måndag 22 april 2019

Växtfusk

Det händer att jag handlar roliga, udda eller ovanliga växter på Tradera, men man får se upp med både namnsorter och annat. Var på jakt efter vit malabarspenat och fick en röd. Förmodligen av ren okunskap från säljarens sida eftersom en fröfirma säljer röd (rubra) med det latinska namnet (Basella alba)!!!? Även kommersiella företag kan märka fel och inte minst lökväxter kan ha andra färger än vad som anges, det har nog många av oss råkat ut för. Ett visst mått slarv och okunskap kanske vi får leva med, men det finns andra som verkligen går in för att bedra och luras.


Häromdagen dök denna bilden upp i flödet. En blå begonia. För bra för att vara sant?

Ja, givetvis!
Även den oerfarne bildredigeraren måste väl reagera på att golvet är rosa och soffan mintgrön. Nån har dragit rejält i reglaget färgbalans i fotoredigeringen. Både soffan och golvet är med all säkerhet väldigt ljusa eller rent av vita i verkligheten och 


begonian ser egentligen ut så här. Snygg som den är med fotosyntes och allt.

Aporkidéer eller monkey orchids som de kallas utomlands har blommor som ser ut som små ansikten, arga, näpna, gulliga. Det finns många varianter.Den här aporkidén finns dock inte i verkligheten, men det är ju ett kul bildkollage. Ståndare och pistiller åt alla håll. Jag tycker mig känna igen kronblad av tulpaner, pelargoner, rosor och ett djurkranium som allt är monterat på. Kreativt absolut, men det tråkiga är att den faktiskt salufördes som riktig växt precis som blå begonian. Båda annonserna var japanska. Jag blir nästan lite sugen på att beställa en apa och ser vad jag får. Nää, antagligen ingen planta alls och när vederbörande fått tillräckligt många anmälningar på sig är det bara att byta alias och starta ett nytt konto på säljsajten.


Instagram @atligatradgaren
Länksamlingen TrädgårdsFägring
7 kommentarer:

 1. Hej Anette!
  Bra att du skriver om dessa bedrägerier, det finns inga blåa rosor heller annat än på Tradera. Trist att inget är heligt numera bara man kan tjäna några kronor. Hoppas att folk är medvetna och inte köper, försvinner efterfrågan så existerar inte falska produkter speciellt länge heller.

  Kram!

  SvaraRadera
 2. Ja det är mycket att vara vaksam på. Går ju an när man har varit med ett tag och skaffat sig lite erfarenhet men det kan nog vara ännu lättare att falla för bedrägerier när man är nyare som trädgårdsmänniska. Sedan är det väl ett gränsfall vad som är planerat bedrägeri och bara lite mer allmänt slarv när det är fel etikett eller växt i krukan, oavsett var den är köpt.
  Ha det fint
  Helene

  SvaraRadera
 3. Det onaturliga lyser igenom. Manipulationer av det här slaget kan vara roliga någon gång men ...nej, naturligt är bäst.
  Blå nejlikor dyker det upp någon gång också. Har förstått att de lägger färg i vattnet som blomman sedan blir blå av. Undrar om det stämmer men hur som helst så köper jag inte.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 4. Huff, for noen bilder! Får håpe at sånt blir stoppet.
  Ha det godt!

  SvaraRadera
 5. Håller med om att det ser väldigt onaturligt ut både med blomma, soffa och golv. Tänk som det blivit. Har aldrig handlat växter via nätet. Tycker bild och lök stämmer bra med det jag bl.a. köpte på Sofieros trädgårdsdagar och som nu börjar komma upp och är till glädje.

  SvaraRadera
 6. Hej Anette!
  Det finns alltid någon som vill sko sig på andras bekostnad, men dessa exempel borde man kunna genomskåda. Ibland är det inte lika uppenbart, som när vi köpte hängande jordgubbsplantor på Bloemenmarkt. Det blev inga jordgubbar......
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 7. Nog är det trist med folk som vill luras och tjäna pengar på andras godtrogenhet? Lite trist var det också när vi köpte ett Transparante Blanche i en plantskola som visade sig vara något helt annat. Så småningom kom vi fram till att det är ett Filippa och nu när vi ympat in olika äppelsorter på det är vi riktigt nöjda. Men det är ju inte jämförbart med att luras avsiktligt!

  SvaraRadera