fredag 6 september 2019

Mina odlingar - krukor, byttor, hinkar

Tidigare publicerat i serien: 
-Södra filialen
-Trädgårdslandet
-Pallkragarna 
-Ätliga skogsbrynet


I en liten trädgård är alla upptänkliga utrymmen tänkbara odlingsytor, krukor, byttor, hinkar, korgar, amplar och vad som kommer i min väg. Man skulle kunna tro att odling i lösa kärl inte gör nån större skillnad eller knappt är värda att nämna i självförsörjningssammanhang, men 40 tomathinkar täcker mer än väl in vad vi behöver för att förädla och vara helt försörjda med egna tomatprodukter året runt. Lägg därtill ett tjugotal stora krukor med godistomater.



Detta är Tomatgången i början av säsongen innan plantorna börjat ge.


Tomathinkarna fyller ut och ramar in längs väggar och passager och det brukar kännas tomt vid denna tiden när de är på avveckling. 

Pendulina


 Det hamnar också tomater i rostiga zinkkärl, amplar och en och annan korg som dekoration i potteriet runt växthuset, där de blandas med murgrönor, gräs och sommarblommor i en röra som jag tycker känns hemtrevlig.  






I åtta av de specialgjorda jätteamplarna som hänger på ställningar i trädgårdslandet (det finns alltså en ställning med fyra till) har jag remonterande jordgubbar. Fördelen med att utnyttja luftutrymmet är ju uppenbar, men också att plantorna får vara ifred för sniglar och sork. Till och med fåglarna lämnar dem i fred.





Mycket förgros för att planteras ut i plantor och då blir det ibland en och annan växt över som hamnar i Bullens stora korvburkar som fått hål i botten. Plantor som jag för tillfället inte vet var jag ska göra av som de rosa jordgubbarna jag fick i present, kan också mellanlanda i en burk. Det må se stökigt ut, men finns det struktur och ordning bland odlingarna i övrigt tycker jag några färgglada burkar rätt av kan pigga upp.




Myntor och andra invasiva växter är ett kapitel för sig. De måste hållas kort för att inte trassla till odlandet och ställa till med en massa extra arbete. Varje sort har en egen korg som de tycks bli fler för varje år. Korgarna fungerar ypperligt så länge man är noga med att plantera om åtminstone vartannat år. Det är nytillväxten som levererar stora friska blad medan mitten blir mer torr och tråkig. Efter omplantering återplanterar jag en tuva på ca 10x10 cm som ger fräsch nytillväxt och i stort sätt fyller korgen på ett år, lite beroende på sort. Fyra hinkar skördade 2-3 gånger per säsong räcker till en kopp mynta per dag tills det är dags att plocka igen. De övervintrar dessutom som de står i korgarna under hela vintern i zon 4.


Citrontimjan i balkonglåda som planterades tidigt på säsongen. Så här i efterhand tycker jag att det kunde varit snyggt med nåt blommande mellan timjanplantorna, salvia kanske. Lådan har levererat hela säsongen, blommat klippts ner och laddat om så här fint. Nu skördar jag för torkning och sätter sen in lådan i kallväxthus för citrontimjan brukar inte övervintra på friland hos mig. Jag har en liknande balkonglåda att byta med. Dags för lite höstfägring.

Tips: De flesta kryddor gillar sol, kan klara uttorkning om olyckan skulle vara framme och passar ypperligt i kruka och balkonglåda.

Nackdelen med alla byttor skulle väl vara vattningen. Det tar sin lilla tid varje kväll, särskilt om det är en riktigt varm sommar. Man får också tänka på att blanda i långtidsverkande gödsel i form av pellets vid planteringen och gärna gödselvattna dessutom när det gäller tomater och jordgubbar, men faktum är att korgar och hinkar är ett ypperligt sätt att odla på i den lilla trädgården, på en uteplats eller balkong. Man behöver inte heller låsa sig för en möblering utan kan flytta runt som det passar när som helst och sniglarna lämnar oftast grödorna i fred.


