fredag 21 december 2018

Lucka 21, Tomatkalender 2018


Nu är det inte många dagar kvar till Julafton och det dignande julbordet. Hur trevligt är det inte då med eget grönt och färska tomater som kontrast till den oftast tunga maten. Vad är problemet, tänker säkert nån. Det finns ju hela diskar fulla av tomater i mataffären.

Nej, nej, nej... så går det inte till här. Att ha egna tomater till jul är en spännande utmaning i odlandet. 
För mig funkar det så att när sommarsäsongens färska grödor är slut, så sparar jag mig till nästa år, bygger upp ett sug och förväntan. Det ligger också en miljöaspekt i att inte slentrianmässigt köpa mat som är ur säsong, som har odlats i sterila tunnlar med ständig belysning och dessutom besprutats. Mina smaklökar går helt enkelt inte igång på sånt.

Räddningen heter vintertomater. De är såna som har ganska lång utvecklingstid, mognar sent,  har stadigt skal och tål att lagras länge. Det är till och med så att de likt vinteräpplen behöver eftermogna för att smakerna ska utvecklas.
En av de mest kända, smakliga vintertomaterna är Vesuvio Giallo från vulkanen Vesuvios sluttningar i Italien. En mellanstor, avlång tomat, med liten spets. Plantorna blir höga och ger rikligt, uppbindes och tjyvas. Går bra att odla både i växthus och utomhus i skyddat läge mot södervägg.  Jag brukar inte ha så bråttom med dessa plantor eftersom jag vill att de ska mogna sist av alla. Mars, april brukar vara lagom såtid i zon 4. Jag är dock noga med att alla tomater som ska eftermogna, alltså även gröna har vuxit ut till full storlek innan de plockas in annars blir de väldigt tråkiga i smaken.

På italienska kallas lagringssorterna piennolotomater. Piennolo betyder klase. I Italien förvaras de nämligen uppträdda på snören så de bildar stora klasar. Så har jag också börjar göra. Mycket praktiskt, men de får inte hänga kallt för då tappar de i smak. Torrt och rumstemperatur eller nån grad svalare är perfekt.

Måste man prompt ha röda tomater till jul är Principe Borghese en liknande tomat, men med mindre smak. Används bäst som marinerad eller som garnering.

Utlottning

Påminner om utlottningen av tomatfrö på Julafton med dragning 
kl 09.00 Alla kommentarer i hela kalendern räknas som en lott vardera. Alltså ju fler kommentarer du lämnar desto fler vinstchanser. Det går bra att kommentera tidigare luckor i efterhand. Alla kan delta, men viktigt att du som inte har egen blogg signerar med din e-post i din kommentar så jag kan nå dig. Jag drar tre vinnare som vardera får välja frö till tre sorter.
 
16 kommentarer:

 1. Spännande! Tänk att det finns vintertomater ... härligt med färska tomater så här mitt i vintern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reijmyre fungerar fortfarande, ständigt med olika problem, men på något vis så går det. De gör nog inget eget konstglas, men har ofta glaskonstnärer som kommer och arbetar. Det blev inte så långvarigt i tidningsbranschen , men det var en rolig erfarenhet.
   Kram

   Radera
 2. Låter helt fantastiskt med egna tomater mitt i vintern! Den vore toppen att odla:)

  SvaraRadera
 3. Tack för ett fint tips om vintertomater. Här köper vi inte tomater när våra egna är slut, det får bli annat grönt istället. Köpetomaterna smakar sällan bra ens, så för länge sedan har vi gjort så här och bra går det.

  SvaraRadera
 4. Har jag förstått ditt inlägg rätt, du hänger alltså upp tomaten i ett vanligt rum med rumstemperatur. och de håller sig fina!
  HAr faktiskt aldrig hört talas om vintertomater, tänker att man bara odlar på sommaren. Men oj, så mycket jag lärt mig i din julkalender.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Härlig bild på de upphängda vintertomaterna! Otroligt att lyckas lagra egna tomater
  ända fram till jul,det tror jag inte många har. Häftigt!

  SvaraRadera
 6. Vilken vacker klase, den slår allt juligt pynt! Kram

  SvaraRadera
 7. Väldigt goda sorter😋
  Mvh jasnaantonic5@gmail.com

  SvaraRadera
 8. Denna dagen som är årets mörkaste så önskar jag dig God Jul och Gott slut :)

  Nu vänder det!

  Kram

  SvaraRadera
 9. Spännande med vintertomater! Har inte testat, är ju tyvärr ensam om att älska tomater i familjen.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 10. Läser din kalender med stort intresse, snart är nästa säsong igång med nya frösådder, ska testa några sorter som du rekommenderat! Ha en fin jul! /Anna

  SvaraRadera
 11. Intressant läsning, har inte testat vintertomater. Längtar efter en ny odlingssäsong mitt i alla julbestyr, härligt att ha något att längta till.

  SvaraRadera
 12. Dina tomater ser fantastiskt vackra ut i sin klase! Jag fick fröer till sorten Ponderosa men den lyckade skörden uteblev. De fick fula fläckar på sig samt att de aldrig ville mogna fram. Måste göra ett nytt försök med denna typ av tomat nästa sommar. Klart man vill ha egna tomater på julafton. Mvh, Eva-Marie evamajsan@homail.com

  SvaraRadera
 13. Den där måste jag testa :)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 14. Den där bilden är helt underbar. Tänk att ha sådana klasar att plocka av så här års - vilken magi!

  SvaraRadera
 15. Spännande! Jag har verkligen en del att lära och tänka över när jag gör kommande säsongs tomatval.
  /Sarah (bergersara@live.se)

  SvaraRadera