Ibland önskar jag starkt att jag hade riktigt gott om pengar och kunde anlita någon som förverkligade alla mina trädgårdsdrömmar så jag fick tömma huvudet. Det är nämligen fullt av planer och ser lite... en hel del annorlunda ut för mitt inre än när jag tar på mig verklighetens kranka glasögon. Allt går så långsamt, mycket beroende på att jag är ensam om trädgårdsintresset och bara får låna mannen några timmar då och då för grovarbete. Det renoveras samtidigt på en gård i grannbyn.
Men nåt projekt per år blir genomfört och när jag ser tillbaka har det ändå hänt en del sen denna skissen 2014. Den är ritad på måfå så måtten är inte riktigt desamma som på versionen nedan.
2 Ramslök som marktäckare
3 Stäpp- och fjärilsrabatt
4 Mullbär
5 Hösthallon och höns-Spa
6 Kiwi
7 Varmkomposter
8 Perenna grönsaker
9 Hallon
10 Kronärtskockor
11 Sparrishäck
12 Pallkragar
13 Kryddor
14 Vinbärsbuskar
15 Smultron
16 Fruktträdgård
17 Vitt körsbär
Sen tillkom ett större växthus och därmed ytor runt om som nu odlas, men med mjuk övergång till lövskogen bakom. Tanken är att hela området bakom växthuset lätt ska kunna förvildas när jag inte orkar hålla på längre.
Inriktningen har också ändrats lite genom åren. Grunden är en fruktträdgård från 1950-talet. På 1990-talet höll jag på mycket med eterneller och odlade både ettåriga på lånad åkerbit och satte in perenner lämpliga för torkning. De flesta finns kvar. Fördelen med dem är att de är torktåliga och inte bangar för en solsommar utöver det vanliga.
Sen ville jag fylla på med tåliga mormorsväxter, tidsenliga med huset och ursprungliga trädgården och i den vevan flyttade ett tjugotal pioner in.
Intresset för örter, kryddor, läkeväxter, fleråriga ätliga växter och grönsaksodling har funnits med sen början, men blivit allt starkare de senaste åren. Jag tänker fortfarande väggar, golv och tak fast inreder med ätligt istället. Allt är av utrymmesskäl inte med på skissen. Testar olika marktäckare som smultron, allåkerbär, hönsbär och är så glad att ramslöken vill sprida sig i lundarna. Ätliga växter flyttar in som prydnader och en del prydnadsväxter hamnar på tallriken.
Jag försöker att hela tiden utmana mig själv i att förbättra kretsloppet i trädgården genom att ta vara på vatten och så kallat "trädgårdsavfall". Gillar inte ordet men hittar inget bättre. För mig är det mesta återbäring som blir ny jord genom plankompostering, varmkompostering och lövkomposter. Annat blir till kransar, stöttor och staket. Jag strävar också efter att få ett så bra djurliv som möjligt och naturlig balans i trädgården. Är glad för alla fåglar, igelkott, en huggorm i röset och en snok i skogskomposten, solitärbin och fjärilar som alla bidrar på sitt sätt. Katt och höns inte att förglömma. Till och med sorkarna gör en viss nytta med att lufta jorden, bara de inte blir för många.
Nu fortsätter jag att lära mig mer om såna ätliga växter som kanske inte är så vanliga i våra odlingar och har en plan för hur strukturen och väggarna ska förbättras efter hand. Trädgården ska få en mer privat och ombonat karaktär.
Allt gott
Länksamlingen TrädgårdsFägring HÄR
Jag njuter när jag läser ditt inlägg där du med kärlek beskriver din trädgård och allt vad som växer och lever där. Vem vill inte vara trädgård i dina händer.
SvaraRaderaJag känner igen mycket av ditt tänk från hur D hanterar vår trädgård. Vi har dragit ner på utvecklingstakten och projekten, men trädgården är fortfarande det nav runt vilket livet på Getingstorp snurrar. Trevlig helg!
Åh - vad jag känner igen mig! Förutom att jag aldrig haft önskan att odla ätbart i trädgården förstås. Har också en gubbe som inte har varit så intresserad av att påta i trädgården tidigare, men som numera gör massor. Han har blivit tvungen sen den "kranka verkligheten" förstört alla mina vilda idéer och numera är jag dessutom väldigt sällan ute och gör riktig ordentlig nytta - och det måste man ju om det ska bli bra!
SvaraRaderaIstället har jag börjat lägga igen en del rabatter, ta bort en del växter helt, sätta dit mer praktiska saker för en som har ryggont - och sen försökt glädja mig åt det som finns och blivit OK. Men...det är svårt att inte få planera nya saker. Man är ju van vid det. Jag vet också en massa som skulle behöva ändras och en massa som skulle vara kul att ha. Dock har både pool och växthus kommit till dom senate åren och det kan och får man glädjas åt!!
Sen är jag också väldigt intresserad av att rita, så jag tror jag också ska göra en uppdatering på min trädgårdsskiss. Din var otroligt fin och informerande!
Visst var det en typ av benved som är så röd som det var bild på i min blogg!
KRAM/Susie
Jag känner igen mig i så mycket av det du skriver. Trädgård är så mycket mer än "bara blommor" . Djurlivet, kretsloppet, årsrytmen, omsorgen om jorden. Idéer och planer som föds och som ibland förverkligas och ibland förpassas till det omöjliga. Önskar att jag hade din förmåga att måla ner planer på papper. Varma hälsningar/Gunilla
SvaraRaderaDejlig varm beskrivelse af dit haveliv og alle tankerne der følger med. Og tid - det er der altid for lidt af! Spørgsmålet er bare om du ville være tilfreds med sådan en lyn-realisation af dine havedrømme som man ser i tv. Ny have på 3 dage! Nej vel?