Länksamlingen TrädgårdsFägring








8 kommentarer:

  1. Det är ALLTID så roligt att läsa dina inlägg och jag läser dem med stort intresse, för alltid lär jag mig någonting nytt. Här har jag gjort som du vad gäller jordgubbar men de krukor jag hade till dem tog solens starka strålar slut på så nu måste allt förnyas. Jag inser att jag behöver byta ut tomatkrukorna, som är gamla plastburkar som har funnits här sedan många år tillbaka. Jag försöker använda slut på allting med tanke på hållbarhet, men något fel gör jag för plantorna trivs inte riktigt bra. Kanske det är pelletsfrånvaron som är boven i dramat? Ska läsa vidare på dina tidigare inlägg för jag vet att jag hittar mera matnyttigt i dem som är bra. Tack för ditt fina inlägg Anette, här håller jag också på att hösta in i våra knutar och växthus. Betydligt mindre ytor än vad du har men likväl. Fast det är rätt trevligt att göra det; känns meningsfullt.
    Ha en fin helg! <3

    SvaraRadera
  2. Hej Anette!
    I år hade jag så många tomatplantor över, då det inte blev någon växtmarknad i våras. De fick bo i en pallkrage, och de har faktiskt trivts riktigt bra, trots att det blev trångt. Tumbling Tom har jag planterat i amplar, som hänger utomhus. Det blev riktigt bra, har fått en god skörd. I växthuset har tomaterna också gett en god skörd, kanske borde jag begränsa mig i antalet plantor och sorter, men det är svårt att välja bort. Din Pendulina såg intressant ut, gillar allra bäst små söta körsbärstomater.
    Dina metallkorgar är riktigt snygga.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  3. Att odla i byttor är praktiskt på många sätt. Men jag är en slarvmaja när det kommer till vattning så jag började använda murarbaljor där jag har ordnat så det blir ett vattenmagasin i botten. De går fortfarande att flytta lite beroende på hur sommaren blir och jag får jättefina tomater.

    Tycker definitivt att konservburkarna med de rosablommande jordbuggarna var urfina och platsar som en kul detalj :)

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  4. Som vanligt ett intressant och inspirerande inlägg man får så mycket bra lärdom av ditt sätt att odla på.Det är även fint att ta vara på konservburkar med sitt överflöd av plantor.
    Bilden med röda jordgubbar är så somrig och fin.
    Själv har jag odlat Tomater och Gurka i hinkar varje år med bra resultat.Ha
    det gott/Margareta

    SvaraRadera
  5. Det där med att odla bär i hängande krukor kan kanske vara nt för mig. Jag gillar ju bär, men har ingen lust att slåss med odjuren om dom! Du har ingen bra idé om hur man ska odla hallon som är mitt favoritbär.....
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
  6. Blev lite inspirerad av dina ställningar, har stora problem med sniglar som ger sig på allt de kommer åt. Köksträdgården är ganska fredad då jag har grus runt alla pallkragar, men i mina vanliga rabatter härjar de fritt. Så det vore en utmärkt idé att få upp vissa plantor en bit från marken =)
    Tack för alla fina bilder, idéer och inspiration som de ger oss i varje inlägg!
    Kram Annica

    SvaraRadera
  7. Hej Anette!
    Vilket otroligt inspirerande inlägg! Jag vet ju att du är självförsörjande på tomater men jag visste inte att i princip hela odlingen bedrivs i krukor och hinkar. Och det där med att utnyttja luftutrymmet är ju väldigt smart. Jag odlar ju också i krukor och I år har jag fått en tomatskörd som är gigantisk. Jag skördar och gör i ordning inför vintern. Bland annat din goda ketchup som jag prövade första gången förra året. Det blir också många burkar med soppa och många pizzasåser i frysen. Dessutom så har jag i år, för första gången, gjort tomatmarmelad på gröna tomater då jag har sådana mängder. Jag gjorde en förändring vid planteringen i år. Förr om åren har jag bara planterat i jord och sedan tillfört gödsel via vattning. Men i år blandade jag även långtidsverkande pellets i jorden och jag undrar om det inte är det gjort susen. Ser ju att du gör så.

    Tack för dina alltid så intressanta inlägg!
    Anita

    SvaraRadera
  8. Som alltid ett spännande och läsvärt inlägg! Jag bara älskar din trädgård!
    Kul att du kikade in hos mig :)

    Svar: Detta med att kasta ut svamprens från
    kantareller är det skilda åsikter om - och om det över huvud taget är till någon nytta, så lär det ta väldigt många år (30-40 år) innan man får se resultatet - och det under förutsättning att sporerna som då ramlar av svampen börjar bilda mycel och att de hittar ett träd som det kan leva i symbios med. Kantareller är liksom många andra av våra matsvampar mykhorizzasvampar och måste ha ett träd som partner.
    Champinjoner och stolt fjällskivling är däremot förnanedbrytare och lever inte i symbios - och de brukar kunna börja växa på lämpliga platser om man slänger sitt rens där ...
    Skulle gärna skriva om svamparnas sexualliv och förökning, men det är ett jättestort område att sätta sig in i ... och jag har nog tyvärr inte den kunskapen. Mycelet är den egentliga svampen - svampen vi lockar är fruktkropparna, så inget mycel - ingen svamp.
    Tack ändå Anette - tyvärr känner jag att jag inte kan hjälpa till :)
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera