Spenatskräppa
En kulturväxt som fallit i glömska. Spenatskräppa (Rumex patientia) ingår i släktet skräppor och familjen slideväxter. Introducerades av munkarna på 1600-talet och har beskrivits av Carl von Linné. Själv snubblade jag över den på Tradera. Brevet som kom med posten var i bedrövligt skick och spenaten så att säga färdighackad. Efter en trevande sommar och extra ompyssling tog den så småningom fart och har sen vuxit sig ståtlig varje år. Fröställningen blir mer än två meter i nuvarande torra och soliga läge. Den står nämligen tillfälligt i ett kryddfack i trädgårdslandet. Undrar hur hög den blir när den får växa i gynnsamma förhållanden i fuktig lerjord. Jag klipper ner fröställningen varje år innan den hinner så sig. När utkanterna av trädgården blir tillsnyggade ska den få flytta ut från sin lilla box och fröså sig bäst den vill.
Det fina med spenatskräppan är att de första bladen tittar fram så fort tjälen går ur jorden. Den är till och med före nässlorna och har man extra bråttom går det alltid att driva på lite extra med en glasklocka. Bladen används som vanlig spenat men är betydligt godare. Denna lilla planta räcker gott och väl till två portioner stuvning, soppa, eller bladgrönt i pastan. Jag är redan inne på andra skörden. Liksom spenat innhåler den oxalsyra, så måttliga mängder är bäst. Men tills mangolden kommer igång är den en fin och tacksam vårprimör.
Allt gott
Tänk att jag aldrig hört talas om den. Vad gott det låter ska nog testa att odla lite. Kraaam Pia
SvaraRaderaDenna växt har jag aldrig hört talas om! Låter ju trevligt att den är så tidig och god men inte lika kul om man får den i rabatterna av misstag kanske :( Tack för informationen det är så spännande att få ta del av sådana här gamla odlingsbara växter :) Ha det gott/Monne
SvaraRaderaVisst finns det en rödådrad skräppa? går den också att använda på samma sätt? (om det nu är en skräppa)
SvaraRaderaMariana
Har jag aldrig hört talas om, och vacker var den också!
SvaraRaderaKram Jenny
Spännande växt... måste jag nog titta efter. Jag har en rödådrad Rumex - vet inte vad den heter på svenska, men den smakar lite som harsyra... väldigt seglivad och med snygga blad :)
SvaraRaderaÄngssyra, riktig favorit här och kommer också tidigt.
RaderaÅh, jag tycker det är så intressant med växthistoria. Tack.
SvaraRadera/Anette
Alltid kul att lära sig något nytt, och det gör man ofta på din blogg.
SvaraRaderaHa en skön söndag!
Spännande växt, har aldrig hört talas om den.
SvaraRaderaHa en fin dag
Kram Maria
Och där kom det något jag aldrig hade hört
SvaraRaderatalas om igen, jag är imponerad över allt du
odlar. Spenat är jättegott och om denna är ännu
godare, mums.
Kramar/AM
Första gången jag hört talas om den växten. Man lär sig verkligen mycket genom att läsa bloggar. Trevlig söndag.
SvaraRaderaHej nu äntligen kom jag in på din blogg, något har jäklas med mig på datorn här.
SvaraRaderaMen vad spännande med den spenatskräppan, alltså det är inget skräp det där utan ätligt, hi hi . . .
Den kanske sprider sig sen som kirskål . . . . . hmmm . . . . kirskål är väl bra och gott i måttliga mängder.
Har du ingen sådan kål, kan du få en planta av mig, lovar att nästa år finns det tusentals, 'he he he*
Det går inte att ta 'kål' på dessa plantor eller rötter, ja de jäkla munkarna gjorde både bra och dåliga saker.
Men åt verkligen folket av detta kirskål på 1600-talet ? det borde jag googla på.
Spenat älskar jag, vi äter det minst två ggr i veckan i olika mat recept, men skräppan jag ej hört om.
Tack för den historiken.
Må väl kram/ Eva
Nu fick jag lära mig en ny primör. Måste undersöka om den trivs här uppe i norr. Trevlig kväll!/Helena
SvaraRaderaDet är kul med de perenna kryddorna och bladgrönsakerna. Jag har "Den gode Henrik" som också är en spenatväxt, är det kanske samma som du har?
SvaraRaderaGooglade Den gode kung Henrik som också kallas Lungrot. Nej, det är inte samma sak.
Radera/Anette
Åhå, så du lär mig saker!
SvaraRaderaLåter härligt med skörden!
Tack för "kiken" inne hos mig!
Trevlig vecka, må så gott, kram Ewa :)
Spännande! Vet du var man kan få tag i frö?
SvaraRaderaKram Lena
Gillar din berättelse om skräppan mer än själva växten ;-)! Det är fantastisk kunskap att föra vidare, när ungdomar idag vet inte skillnad på rödbeta och morot...mangold har de aldrig hört talas om ;-)
SvaraRaderaHa't! /Anja
Har jag aldrig hört talas om men den ser fin ut, hoppas den är lika god som den ser ut.Ha det fint. Cariat
SvaraRaderaDet ska väl vara du som ska blåsa liv i något som verkar dött. Du är så himla duktig på allt inom växtriket..
SvaraRaderaKram Maidi
Hos dig lär man sig ALLTID något nytt! :-)
SvaraRaderaKraam Therese
Spännande växt, visste inte att den var så tidig på säsongen. Håller ju på att flytta runt lite i trädgården i ett försök att få plats med fler perenna grönsaker så spenatskräppan hamnar på listan.
SvaraRaderaKram Kristina
Man lär sig så mycket nytt, genom att läsa bloggar så bara därför är det fullt accepterat. / Britt
SvaraRaderaDen var ny för mig, vad roligt.
SvaraRaderaJenny
Intressant, hade aldrig hört talas om den förut./ Titti
SvaraRaderaÅ, en sån skulle jag verkligen vilja ha här, flera av barnbarnen (och vi också) är förtjusta i spenaträtter! Antar att den kan förökas lätt med frön så jag ska kolla på nätet.
SvaraRaderaAllt gott!
Laila
Aha! Intressant!
SvaraRaderaInte heller jag hade hört talas om denna... Toppen att kunna skörda så tidigt... Skulle absolut kunna få plats i min yttepyttelilla köksträdgård... (som ännu inte är vårstädad, men till helgen, till helgen..... hoppas jag på såväl tid som varmare väderlek).
kram
Katarina
Jag kan bara äta salladsblad av spenat...vi fick spenatsoppa med ägg när jag gick i småskolan och man blev
SvaraRaderatvungen att äta upp...så jag kan inte äta det sen dess !...men spenat är super hälsosamt...därför äter jag salladsblad och det går bra, för det smakar inte mycket, hihi...men nu skriver jag ju om vanlig spenat ;))
Kram bia
Jag kan bara äta salladsblad av spenat...vi fick spenatsoppa med ägg när jag gick i småskolan och man blev
SvaraRaderatvungen att äta upp...så jag kan inte äta det sen dess !...men spenat är super hälsosamt...därför äter jag salladsblad och det går bra, för det smakar inte mycket, hihi...men nu skriver jag ju om vanlig spenat ;))
Kram bia
Är på lång-semester i Kroatien och här äter vi spenatskräppa (zelje), spenat och mangold (blitve) som vi köper på torget. Otroligt gott. Kokas några minuter, servera med några droppar citron, pressad vitlök samt en god olivolja. Ofta lägger vi i en god kokad potatis i bitar. Litet grillad fisk av något slag eller bara färskt bröd till!!!
SvaraRadera