SvaraRaderaMange hilsner fra Ulla
Roligt att läsa om din trädgård och om hur ditt trädgårdsintresse utvecklats. Trädgården och odlarintesset är också för mig något som förändrats allt eftersom jag fått mer kunskap. Odla ätbart har åter igen blivit väldigt roligt.
SvaraRaderaTrevlig helg!
Himla informativ och fin ritning du gjort. Du har fått gjort mycket av den ytan tycker jag redan. Lycka till med fortsättningen.
SvaraRaderaTrevlig helg !
/ Luna
Så härligt att ha så mycket mark att man kan göra allt man vill :)
SvaraRaderaJag har ju inte plats. Inte mer än mina drygt 1000 kvm och då har jag tom köksträdgården på en asfalterad parkeringsplats framför garaget :)
Är mao ganska avundsjuk på din trädgård <3
men man får göra det man kan med det man har.
Kram och ha en fin söndag!
//Veronica
Nej, jag har inte så mycket mark att jag kan göra vad jag vill, men ett avtal om nyttjanderätt av det nya området. Avtalet tog två år att få till.
RaderaKram
/Aentte
Så härligt att ha planer som man sakta men kanske säkert kommer att förverkliga. Dina ritningar är så fina och jag måste nog läsa ikapp lite. Det verkar som om du ramlat ur min blogglista. Ha en fin söndag. Kraaam Pia
SvaraRaderaHej Anette!
SvaraRaderaVilken fin skiss du gjort, det syns att det hänt en hel del sedan den första. Gillar att du fått med hönsens spa. Intressant att läsa om dina planer.
Ha en fin söndag /Marika
Hej Anette!
SvaraRaderaImponerande skiss du gjort över trädgården! Jag tror, utan att veta, att en teoretisk dimension kan underlätta mycket vid planering, själv är jag totalt okunnig om hur man kan skapa en så fin skiss över hela trädgården.
Jag har alltid varit imponerad av ditt kretsloppstänkande, du samlar kunskap på hög och delar generöst med dig. Hoppas din blogg är en inspiration och en källa att hämta kunskap från om hur trädgård kan utvecklas när man systematiskt bygger upp en kunskapsbank.
Allt gott Anette!
Åh så fint! Så kul att se och läsa om växterna! Inspirerande att plocka små frön av när man som jag inte är så duktig på trädgård!
SvaraRaderaÖnskar dig en fin söndag!
Kram Jenny
Känner igen mig i skissen - den blev jättebra. Och jag känner igen mig i att vara ensam med arbetet det är ytterst lite jag får hjälp med. Men att ha någon slags huvudplan känns skönt. Du såg ut att ha hittat ett gäng intressanta saker som ska ge ätligt :)
SvaraRaderaHa en fin söndag! Kram, Carina
Men så proffsigt och snyggt. Och mycket ätbart konstaterar jag. Kretsloppstänkandet fulländar det hela. Själv är jag för det mesta ganska nöjd med att ha trädgårdsintresset för mig själv. Mycket annat att dela på haha.
SvaraRaderaKram
Så duktig du är som kan göra så fina skisser. Och dina planer kommer säkert att förverkligas. Rom byggdes inte på en dag, lyder ett gammalt talesätt. Ha en bra vecka.
SvaraRaderaÅhh så roligt att läsa om bakgrunden till din trädgård och vilken vacker skiss !! Det har ju hänt massor i din trädgård genom åren och vilka härliga namn. Smultronlunden och Ätliga skogsbrynet ger massor av inspiration - nu måste jag ut och döpa om ställen i min trädgård till mycket mer poetiska namn. Är så imponerad av dig och all din kunskap - hoppas vi kan ses igen !!
SvaraRaderaOch tack snälla för din kommentar hos mig - siktar på en ny karriär när jag går i pension ...
Ha det så gott !
Kram/Isa
Vilken trevligt och intressant inlägg och vilken fin skiss. Jag tycker om namnen, "Smultronlunden" och "Ätliga skogsbrynet". Det var så intressant att läsa din lista över det ätliga. Sparrishäck är något jag funderat på. Har tänkt hägna in ett område att enbart ha som köksträdgård och sparris som häck skulle då vara ett alternativ. Och så känner jag igen det där med att vara ensam om trädgårdsintresset :)
SvaraRaderaHa en fortsatt skön vecka!
/Anita
Hej Anette!
SvaraRaderaVad trevligt att läsa om hur du tänker och planerar, och om hur du bit för bit förvandlar trädgården så som du vill ha den. Jag är imponerad, och jag måste säga att det har hänt väldigt mycket mellan den första och den andra skissen, även om du tycker det går för långsamt. Du har det otroligt fint, och att du har så mycket ätbart som du planterat in som en del i helheten tycker jag mycket om. Det ska bli spännande att följa dig och dina planer framöver.
Kram Anna-Karin
Superfin skiss och jättekul att se hur mycket som hänt under åren! Gillar såklart ditt/ert kretsloppstänk och satsningen på ännu mer ätbart.
SvaraRaderaKram Kristina
Snygg skiss (vadå skiss, det är väl en ritning!)! Kul att se vad som hänt och hur du tänker om framtiden. Jag lär mig alltid nya saker när jag kikar in hos dig.
SvaraRaderaKanske ska få till en skiss/ritning över min plätt på jorden också?
Vilka fina skisser du gjort! Vilken dröm att kunna få till en sån. Längtar tills jag har en egen trädgård att fritt kunna planera och jobba fram :)
SvaraRadera/Sarah