Den som följt oss på vår blogg eller läst vår bok Spenat i stan, vet att bondbönor är en av våra absoluta favoritgrödor. Vårt kanske säkraste kort som ger fina skördar trots minimal skötsel, och som vi alltid odlar i sådan mängd att det ska räcka hela året. En delikatess att koka färska och äta som de är, men också perfekta att torka eller frysa och använda som bas i såväl biffar som röror.
Självklart förtjänar denna fantastiska böna en plats även under högtider, och på vårt julbord - som är helt växtbaserat och består av förhållandevis få, men väl valda, favoriter - får de i år vara med i from av dessa vegobullar.
Bondbönebullar
(ca
35 st)
-
En stor gul lök
-
Två klyftor vitlök
-
0,5 dl vetemjöl
-
1,5 dl havregryn
-
350 g skalade gröna bondbönor (ej torkade)
-
0,5 dl vatten
-
Salt och peppar efter smak
-
Rapsolja till stekningen
Tina
bondbönorna om de är frysta. Skala löken och vitlöken och hacka
fint i matberedare. Häll i bönorna och övriga ingredienser och
mixa en stund till, men inte alltför länge om du föredrar att
känna texturen av bönorna.
Forma smeten till små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda
bullarna i 175 grader i 15 minuter (efter halva tiden brukar vi vända
dem och även passa på att försiktigt rätta till formen på dem om
de plattat till sig mot plåten). Så här långt går det fint att
göra klart bullarna i förväg, och sedan förvara dem i frysen
eller någon vecka i kylskåp.
När
det är dags att äta bullarna är det bara att ta fram och lägga
direkt i stekpannan så att de tinar och får lite färg. Detta sista
moment kan såklart också göras direkt efter att de varit i ugnen,
ifall att de ska ätas direkt.
Hoppas
att de ska smaka och att ni alla får en riktigt god jul!
//Anna
och Olof
Podcast Odlarna (finns i alla
vanliga podd-appar eller på odlarna-podcast.blogspot.se)
Anette Brunsell
Instagram @atligatradgarden
Anette Brunsell
Instagram @atligatradgarden
Detta lät supergott! Blir jättesugen på att prova!
SvaraRadera