söndag 2 april 2017

Det första gröna - tänja gränser

Det större växthuset har gett nya odlingsmöjligheter eftersom vi hållit det frostfritt hela vintern med vedeldad golvvärme och bubbelplasttält, men har man ett inglasat utrymme funkar det ju minst lika bra om man vill hålla sig med färskt grönt hela vintern, vår- och försommar.

 Röda och vita rädisor

Zonknäckeri
Jag är varm förespråkare av att äta efter säsong, men om möjligheten till färskt grönt finns utan större ansträngning eller kostnad, utan att importera från andra delar av världen och dessutom alldeles giftfritt så är jag inte den som är den. Det sätter guldkant på tillvaron att tassa ut och plocka lite fräscht eget grönt när man behöver och särskilt på vintern och vårvintern.  Det är också kul att tänja på gränserna och se var man hamnar. Lite av samma lycka som zonknäckeri ger när det gäller andra växter.

  
 Tat soi och pak choi för woklunch

Odla i back
 

Det finns olika sätt att gå tillväga.  Det mesta av det vi äter av nu sådde jag i januari i backar. Bäst gillar jag djupa brödbackar av gallerplast som jag klär med dagstidningar och fyller med näringsrik jord. Där hamnar förgrodda plantor, men det går förstås att direktså också. Fördelen med att förgo är att plantorna då startar inomhus och får en snabbstart, för att sen succesivt vänja sig vid lite svalare miljö via belysning i garaget och sen växthuset. Att ta in hela stora backar skulle ta för mycket plats.
Om jag direktsått på plats hade det tagit ytterligare nån månad innan det gått att börja skörda.
Jag har också satt rädisor i en SAMLA-box från IKEA, förgrodda i pluggbrätte. Boxen har fått hål i botten. Det är viktigt annars blir det lätt för blött och möglar, eller för torrt om man håller igen.



Här har pak choi, spenat, rucola, vattenkrasse, ekbladssallat, och några morötter fått flytta ut i den lilla ouppvärmda växthuset. Nackdelen är att jag får bära ut de jag inte vill ska växa för fort de dagar solen står på.




Ett par backar fick plats i en kallbänk, där jag enkelt bara lyfter av locket dagtid. I tunneln övervintrad mangold.

När man odlar i ett relativt svalt utrymme håller sig backarna fuktiga rätt länge. Jag har vattnat cirka en gång i veckan eller i alla fall tittat till dem. Det går ju snabbt när man ändå är där och norpar några blad.

Alla växter lämpar sig inte att så, så här i januari, utan jag har satsat på de som tål lite svalare miljö eller rent av gillar svalt lite extra.





Att låna in perenner
Rucolaplantan tillhör de växter som kan vara gröna hela vintrar i södra Sverige, men i och med att den fick flytta in i höstas, började den dessutom växa när ljuset kom i januari. Att vi nästan skövlat den flera gånger de senaste månaderna märks knappt. Det har blivit både pesto, sallader och pizzatopping.
Detta är den perenna varianten som egentligen heter Sandsenap (Diplotaxis tenuifolia.) Det finns också en ettårig variant i handeln. Rucola eller Ruccola är det italienska namnet och handelsnamnet.

Varmbänken


Här börjar nu morötter, rödbetor och svartrot titta upp...



...och i mitten förgrodda sallatsplantor, tatsoi och salladslök.



Tidiga ätliga växter ute 
Fleråriga ätliga perenner är nåt jag kommer att satsa på ännu mer och särskilt bladgrönsaker. Är så glad för Spenatskräppan (Rumex patientia) som till och med är tidigare än nässlorna och används som vanlig spenat och gräslöken passar så bra till. 
Dessutom har hönorna värpt som bara den ett bra tag och plötsligt har man helt härodlade rätter hur enkelt som helst. Spenatsoppa eller nässelsoppa med egna små äggöar toppade med gräslök eller en spenatomelett med gräslök, rädisor och sallad.



