Idag ytterligare en odlande ung familj från de södra delarna av Alvesta kommun som satsar hårt på de egna verksamheterna och bjuder på svartkålspesto i dagens lucka /Anette
På gården
Gröönsgård i södra Småland bor och lever vi, jag – Mimmi, min
man Nicklas och vår son Balder på 9 månader. Här ute på
glesbygden bland skog, hagar, sten och åkrar odlar vi grönsaker,
dels till oss själva och dels för lokal försäljning i form av ett
andelsjordbruk.
Vi strävar efter
att bli så självförsörjande som möjligt och på gården finns en
getbesättning som ger mjölk och kött. Under hösten/vintern säljer
vi köttlådor med finaste kött från killingarna/unggetterna. Det
finns även en skock höns & ankor som ger ägg och kött, samt
ett par hästar som huserar i hagarna.
Att bara äta de
grönsaker som man själv odlar är verkligen en ynnest, även om
morötterna kan vara lite maskätna ibland… Till en början kan det
vara en utmaning när man verkligen får använda fantasin under den
tid på året då det inte finns så mycket färska grönsaker, eller
då man under sommaren svämmas över av tomater och zucchini.
Bladkål i olika former, svartkål, grönkål eller purpurkål som står sig långt in på vintern, är en favorit här i huset och används råa i sallader, i grytor, rostade som chips i ugnen eller som här i en mixad röra eller ”pesto”. En grön röra är toppen att ha stående i kylen och kan göras på det mesta. Inte gör det något om bladen hunnit bli lite tråkiga och sladdriga heller. Här delar vi med oss av ett recept på vår svartkålspesto, använd den som sås till… allt, blanda med pasta, lägg på frukostmackan eller ha som dipp till morotsstavar.
Svartkålspesto
1 liten knippa
svartkål en näve valfria frön eller nötter, pumpakärnor från din egen nakenfröpumpa om man ska vara riktigt lyxig!
½
citron
liten bit lagrad ost
1-2 dl neutral rapsolja
salt/svartpeppar
liten bit lagrad ost
1-2 dl neutral rapsolja
salt/svartpeppar
Variera dig
genom att hacka ner en chili, lite vitlök, pepparrot eller en bit
purjolök.
Skölj och
strimla svartkålen. Lägg i en mixerbunke. Tillsätt fröna/nötterna
(om du vill torrostar du dem i en stekpanna först, det ger mer
smak). Riv ner osten och pressa ner saften från citronen. Tillsätt
olja, mängd beroende på hur tjock/lös du vill ha din pesto. Mixa
med stavmixer till en tjock röra/sås. Smaka av med salt och
svartpeppar.
Ät och njut!
Hemsida Gröönsgård
Instagram @groonsgard
Anette Brunsell
Instagram @atligatradgarden
Instagram @atligatradgarden
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar