När jag ritade lådodlingen drog jag också upp en bunt kopior. Det var ett snilledrag om jag får säga det själv, för skisserna har sen använts både till att rita in var vi lagt rör under jord mellan lådorna för att dra el och vatten och sen vilka rör som använts och till vad.
Varje höst plockar jag fram en ny tom mall och fyller med bläckpenna i de växter som står kvar under vintern i lådorna. I år var de kronärtskocka, jordgubbar, purjo, persilja, rucola och mangold som övervintrade. Dessutom avsattes en låda för höstsådd och en annan för varmbänk.
Några absoluta måsten i mitt trädgårdsland är svartkål, squash, ärtor och bönor, vitlök och förstås sallater, morötter och wokgrönsaker.
Redan i höstas bestämde jag i vilka lådor dessa ska odlas och fyllde i med blyerts så jag sen kan uppdatera planen efter hand. Squash vill ha mest välgödslat och får därmed plats i varmbänken framåt sommaren. Där är gödseldjupet ca 40 cm och jorden rik och kompostblandad.
Kålplantorna vill också ha välgödslat och hamnar i en av lådorna som fungerat som kompost i vinter.
Ärtor och bönor är inte kompisar med lök, faktum är att de verkligen ogillar varandra därför gäller det att samla purjo, vitlök, vårlök och liknande i en låda så långt ifrån ärtor och bönor som möjligt.
God hjälp har jag av föregående års planer som jag sparar i en pärm, jordiga rynkiga men i alla fall läsliga.
Som om inte allt detta vore nog roterar jag också växtföljden så att huvudgrödan i varje låda inte återkommer tätare än vart fjärde år. Detta för att undvika att jorden utarmas på vissa ämnen och för att motverka sjukdomar. Låter det rörigt och invecklat... Nejdå, jag har ju en plan!
Allt gott
Låter väldigt smart med kopior. Borde jag göra, här är det kladdiga lappar i frölådan som gäller...
SvaraRaderaHar fyra lådor där växtföljden varieras, skulle gärna haft fler! Försöker variera var i lådan jag sätter sjukdomskänsliga grönsaker som kål. Hittills har det gått bra, kan bara hoppas det fortsätter så.
Kram Kristina
Låter helt fantastiskt och smart! Hade ingen aning om att lök o bönor/ärtor avskydde varandra, bra att veta om jag någon gång tänker odla sådant :) Tänk vad man lär sig! Ha det gott/Monne
SvaraRaderaPlaner och översikter på köksträdgården är toppenbra att ha. Nu när jag har gått från 16 pallkragar (4 x 4) till 6 större odlingslådor (1,5-1,25 m x 4,5 m) ska jag rita om mina "kartor" över den nya köksträdgården. Måla och rita med färgpennor gör det sen ännu roligare och finare. A3-format funkar bäst och jag har inhandlat plastfodral i det måttet för att skona de stackars arken, som ju annars blir jordiga ock allmänt solkiga, som du skriver. Gör man skisserna så pass stora funkar det att planera i detalj också, om man nu vill det.
SvaraRaderaHa det gott!
/Eva Linnea
Så smart! Jag gör väl som jag brukar - går på känsla, och det brukar aldrig bli bra :o
SvaraRaderaHade tänkt fixa fler odlingslådor också, men inte heller det har blivit av. Ja, ja det löser sig ;-)
Ha de gott. Kram, Cataraina
Det är för väl att det är roligt att odla i egen trädgård, för enkelt är det då inte. Men, med en plan så går det att fixa det mesta.
SvaraRaderaJag är så imponerad av dina odlingar och du besitter så mycket kunskap. Jag löser och lär:).
SvaraRaderaHa det gott
Kram Maria
Vad du är duktig som ritar och planerar! Själv inbillar jag mig att jag kommer ihåg var jag odlade vad tidigare år, vilket jag ju inte gör...men man kan ju alltid ta intryck och lära sig mer, som tur är.
SvaraRaderaVäldigt trevlig "höns-läsning" i förra inlägget!
Ha det bra / Åsa
Ju mer jag ger mig in i odlandet och planterandet inser jag att det verkar vara en hel vetenskap att odla med rätt förutsättningar och att också plantera med rätt förutsättningar efter vilka växter man stoppar ner i jorden! Kommer nog att göra många misstag under vägen, men det är ju så man lär sig....och så lär jag mig av att läsa din blogg :)
SvaraRaderaFina vårdagar önskar jag dig!
Birgitta
Oj... du är verkligen duktig... och ordningsam! Här odlas inte så mycket längre, men jag minns hur det var då det begav sig... :)
SvaraRaderaHa det gott!
Ordning och reda, det gillar vi! : )
SvaraRaderaJag får dåligt samvete. Så ambitiös är jag inte, även om jag har ambitionen i början. Men det är säkert väldigt bra. / Britt
SvaraRaderaHerreje! Maken sa att jag skulle få göra en sådan plan! Visserligen finns inga rör och ledningar under jord där, men växtföljden är viktig att komma ihåg.
SvaraRaderaSå otroligt bra att du sa det där om ärtor, bönor och lök! Hade precis tänkt att sätta bönor mot staketet och gullök framför. Finns det något klättrande som jag kan sätta i samma låda som löken? Då går förstås inte luktärtorna heller. Har du något förslag?
Så duktig och inspirerande du är Anette! Tack, tack!
/Anja
Slingerspenat (Bacella rubra) med stora vackra blad som används som spenat eller nåt blommigt som törnrosas kjortel, klockranka eller blomman för dagen kanske är lösningen.
RaderaKram
Anette
Jag har absolut ingen plan. Det kanske är därför det brukar gå käpprätt åt skogen med mina odlingar...fram med papper och penna...nu ska det planeras så det står härliga till.../Lilla gummann
SvaraRaderaVilken bra idé - nu skall här göras en plan !
SvaraRaderaOch så smart att dra kopior så man har kvar att titta på nästa år så det verkligen blir växelbruk!
Du är så otroligt duktig Anette - och inspirerande !
Ha det så gott !
Kram/Isa
Bra! Jag hinner aldrig planera är det värsta, men det brukar ordna sig.... ;-)
SvaraRaderaHa det så skönt!
Kram Lena
Så duktig du är som odlar så många sorter och att du har så bra ordning.Ha det bra/Margareta
SvaraRaderaSåå smart! Och roligt att spara och se hur tidigare odlingsår såg ut!
SvaraRaderaHa en fin Valborg!
Kram
Jenny
Vill önska dig en trevlig Valborgshelg!
SvaraRaderaSå många olika, då krävs det en plan. Du
SvaraRaderaär proffs på detta, intressant och läsa vad du
tänker odla.
Kramar/AM
Hej Anette, jag läser allt du skriver, även på mobilen, men kommentarerna registreras inte ? !
SvaraRaderaÄven just på din 'sida' vill inte min dator samarbeta fattar inget, grrrr . . . men nu kom jag in !!! ?
Om hönsen läste även Rolf, han visste inte att silkeshönsen hade tio tår, ej heller jag, intressant.
Det händer mycket spännande i din trädgård, där skulle jag vilja sitta och beskåda dig, när du jobbar.
*fniss* och skratt . . . .
Jag fattar precis att du behöver en plan, det hade jag oxå behövt, för det räcker att läsa alla dina idéer och vilka 100 sorter du har av grönsaker m.m. ja jag blir lite snurrig, men positivt snurrig (kan man bli det ?)
Vilken fantastisk odlare du är, du får av mig Anette ett diplom för flitighet,kunnighet och entusiasm.
Finns det inga som delar ut detta pris varje år i trädgård-entusiasterna, eller nåt liknande ?
