I dagens lucka bjuder Monika Söderström på sötsaker. Bland mycket annat driver hon den trevliga och informativa bloggen GladiGrönt som jag följer och vi odlar dessutom båda i zon 4 även om det är mer än 80 mil mellan hjärtat av Småland och Höga kusten, fantastiskt eller hur? / Anette
Jag bloggar på GladiGrönt, har visningsträdgård vid vårt sommarställe i Höga Kusten, erbjuder olika trädgårdstjänster, säljer de populära kastanjestaketen, föreläser och håller kurser, skriver och fotar för trädgårdstidningar och trivs som allra bäst när jag får jobba i trädgården och se att det växer och utvecklas. Och ja, jag gillar den gröna färgen skarpt, speciellt nyansen på de nyutslagna björkarna!
Lyxig Pink
Marmalade av hallon och choklad
På vårt julbord
har sötsakerna en given plats. Senare på kvällen efter att
julmaten är uppäten förstås. Jag brukar baka mycket, oftast blir
det 13 sorters kakor och bullar. När alla fyra barnen bodde hemma
var det större åtgång än nu, men det är fortfarande lika kul att
baka. Och en del favoriter går det inte att vara utan. Olika sorters
hemlagat godis brukar det också bli, men senare år har jag sparat
det till nyår. Många av mina recept finns på bloggen, sök där
bara på jul, godis, eller en ingrediens. Eller välj kategori
Recept/Smaskens. Varje år provar jag något nytt och i år är det
marmelad av hallon och vit choklad. Vi får både mycket
trädgårdshallon och plockar dessutom i skogen. I min
visningsträdgård har prydnadsväxterna hög prioritet, men även
frukt och bär. Det är lättodlat och kräver inte så mycket tid.
Och lyxigt att kunna plocka och äta under sommarsäsongen och sedan
hämta upp ur frysen. Jag massor av olika sorters bär och frukt som
passar här i norr, bland annat ett äppelträd med 22 olika sorter.
Min blogg handlar mest om trädgården och i ett norrländsk
perspektiv, men det kommer även en del floristiska ideér, lite om
resor och så rätt ofta recept.
Pink Marmalade
blir så klart väldigt söt. God på kex och till ost, men bäst är
den nog som frosting, blandad med grädde eller färskost. Läcker
tårtfyllning blir det också. Förpackad i fin burk är den en bra
gå bort-present.
Gör så här
Koka 500 g hallon med 1 dl strösocker i 10-15 minuter. Dra kastrullen från plattan och rör ner 200 g vit choklad som delats i bitar och rör tills den smält. Vill du ha ännu ljusare rosafärg är det bara att röra ner mera choklad. Låt svalna lite och rör sedan ner lite grovriven vit choklad för fin marmorerad effekt.
Använd ditt eget muffinsrecept eller prova detta med färskost som gör det lite nyttigare. Det kan behövas i juletid. Sedan kan man alltid välja små formar och göra fler cupcakes istället.
Cupcakes med
Pink Marmalade-frosting 16 st
2 dl strösocker
3 ägg
1 citron, det rivna skalet
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 kryddmått salt
300 g färskost
1 1/2 dl röda vinbär blandat med 1 tsk potatismjöl
röda vinbär till garnering
3 ägg
1 citron, det rivna skalet
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 kryddmått salt
300 g färskost
1 1/2 dl röda vinbär blandat med 1 tsk potatismjöl
röda vinbär till garnering
Vispa ägg och
socker tills det blir pösigt. Vispa ner de torra ingredienserna och
rör sedan försiktigt ner färskosten och vinbären. Det går bra
med frysta. Häll upp i 16 muffinsformar och grädda i mitten av
ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. Små formar gräddas kortare tid.
Låt svalna innan du brer på frostingen.
Frosting med Pink Marmalade:
Vispa 2 dl grädde
och rör sedan ner 1,2 dl Pink Marmalade (räcker till halva satsen
av muffins)
eller
blanda lika delar av Pink Marmalade och färskost
eller
blanda lika delar av Pink Marmalade och färskost
Strö på röda
vinbär och låt det snöa genom att skaka florsocker genom en sil.
Mitt recept på
Pink Marmalade har inspiration från Lady Marmalade som görs på
samma sätt, men med 500 g hallon, 2 dl muscovadosocker och 100 g
mörk choklad. En burk av varje kan vara trevligt på ostbrickan!
Jag önskar dig
en God Jul med mycket gott på bordet. Frossa lagom, men visst är
det så att det är inte vad vi äter under julen som påverkar, utan
vad vi äter resten av året.
Monica Trädgårdsdesigner Söderström och GladiGrönt
Instagram @gladigront
Kontakt info@gladigront.se
Anette Brunsell
@atligatradgarden
Hej Monika och Anette!
SvaraRaderaHallonmarmelad är en favorit, brukar få en hallon lime variant av dottern som är riktigt populär. Den här varianten skall jag prova, låter riktigt gott.
Ha en fin 3:e Advent !
Marika
Ja hallon är grejer det!Svartvinbärssaft med lime brukar bli bra så nu ska jag prova lime till hallonen! Tack för tipset och ha en fin förjul!/ Monica
Radera