fredag 20 december 2019

Julbordskalender, 2019 lucka 20


Dagens gäst är Johnna Gilljam som bloggat länge om sånt som hör till odling.  Senaste året har hennes bloggar legat på tidningen Lands hemsida och det är ju ett magasin där jag också deltar med olika reportage emellanåt. En annan gemensam nämnare är höns och i dagens recept ingår med all säkerhet egna ägg. /Anette


Jag heter Johnna Gilljam och är mest känd som Bondjäntan. Ingen riktigt bondjäntan men har valt att bo på landet. Jag skriver mycket om trädgårdsskötsel, ett hållbart odlande, tomater på längden och tvären, en och annan fermentering och mat efter säsong. Jag har en huvudblogg som heter Bondjäntan odlar och några underbloggar med teman, Bondjäntans kök, Bondjäntans Glädjehus och Bondjäntans tomater så klart.

Jag tjatar ofta om att äta mat i säsong, oavsett om du odlar dina egna grönsaker eller inhandlar dem från affären. Närodlat och mat efter säsong är klimatsmart och även ekonomiskt, hittar du dessutom icke besprutade grönsaker så är det toppen.



Rotfruktskaka med lingon

Denna rotfruktskaka är lätt och billig att göra och passar både stora och små. Det är en vegetarisk rätt som alla kan äta och brukar gillas av både köttätare och icke. Med lingonens syra blir det en extra god maträtt med balans av olika smaker. Den passar perfekt till ett hållbart julbord som har det där lilla extra!

Jag brukar välja de rotfrukter jag har hemma och lite potatis. Den godaste blir med kålrot, morot, palsternacka och potatis. Ungefär ¼ av det rivna brukar vara potatisen men ju mer rotfrukter desto bättre smak. Jag använder en springform med löstagbar botten som jag fyller med rivna rotfrukter och potatisen samt finhackad lök. Sedan häller jag på en äggstanning och skjuts in i ugnen på 200 grader ca 50 minuter.


  1. Riv rotfrukterna och potatisen grovt
  2. Finhacka gul lök
  3. Blanda allt och häll ner i smord form
  4. Blanda ihop äggstanning och häll på
  5. Grädda i 200°c i ca 50 minuter
  6. Ta ut och låt stå i fem minuter och garnera


Äggstanning
5 ägg
5 dl mjölk eller grädde, eller hälften var.
Salt och peppar

Vispas ihop.




3 kommentarer:

  1. Ännu en kanonbra rätt att ta till. Ja kanske jag är en matmamma jag tycker om att äta god och bra mat. Gillar att laga till också men tid och ork finns inte alltid. Kraaam Pi

    SvaraRadera
  2. När jag hittade Dr. Ogume som bor i Turkiet var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume genom hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag gav vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma ihop igen. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän smsar igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:

    SvaraRadera