Det är absolut inget jag ångrat för det behövs ytor för sånt som måste roteras. Jag tänker på kål, bönor och lök som lätt för sjukdomar som sen kan ta ett helt odlingsliv att bli av med. Lök och ärtor/bönor vill jag dessutom odla så långt ifrån varandra som möjligt eftersom lök ogillas av ärtplantorna.
Dessutom är det trevligt när det händer nåt framför växthuset, grönskar och frodas.
Det är lätt att starta en odling i pallkrage. Den kan placeras var som helst utan att nåt förarbete behövs, mer än en hyggligt plan yta och ett lager tidningar i botten, kanske därför det blivit så populärt, men när det sen kommer till skötsel är pallkragarna det svåraste sättet att odla på, tycker jag.
Eftersom de är små och upphöjda blir de snabbt uppvärmda och det krävs mycket mer vatten än på friland för att de inte ska torka ut, men är man duktig att vattna kan det bli enormt frodigt. Jag vattnar dessutom dubbelt så mycket längs kanterna som i mitten för där torkar det ut mest.
Jag tillämpar serieodling vilket innebär flera skördar efter varandra i samma bädd. Här är det vitlök, satt i november som kommit så här långt till midsommar.
När den skördades i juli hade jag förgrodda blomplantor som väntade på att komma ut, eterneller och zinnia.
I en av lådorna odlade jag kålrabbi som är snabbväxande och skördas som primörer.
Medan de växte till sig började den självsådda krassen ta fart. Även om jag skördar många frön blir det alltid mängder av självsådder, men det är jätteenkelt att gallra bort överflödet. Det behövs nämligen bara ett par plantor för att täcka flera kvadratmeter. För mycket skulle bre ut sig över alla lådorna och kväva övrigt.
Älskar krassedoften, gnisslet av bladen och den kryddiga smaken. Hela plantan är ätlig. De små bladen gör salladen lite kaxig, blommorna kan också gå i salladen, men även på tårtan. Omogna frön lägger jag in med kapriskryddning och de mogna sparas för inomhussådd av babyleaves till vintern. Alltså en väldigt användbar "prydnadsväxt" som tacksamt återkommer varje år.
Blommorna kommer att ge upp vid första frosten som nästan alltid kommer veckan innan älgjakten. I år borde det bli första veckan i oktober, lika med vecka 40. Då har jag två val: antingen plantera ur förgrodda köldtåliga plantor som tatsoi och pak choi som dessutom är snabbväxande eller vintersallat och salladslök för övervintring. Om jag inte sätter nånting, får de istället tjäna som kompostlådor för blast och höstlöv som förmultnar under vintern.
Länksamlingen TrädgårdsFägring
Fantastiskt vackert i din trädgård. Jag hade 1 pallkrage med hallonbuskar, som ruttnade efter 1 år. Var full med myror och myrägg, fast jag hade ekologisk jord, och gödsel. Vattnade egentøigen lite.
SvaraRaderaHoppas alla hönorna har det bra.
Kul läsning om krassen :) Hur långt bör man ha mellan lök och ärtväxter? Jag har tänkt beställa 6 lådor, 290 x 15o cm och sen en gång mellan på kanske 80 cm. Det längsta avståndet kan då bli 7,70 tror du det räcker? I så fall skulle jag kunna ha år 1 - lök i låda 1 och ärtväxter i låda 6. Men då hamnar ärtväxterna i låda 1 år 2 men det kanske inte spelar roll... Jag får ta och läsa på känner jag :)
SvaraRaderaTack för fina tips! Kram, Carina
Ju längre avstånd desto bättre, 7 m funkar hyggligt, men de båda grödorna är känsliga för att återkomma oftare än vart sjätte år på samma plats pga sjukdomar. Det uppstår alltså problem med avståndet när man roterar. Ett alternativ är ju att hoppa över antingen lök, eller bönor vissa år.
RaderaKram
/Anette
Hmm ja då kan jag avstå lök emellanåt ;) I slutändan har jag tänkt ha 12 lådor, 6 i varje rad för att tillämpa 6-årig växtföljd inkl vila och gröngödsling. Kanske kan jag trixa med det . Ska rita upp lådorna på papper, skriva lök och det andra på små lappar och sen är det ju bara att flytta runt och fundera på avstånden över tid :)
RaderaKram, Carina
Kålrabbi äter vi ganska mycket, har aldrig provat att odla den, nu fick jag tips, jag kanske ska odla dem i en av mina pallkragar nästa år. Ska de sås på hösten eller våren?
SvaraRaderaKram!
Växer snabbt och dås i omgångar för skörd hela säsongen.
RaderaKram
/Anette
Hej Anette!
SvaraRaderaHärliga odlingar och pallkragen med Zinnia är helt ljuvlig.
Ha det fint /Marika
Tack för information om lök och ärtor! Fråga kring lådorna: Har du målat med Falufärg? Behandlar eller täcker du insidan? Är det vit plåtkant längs toppen, snigelkant antar jag? Tacks för inspiration och ny kunskap! Hälsningar Helga.
SvaraRaderaHej Helga!
RaderaDet är Falu rödfärg.
Insidan är obehandlad, men givetvis kan man klä insidorna med nåt skyddande. Det gör kanske något på livslängden om inte jord och fukt tränger emellan.
Nej, det är inte vit plåtkant utan en naturell, plåtfärgad snigelkant. Ger inte 100% skydd men hjälper ändå en hel del.
Hälsningar
/Anette
Hela din trädgård är så härlig. Jag odlar bara i pallkrage, har inte plats för något annat. Var lat och satte potatisen i samma låda som förra året och i år skördade jag typ 8 potatisar =( så nästa år blir det till att rotera mellan lådorna.
SvaraRaderaTack för allt du lär oss hobbyodlare om odling.
Kram Annica
Härligt frodiga odlingar. Kålrabbi som är så fin och god.
SvaraRaderaHa det gott Kulturtanten
Hei!
SvaraRaderaSpennende og inspirerende å lese og se.Du er kunnskapsrik. Visste ikke at erter og løk må stor avstand.
Ha det godt! Anne
Praktiskt och bra att ha pallkragarna som extra odlingsutrymme. Och havet av zinnior gör mig extra glad. :)
SvaraRaderaKram Kristina
Största fördelen med pallkragar är väl att odlingen ser prydlig ut. Liksom lite inrutad med tydliga kanter. Zinnia och tomater trivs tillsammans hos mig, jag blir lycklig när jag ser färgprakten och det är tydligt att även dina zinnior frodas i år! Krassen glömde jag så, det surar jag lite över nu.
SvaraRaderaKram Anni
Största fördelen med pallkragar här är att sniglarna inte kommer åt odlingen. Har ett elstaket (12V) runt dem. Då kan jag odla sallat. På friland är det helt omöjligt.
SvaraRaderaKram
Helene
Inga krasseplantor blev det i år, glömde helt bort det. Men fröerna kan nog stå till sig till nästa år =) Du som är tomatexpert, min tomater har ett extra tjockt skal om sig i år känns nästan som äppelskal då man tar sig en cocktailtomat ute i växthuset. Vet du varför skalen blivit så tjocka? Önskar dig en fin och härlig tisdag!
SvaraRaderaDu kanske har gödslat med nässelvatten och överdoserat?
Radera/Anette
Ja det är precis vad jag gödslat med och jag har väl inte varit petnoga med doseringen. Tack! Jag ska skärpa mig till nästa säsong.
RaderaDet är alltid så roligt att titta in hos dig och läsa om dina odlingar och alltid får jag en aha-upplevelse på något sätt. Själv har jag aldrig odlat i pallkrage men känner gott igen "den upphöjda bädden" som behöver vattnas väldigt mycket i kanterna. Jag har inte särskilt mycket täckmaterial för mina djupbäddar och funderar "hela huvudet runt" på hur jag ska få till det på ett enklare sätt till nästa år. Något som jag gör varje år, :) . Tack Anette, ha en fin dag och en fin skördetid!
SvaraRadera