Önskar dig en skön Valborg och 1 Maj, kram/ Eva
Här blir man satt i arbete, solstolen kan du glömma:-)
RaderaKram Anette
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaGlömde nämna skriva, tack för inlägget om 'sorgmyggorna', det gjorde att jag fick upp 'ögonen' på dessa rackare som har jävlats i mitt hem. Jag har åtgärdat problemen nu är det mycket bättre.
SvaraRaderaTack kram/ Eva
Jag säger som någon redan kommenterat - det är så intressant att läsa det du skriver. Du är ett uppslagsverk och jag suger i mig av ditt kunnande. Jättesmart med din plan förresten.
SvaraRaderaHoppas du får en fin valborg!
Du är precis sådan som jag tror att många av oss odlare vill vara! Jag har små planer som jag kommer att utveckla följande år - förhoppningsvis, det är så roligt att fundera och anteckna. När allt sedan ska förverkligas kanske det blir kaos i huvudet och på papper men det tar vi då. Du är en fantastisk inspirationskälla!
SvaraRaderaHa en fin Valborg!
Kram Eva
Jag har tänkt många gånger att göra en sådan men inte kommit mig för men nu när min odlingguru gör det måste jag göra slag i saken!!! Så smart när man måste hålla mycket i huvudet vilka som gillar varann, dom som inte gillar varandra, växtföljd och vad vissa växter ska ha för förutsättningar som fet jord eller mager jord!!!!
SvaraRaderaPerfekt! Det låter avancerat, men är jättebra att ha ordning för växtföljdens skull. Jag har ingen skiss, men brukar skriva in i en liten anteckningsbok vad jag odlar i de olika drivbänkarna och på vilken plats i bänkarna. Problemet i år är att jag inte hittar boken... Nu blir det problem...
SvaraRaderaTrevlig Valborg!
Elisabet
Du har då verkligen koll på allt du gör! :-)
SvaraRaderaTrevlig Valborg!
Kraam Therese
Förstår att det behövs en plan för att kunna hålla reda på alla odlingar. Det är ju en del av nöjet att planera också. Själv håller jag på att beta av min lista/plan över vårstädningen i trädgården.
SvaraRaderaMå så gott!
Smart och då slipper man fundera så mycket var man ska så/plantera-bara att följa planen. Så borde jag också göra-kanske dagens uppgift när det regnar så förbaskat ;)
SvaraRaderaha det gott!
Visst är det skönt med en plan. För mig blir det alldeles för mycket funderande och velande i rabatt och land annars. Sen är det så kul att sitta och skissa.
SvaraRaderaHa en fin helg! Carina
Duktigt jobbat! :) Brukar också rita upp det, det blir liksom lite lättare att komma ihåg då! Ha en jätteskön helg :) Mia
SvaraRaderaSå himla bra att spara allt i en pärm från år till år. Varför jag inte jag så? Där skulle jag ju också kunna skriva upp vilka lökar jag sätter var på hösten, eftersom jag aldrig tycks minnas det...:-)
SvaraRaderaKram // AH
Så himla bra att spara allt i en pärm från år till år. Varför jag inte jag så? Där skulle jag ju också kunna skriva upp vilka lökar jag sätter var på hösten, eftersom jag aldrig tycks minnas det...:-)
SvaraRaderaKram // AH
Imponerande genomtänkt!
SvaraRaderaKram
Men jösses vad du är organiserad och ordentlig! Vad imponerad jag blir. Här är det mer pannkaksmodellen eller Kaosmodellen om man så vill. Inser att jag borde ha lite bättre koll, får nog ta och lusläsa boken om att odla i pallkrage som jag gav mig själv i julklapp.
SvaraRaderaKram
Vilket härligt inspirerande inlägg! I mitt nästa liv ska jag nog också bli mer ordningsam, minns att jag var det när trädgården var ny men sedan försvann visst dokumentationen med ogräset ...
