onsdag 12 december 2018

Lucka 12, Tomatkalender 2018Chielega, superfavorit från Spanien med stora klasar av tomater i körsbärsstorlek. Söt, saftig godistomat som ger rikligt och tidigt. Hög planta som bara växer och växer. Tjyvas.

Just Chielega brukar jag leda runt så den nästan bildar portal över ett stag i stora växthuset. Använder man snöre med talja för tomat släpper en bara ner mer snöre så skördad stam lägger sig i en båge mot marken och plantan alltid är i bekväm plockhöjd. I mitt lilla växthus med lågt till tak toppar jag de höga plantorna efter fem klasar.

Alla sorter jag benämner som höga gör sig bäst i växthus, men kan i mycket gynnsamma fall också odlas i skyddat läge mot södervägg.

Det är frestande att norpa den första mogna tomaten, men får den sitta kvar utsöndrar den etylengas som påskyndar mognaden hos av övriga i klasen.

Utlottning

Påminner om utlottningen av tomatfrö på Julafton med dragning 
kl 09.00. Vinnarna meddelas under dagen. Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går också att kommentera tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.

23 kommentarer:

 1. Fin tomat som jag vet att jag odlar men jag kan inte påminna mig smaken. Sätter ner etiketter för jag ska hålla ordning på vilka jag gillar och vilka jag kan avstå från. Tyvärr blir det så mycket annat att jag sen oftast glömmer att rangordna, åtminstone alla röda. Får följa ditt exempel kommande sommar.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen problemet, särskilt med de röda. Jag har en påbörjad lista som jag gör i samband med att jag sår. Efter hand som jag bildat mig en uppfattning om sorten lägger jag bara till den infon.
   /Anette

   Radera
 2. Toppengod. den har jag odlat i många år. Kram!

  SvaraRadera
 3. Vilket bra tips om att inte ta den första mognad tomaten, det hade jag inte hört förut. Än en gång tack för den här kalendern och all information, så kul att få lära mig mer om tomatodling!
  /Sarah (bergersara@live.se)

  SvaraRadera
 4. En riktig godistomat alltså :)
  Du är otrolig Anette ... såå många härliga sorter du provat och så många goda råd du delar med dig av!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Hej Anette!
  Låter som ett riktigt bra val, tror inte jag smakat den.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 6. Inser att det är dags att införskaffa mig ett växthus ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hjälper och behöver inte vara så avancerat.
   /Anette

   Radera
 7. Mellanlandning i Spanien känns helt ok.

  SvaraRadera
 8. Den har jag inte odlat än😊
  Mvh jasnaantonic5@gmail.com

  SvaraRadera
 9. Den har jag inte odlat än, trevligt med godistomater:)

  SvaraRadera
 10. En tomatportal, vilken ljuvlig tanke. Tack för tipset om att inte plocka den första tomaten, gäller det alla sorter? Och hur sjutton ska jag kunna låta bli att göra det?

  När jag först kom in på din Google+-profil låg redan lucka 20 uppe. Dock får man inget resultat av att klicka på den, så du har fixat till schemaläggningen. Synd bara att den fortfarande finns kvar på Google+-sidan.

  Tack för tolv mycket matnyttiga och intressanta inlägg! Kram Anni

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lucka 20 slank iväg utan att det var meningen. Inlägget är borttaget och kommer igen när det är dags men finns tyvärr kvar på google+
   Att inte plocka första om man vill ha snabbare mognad gäller alla sorter.

   Radera
 11. Det där med etylengasen hade jag stor nytta av i somras då mognaden trots värmen gick långsamt. En av mina sorter var dock snabbare än övriga och tack vare (gissar jag) att jag behöll många av de mogna tomaterna, så satte de närmsta sorterna lite fart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så var det det där med namn och mail... phu
   Mvh, Eva-Marie
   evamajsan@hotmail.com

   Radera
 12. Låter igen som en god sort man borde hålla utkik efter,om den dessutom ger riklig skörd.
  Har märkt att det är enorm skillnad på sorter hur stor skörd de ger.
  Men att låta bli att smaka på den första mogna tomaten, och låta den hänga kvar för klasens skull, är nog svårt,.. den är ju som godast..,)..!
  ju såå goda

  SvaraRadera
 13. Bättre än allt annat godis. Aha, man ska försöka låta dom första mogna sitta kvar🤔

  SvaraRadera
 14. toppengod. I have cultivated it for many years. hug!

  ดูหนัง

  SvaraRadera
 15. Så bra att jag fick lära mig detta om etylengas och mognaden. Tack för det Anette!

  SvaraRadera
 16. Den här har jag inte provat. Det är så roligt om man har växtbyten och får såna här sorter man inte provat bara på slump. Vissa sorter blir kvar hos en och andra lever bara en sommar. / Med vänlig hälsning Lotta lotta.christvall@gmail.com

  SvaraRadera
 17. Tack för ännu en ny kunskap. Brukar vara snabb att plocka de första tomaterna som hädanefter får sitta kvar ett tag till.

  SvaraRadera
 18. Gah! Hur sjutton ska jag kunna låta bli att plocka den första mogna tomaten?! ;) Tackar för tipset, får prova nästa år.
  Kram Kristina

  SvaraRadera