Allt gott




14 kommentarer:

  1. Härligt gott med egen odlat! Så mycket du redan har på gång. Sista bilden på kronan - så fin! Fågeln också, jag gillar ju trädgårdspynt. Ha en skön söndag! Kram

    SvaraRadera
  2. Otroligt så det växer, du har nog inte bara gröna fingrar, tror de är magiska också.
    Ha det bra /Marika

    SvaraRadera
  3. Inspirerande och lärorikt. Tack!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Varje gång jag läser om dina odlingar tänker jag att jag måste sluta jobba, jag vill också odla mycket och året om! Är borta hemifrån 12 timmar om dagen så jag har ingen möjlighet att sköta om odlingarna på ett bra sätt. Nu älskar jag mitt jobb så jag fortsätter ett tag till. Men tack för all info du ger, den är värdefull!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  5. Alltid spännande och lärorikt att få veta mer om odling i varmbänk även om jag inte håller på med det själv :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  6. Du är verkligen duktig Anette med dina odlingar, många års erfarenhet ger resultat. Du borde skriva en bok om att odla ätbart året runt i vårt kalla land.

    Kram!

    SvaraRadera
  7. Tack för att du ständigt inspirerar till odlande och särskilt de lite svårare delarna av året. Har börjat lite försiktigt i år och tänkte ha en längre säsong om möjligt men oavsett hur det går är det jättekul att testa.
    //Helene

    SvaraRadera
  8. Du är så kunnig och ger så mycket inspiration. Tack för dina fina "matnyttiga" inlägg. Önskar jag hade mer tid, men som det väl heter "Allt har sin tid" och så måste det nog vara. Nässelsoppa med ägghalvor lät gott. Nässlor har jag :). Gräslök, piplök och sandsenap också. sandsenapen är en favorit eftersom den går att skörda av hela tiden ytan att det knappt märks. Har låtit den gå i blom något år eftersom det ser så roligt ut när jättehumlorna hänger i de små tunna blomstjälkarna och kämpar för att komma åt den åtråvärda nektarn. Då blir det många nya plantor. :)
    Kram Anna-Karin

    SvaraRadera
  9. Blir alltid så inspirerad och imponerad av dina odlingar och när jag läst dina inlägg vill jag bara sätta igång att odla fast jag egentligen inte är någon odlingsmänniska.
    Hoppas vi ses på Nordiska !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
  10. Vilken fin blogg du har. Inspirerande och lärorik. Jag ska läsa mer av dina gamla inlägg vid tillfälle. =) Tack!

    https://tantgronblog.wordpress.com/

    SvaraRadera
  11. Snart är både du och mannen helt gröna, som utomjordingar, ha ha ha . . .
    eller kan det bli för mycket grönt, nej inte enligt mig, eller hur känns det Anette ?
    Det gäller för det första att gilla det man äter och kombinera olika grönsaker med varan
    man måste gilla att laga mat också. Vissa dar är jag duktig andra dar lat, tom och innehållslös - vad ska man hitta på med allt det goda som finns att köpa eller att ta ur sitt egna skafferi, som hos dig.
    Du är kunnig och duktig Anette och har rätta glöden för det ätliga gröna, det kommer jag aldrig att få. Jag gillar att läsa vad du åstadkommer i ditt växthus, men jag försöker inte ens att tänka att jag skulle vilja göra det. Jag har inte den rätta glöden för det men är nöjd att jag är som jag blev, hi hi . . .
    Lycka till med ditt gröna och må så gott (det vet jag du gör)
    Kram/ Eva

    Anette jag har fått en hundvalp av min familj, blandras= Bishon Frise´+ pudel, Ludde.
    Han är ännu bara tre veckor men snart får jag pussa hans nos. Överlyckliga jag.

    SvaraRadera
  12. Tycker också bäst om här- och närodlat, saker i säsong. Men mår egentligen allra bäst utan allt för många kolhydrater. Det här inlägget ska jag spara i minnet för jag blir så glad för det som grönskar tidigt ute.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  13. Åh vad jag blir sugen på att så ätbart. Jag har en massa frön men inte riktigt kommit igång med et. Tack för fina tips om hur och i vad man kan så. Skall skärpa till mig. Ha det fint. Carita

    SvaraRadera