SvaraRaderaVilken organisationsförmåga! Här är det läs och lär som gäller för min del. Jag kommer knappt ihåg var potatisen växte förra året eller vad rosen heter som jag satte vid den nya portalen in i min mini köksträdgård. Och jag har verkligen inte särskilt mycket att ha koll på. Så skönt med inspirerande trädgårdsmänniskor som du. Läs och lär som sagt...
SvaraRaderaHa en go helg!
Milla
OJ!!! Det är så jag borde göra men inte gör...
SvaraRaderaHa en underbar helg!!
Du verkligen brinner för ditt trädgårdsland, och det är då en himla tur att du inte bara verkar ha gröna fingrar utan är så strukturerad. Bra jobbat!
SvaraRadera1 000 tack för titt-in hos mig:-)
Jag har ju sett dina bilder på köksträdgården, så jag anade att du är väldigt strukturerad när du planerar dina odlingar. Nu har jag fått det bekräftat! Men så blir ju resultatet också toppenbra. Önskar att jag hade större yta för mitt köksland än de fjuttiga 4 kvadratmetrarna:-)
SvaraRaderaDet var en gång för länge sedan, då gjorde jag så, men då bodde vi inte här utan där vi hade ett riktigt trädgårdsland och det var riktigt roligt att odla. Här går det inte, men jag följer ju dina odlingar och det är lika roligt om inte roligare för du har det mycket finare!
SvaraRaderaAgneta kram
Vilket härligt och informativt inlägg. Här skall också göras upp en plan. Odlar visserligen inte som du i lådor men det är så lätt att över vintern glömma bort var bönorna stod och var rödbetorna växte. Här behövs verkligen en skiss över grönsakslandet.
SvaraRaderaFortsatt trevlig helg!
Birgitta
Fiffigt att ha en plan och hålla sig till den. Jag tänker att jag ska ta tag i det där med grönsaksodling i odlingslådorna, men det blir liksom aldrig av. Jordgubbarna är perenna i en och potatisen i en annan och sedan brukar jag glömma bort det matnyttiga för allt som växer i rabatterna i stället. Skäms på mig. Kanske blir det ordning i år. ;)
SvaraRaderaHa det gott!
Bra att ha en plan , hihi....tänk om jag hade det ,haha....
SvaraRaderaönskar dej iaf en fin fortsatt helg!!
Kram bia
Lustigt! Idag bestämde jag mig för att göra en läsbar skiss igen, som jag gjorde förr,men du vet skomakarens barn.... det är lätt att hemfalla åt slarv när det är ens eget och odlingsytan egentligen är för liten. Och så glömmer jag jämt vilka grönsaker som trivs med varann. Vissa tumregler har jag dock, inte lök och bönor ihop, inte liknande blast typ dill och anis med morötter,eller spenat och rödbeta, men naturligt fina smakkombinationer som tomat och basilika fungerar ihop. Att följa helt är en annan sak. Jag är öppen för alla tips vad gäller odling. Du är så duktig.
SvaraRaderaHa en bra vecka.
Luna
Så bra med kopior på planen, det ska jag efterapa. Här planeras det för fullt. Bara den stora maskinen kommer och återställer det han ställt till med kan vi sätta igång. De gör stora sår i min trädgård...
SvaraRaderaHa det bäst. Åsa
Ojdå! Jag har kåltältet och lökodlingen i odlingslådorna bredvid varandra. Hoppas det funkar ändå.
SvaraRadera/Eva Linnea
PS Du såg väl min köksträdgårdsplan? DS
Ärtor och bönor är det som inte trivs med lök. Kål fungerar utmärkt.
Radera/Anette
Asch! Jag skrev fel. Jag har varit alldeles för mycket inne i kåltältet tror jag. Det är tyvärr så att jag har ärtor/majs/squash i odlingslådan bredvid löklådan. Där tänker jag också ha grå- och kikärt. Vi får se hur det blir. Det kanske bir säsongens tredje experiment, bara av farten.
Radera/Eva Linnea