidigt på året! Här hos oss, norr om Umeå ligger det fortfarande kvar en massa snö i mars så vi får nog vänta tills det går att så på vanligt vis. Men väldigt kul att se din film! Ska bli intressant hur det går i januari.
  Ha en trevlig helg!
  Kram / Maria

  SvaraRadera