Under dagens lucka hittar vi allas vår Annika. Vi är många som genom åren haft besök i våra trädgårdar av denna flitiga kvinna. Senast vi träffades höll hon kurs i att odla groddar och jag fick en ny favorit, fänkålsgrodden. /Anette
Jag heter Annika
Christensen och jobbar som trädgårdsfotograf. Jag har skrivit
dagbok i Allt om trädgård i 7 år, medverkat i 3 böcker och den
4:e på gång. Har även haft den stora äran att få göra ett
frimärke. Jag föreläser om och har kurser i Krukodling, Odla
mycket på liten yta och Groddar och skott framtiden mat.
Min trädgård är
ca 1800 kvm, med anor från mitten av 1800-talet.
Jag gillar allt med
trädgård så jag har lite av allt helt enkelt.
Min köksträdgård är ca 100 kvm där jag även har ett litet
växthus på den ytan. Så man kan säga att jag odlar mycket på
liten yta.
Jag odlar ätbart
för att alltid ha något färskt till varje måltid hela året.
Matig grönkålssallad
Den här salladen
blir väldigt matig med groddar, men den går
också alldeles utmärkt att göra även utan
groddar.
Till julbordet kan man skippa groddarna då det är så mycket annat
som mättar. Skall man ha den som en lunch är det god idé att ha i
groddar.
4 personer om det är
en tillbehörssallad
8 grönkålsblad
½ dl rostade
sesamsfrön
1 gnutta salt
1 rödlök
1dl groddade
adukibönor
1dl groddade röda
linser
½ dl olivolja
12 torkade tomater
(som legat i olja så de är mjuka)
½ dl torkade
tranbär (dessa tillför sötma)
Skölj grönkålen
och slunga/torka den fri från vatten. Oljan fäster bättre om den
inte är blöt.
Rosta sesamfrön
tillsammans med salt i en stekpanna på spisen och låt svalna.
Dra kålen i små
bitar och lägg i en skål.
Häll över olja och
massera in den i bladen genom att blanda väl. På det här sättet
mörar man kålen.
Låt stå och dra en
stund.
Hacka och lägg i
rödlöken.
Tillsätt linser,
adukibönor, torkade tomater och de torkade tranbären.
Strö över de
rostade sesamfröna.
Lite om groddar
Det är gott,
billigt, nyttigt, enkelt, och miljösmart att odla groddar.
Adukibönor är en
bra böna att grodda då den inte innehåller så mycket lektiner.
De groddas i 2-3
dagar efter blötläggning och skall ha kort svans. Adukibönor
innehåller mycket fiber och protein. Mycket bra för vår tarmflora.
Groddade linser är
också snabba och är bäst 2-3 dagar efter blötläggning.
Linserna har rikt
innehåll av lättupptagliga mineraler, fibrer och proteiner.
Allt det här
skriver Jonas och jag om i vår kommande bok, Groddar och skott -
framtidens mat, som kommer ut efter jul.
Vi tycker inte att
groddar och skott är pynt utan näringstät och lättsmält basföda.
Med massor av antioxidanter och enzymer. Groddar är basisk mat
vilket motverkar försurningar i kroppen.
En övergripande
groddskola finns med i boken. Där listar vi upp hela 19 olika
sorters frön som lämpar sig för odling av groddar och skott. Vi
förklarar detaljerat hur man odlar dem på bästa sätt. Det finns
även en receptdel med hur man med groddar som bas för
sallader, bröd, biffar, gröt, dressingar och många fler spännande
maträtter.
God Jul och lycka
till med julmaten. Hoppas ni blir sugna på att börja grodda.
Anette Brunsell
Instagram @atligatradgarden
Ser fram mot din bok Annika - behöver en nytändning när det gäller groddning. Blir ett bra startskott på det nya året !
SvaraRaderaSkall absolut prova ditt grönkålsrecept - kan bli en ny favorit på julbordet !
Ha det så gott !
Kram/Isa
Så roligt att höra nu blir jag glad. Det är ju så gott och nyttigt med groddar.
RaderaProva salladen utan groddar tills du har kommit igång. Det är så gott! Hoppas du också skall tycka det.
Det var länge sen jag såg eller hörde någon prata om basisk mat. Men tänker att det borde göras mer och oftare. Groddar inte just nu men i framtiden så...
SvaraRaderaHa det gott! Carina
Det är just därför vi har gör en bok om hur man kan använda groddar som bas i vår dagliga mat.
RaderaHoppas du kommer igång
Ha det gott du med
Annika