fredag 28 december 2018

Göra egna vaxdukar - bee wraps

De senaste åren har jag gått in för att minska på plasten, särskilt den jag använt slentrianmässigt. Först köpte jag några s.k. bee wraps i olika storlekar för att testa, alltså ekologiska vaxdukar. Man formar dem lätt runt vilken skål som helst med hjälp av värmen från händerna, även bambu och andra material som plast inte fäster på. När de använts sköljer en av dem med diskmedel och rumstempererat vatten. De kan återanvändes många, många gånger. Hur länge de är effektiva beror förstås hur hårt en sliter på dem, men nåt år i alla fall.
Inför julen gjorde jag ett par omgångar nya och har säkert sparat en hel rulle plastfilm. Det blir ju många byttor och skålar så fort en gör lite extra mat. Jag har sparat lite på miljön med tanke på tillverkning och frakt, jag har sparat en liten peng, jag har sparat miljön när det kommer till sophantering. Inte för att jag är snål utan för att jag tror på att leva hållbart och att små vardagliga handlingar gör skillnad och till och med är viktiga.
För att dra miljötänket ytterligare ett steg slaktade jag mannens tunnslitna skjorta som tvättmaskinen tuggat i och ett par andra större hål gjorde den inte ens lagningsbar för vardagsbruk. Tunn, tät bomullsväv tycker jag funkar bäst till vaxduk. Ett återanvänt tyg som tvättats många gånger är dessutom fritt från diverse kemi som tyg ofta behandlas med och som man varken vill ha i maten eller på kroppen.
Det blev 15 lappar. Jag klippte så stora som möjligt och använde zigzagsax. Inte nödvändigt men motverkar eventuella trådar om det skulle bli tunt med vax i kanterna.

Strimlade vaxarket med osthyvel och klippte de sista småbitarna med en sax. En kan också köpa vax i granulat så sparas ett moment. En ska i vilket fall se till att det är ekologiskt vax så att inte besprutningsrester mot kvalster finns kvar. De blöta fläckarna är några droppar jojobaolja som jag tillsatte för att göra vaxet mjukare (inte nödvändigt).


Jag använder en vanlig bakplåt med ett bakplåtspapper som underlag, sen lappen, vaxet och ett papper över.

Strykjärnet på högsta temperaturen och ångan av. Vaxet smälter vid 60 grader, så det går fort. En kan även använda ugnen, men jag tycker det blir klumpigt och en får använda nån slags skrapa för att få vaxet jämnt. Med strykjärnet kan jag fösa vaxet dit jag vill och få ut det i kanterna. Skulle det ändå bli en torr fläck nånstans är det lätt att lägga till lite extra vax.
När allt smält tar jag snabbt bort pappret och håller lappen i luften en halv minut tills den svalnat och stelnat så pass att det går att hänga den på strecket.


Ett ark vax räckte i detta fallet till fyra stora och en mindre duk.

Enkelt och kul.Instagram @atligatradgarden

Länksamlingen TrädgårdsFägring HÄR19 kommentarer:

 1. Tack för tipset Anette! Så bra att kunna spara på plasten! Ska absolut testa detta!
  Önskar dig ett gott slut på detta år och ett Gott Nytt År!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Åh så bra tips. Ja den där plasten känns som om den håller på att ta över jorden. Ha det fint! Kraaam Pia

  SvaraRadera
 3. Toppen. Tack för ditt brev med vinsten.
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Tack för ett toppentips! Suveränt!
  God fortsättning på mellandagarna!

  SvaraRadera
 5. Bra tips! Ska nog testa framöver. Gott slut och Gott Nytt År!
  Önskar Annika

  SvaraRadera
 6. Allt som gör att man kan undvika plast är välkommet och detta var ett jättebra tips. Gott nytt år /Lotta

  SvaraRadera
 7. Dette var nytt for meg!
  I tillegg til miljøgevinsten, ser det jo triveligere ut enn plast også. Voksduk har jeg alltid hatt sansen for.
  Godt nytt år!

  SvaraRadera
 8. Så smart! börjar man tänka på all plast man använder en gång och sedan slänger blir man lätt förskräckt.
  Gott nytt år!

  SvaraRadera
 9. Tack - det här ska jag lägga på minnet. Jag försöker också spara för att spara miljön. Min mor spar och återanvänder glassbyttor men jag äter sällan glass så andra burkar och lock behövs.

  Gott slut och Gott Nytt odlingsår! Kram, Carina

  SvaraRadera
 10. Finfint tips!
  Önskar dig nu ett GOTT nytt kommande år...
  Varm kram från Titti

  SvaraRadera
 11. Fint tips. Finns såna vaxkakor att köpa eller måste man ha egna bin. Gott Nytt år. Carita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaxkakorna görs av överskott som biodlarna lämnar in. Antingen känner man en biodlare som kan dela med sig eller köper man granulat eller ark som på bilden. Samma som man använder till vaxljus. Hittas på nätet.
   /Anette

   Radera
 12. Fint tips! Tack för brevet med tomatfrövinsten :)

  SvaraRadera
 13. What a fantastic idea Anette!!! Have to keep it in mind.
  All my best and happy happy happy new year
  Elisabeth

  SvaraRadera
 14. Hej hej!
  Jag har faktist ett sånt där bivax ´ark´ kvar sen jag gjorde julprydnader av såna för en del år sedan.
  Fick av en biodlare men undrar jag hur det är med besprutning av kvalster...
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 15. Hos dig lär man sig alltid något. Erkänner att jag aldrig skulle kommit på det själv.

  Och så tänkte jag säga att jag med stort intresse har följt din tomatkalender även om jag inte kommenterat. Stort tack för alla dina tips om olika sorters tomater och vad man kan göra med dom. En dag skrev du om vintertomater. Jag har båda sorterna du skrev om men också en som heter 'Ponderosa'. Det är inte en riktig Piennolo tror jag men väl en som går väldigt bra att lagra. Jag ska skriva lite om den lite senare då jag testat hur länge jag kan lagra den. Den är fortfarande som nyskördad, fast och fin i skalet. Den är inte söt i smaken men smakar mycket. Du känner kanske till den?

  Ha det så bra och god fortsättning på 2019!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, jag känner till men alla godingar fick ju inte plats i kalendern. Ska bli kul att höra vad du kommer fram till.
   /Anette

   Radera
 16. I somras blev det varken honung eller vaxkakor från pappas bikupor, men om den kommande sommaren ger skörd så ska jag också fixa egna vaxdukar. Tack för den insikten!

  SvaraRadera