onsdag 18 mars 2015

Varmbädden

Nu har det varit några härliga veckor. Trädgårdslandet är till stora delar städat och odlingen är så smått igång.
Bondbönorna såddes så fort tjälen gick ur jorden för några veckor  sen. De gror vid +5° i jorden, vilket det är nu ungefär och vitlöken är uppe.

Egentligen startade jag våren redan innan jul med höstsådd av morötter, dill, persilja och knipplök, men i den lådan har det inte hänt något ännu. Jorden behöver bli varmare, runt 10-15° innan jag kan börja kika efter grönt där, men räknar ändå med att kunna skörda nån månad tidigare än om jag väntat med att så tills jorden är uppvärmd. Särskilt långsamtgroende frön tjänar på att höstsås.



Två varmbänkar startades för ca tre veckor sedan. Den ena är denna lite högre i mitten på bilden som är 1,20 x 2meter. Började med att gräva ur hålet redan i höstas och islolerade med frigolit. I den stora lådan utomhus blev djupet 50 cm. Under vintern har hålet varit fyllt med halm och en skiva över. I slutet av februari plockades halmen bort och hålet fylldes av ny hästgödsel som blandades med halmen och stampades hårt och förbränningen snabbstartades med 3 hinkar hett vatten. Via termometer nerstucken i bädden kan jag följa temperaturen och det är spännande att se hur den stiger även om det har varit neråt -7° många nätter. Efter en 10 dagar var temperaturen uppe i 24° och då fick jordlagret komma på. Eftersom jag även sätter morötter måste jordlagret vara minst 2 dm. Sen stabiliserade sig värmen i bädden på 14° oavsett hur kallt det varit på nätterna. Det är fullt tillräckligt för att morötter ska gro och de asiatiska grönsakerna frodas. Har försått plantor av Pak choi, tat soi och rucola inomhus och planterat ut för att spara tid. De är visserligen mycket snabbväxande (utom rucolan) men vem kan vänta... Jag är sugen!
Ett fönster av byggplast ligger på hela tiden, men det gäller att öppna på glänt när solen kommer, både för att vädra ut kondens och för värmens skull. Ofta räcker det med en springa. Det blir snabbt uppåt 40° under locket om man glömmer.



Nu kan jag när som helst plocka ett blad per planta till att börja med. Det kanske ser lite ut i lådan eftersom jag sått morötter mellan kålen och sparat plats för sallad, men jag har gjort ena sidan i drivhuset till varmbänk också med bara grönt, så det finns mer att ta av.

Hur som helst är det minsta lilla egna gröna väldigt uppskattat vid den här årstiden. Att kunna starta tidigt, faktiskt två, tre månader tidigare än friland här i zon 4, är den viktigaste fördelen. Sen är det ju nöjet att få till en varmbänk och se den funka. Lite som att ysta en ost för er som provat detta. Man lägger ner mycket arbete och sköter som sin bebis utan att säkert veta om det kommer att fungera. Det handlar om kärlek, känsla och erfarenhet.
Det är nöjet att se grödan växa som alltid när man odlar själv. Kan själv!

När varmbädden gjort sitt är den lämplig för kålväxter och squash som gillar välgödslat.

Värmen i bädden beror på gödseldjupet och isoleringen. En riktigt kall vinter skulle jag inte kunnat använda denna permanenta låda i trädgårdslandet utan behövt gräva minst 70 cm djupt på friland och en halvmeter större hål en odlingsramen för att kunna isolera med halmbalar både i jorden och ovan runt.

Så man kan säga att jag hade lite tur med mild vinter i år, men nån gång ska man ha det.

Allt gott
 

40 kommentarer:

  1. Så fint och prydligt du har i ditt trädgårdsland!
    Ha en bra dag
    Mariana

    SvaraRadera
  2. Så fint det gror där i varmbänken! Har också sallad på gång men nöjer mig med krukor i växthuset som har frostvakt. Varmbänk är väldigt lockande men med tanke på alla bakslag som vår kalla dal alltid råkar ut för så avstår jag.
    Vi ska gå med i lantrasföreningen givetvis!
    Allt gott!
    Laila

    SvaraRadera
  3. Det verkar ju idealiskt med varmbädd. Speciellt om man kan sköta den så bra som du kan! Och massor av små krukor ser jag vid sidan om, sommarens fägring?

    Ha det gott!
    /Ruben

    SvaraRadera
  4. Spännande att läsa om din varmbänk, har aldrig provat det själv. Smart att komma igång så tidigt.
    Ha det fint/ Titti

    SvaraRadera
  5. Jag blir så glad av att se dina små grönsaksskott! Mums, så gott!
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  6. Jag studerar lite om varmbänk för nästa år. Läser om Skillnadens trädgård och nu hur du gör. Tror nog att du inspireras av Sara, som är en fantastisk person.
    Gott att gå och mumsa på egenodlat tidigt på säsongen.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  7. Oj oj oj, här lyser flitens lampa. Du är ju som en hel uppslagsbok. Bra för mig att ha i framtiden, då jag förhoppningsvis kan komma igång med litet odlingar. Tack för att du delar med dig, guld värd. Kram Merja

    SvaraRadera
  8. Oj oj oj, här lyser flitens lampa. Du är ju som en hel uppslagsbok. Bra för mig att ha i framtiden, då jag förhoppningsvis kan komma igång med litet odlingar. Tack för att du delar med dig, guld värd. Kram Merja

    SvaraRadera
  9. Nya zeeländsk spenat ska jag tipsa D om. Alltid kul med nyheter.

    SvaraRadera
  10. Ser härligt ut! Kan bara föreställa mig vad underbart att gå ut o hämta sallad, morötter o annat gott om ett tag :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  11. Jag kan inte bli annat än imponerad, du är verkligen kunnig,
    men som jag såg i din kommentar så ger trettio års odlande en hel del kunskap.
    Härligt med så mycket grönt .)

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  12. Snyggt och prydlig . Jag beundrar alla som håller på med varmbänk och som odlar en massa ärbart. Själv försöker jag i alla fall odla tomater och ev gurka och det brukar faktiskt gå rätt bra. Jag har inte sått dom än men tomaterna ska jag försöka så den här veckan och gurkan senare. Lycka till med odlingarna. Ha det fint. Carita

    SvaraRadera
  13. Åh, jag blir avundsjuk på all din energi och kunskap! Jag suger åt mig, men ska starta väldigt försiktigt så jag inte tappar sugen helt och hållet om det inte gror som jag förväntar mig i växthus och pallkragar. Inspirationen tar jag i alla fall med mig....det kommer ju fler odlings år :)
    Kram till dig!
    Birgitta

    SvaraRadera
  14. Waaooo - så långt du hunnit i köksträdgården - blir djupt imponerad av din kunskap !
    Bra tips det där med bondbönerna - det skall jag komma ihåg !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
  15. Låter väldigt trevligt. Att kunna förlänga odlingsäsongen på ett så miljösmart* sätt är väl strålande!

    *Ett okänt ord för ca 10 år sedan.
    /Anja


    SvaraRadera
  16. Wow. Vilken odlingslusta! Du lägger verkligen ner enorm tid och energi på din gröna mat. Kan tänka mig att den smakar helt fantastiskt!
    Ha det riktigt bra i ditt trädgårdsparadis!

    SvaraRadera
  17. Mycket arbete var precis vad jag tänkte. Och vilken ordning och reda du har, snyggt!
    Kram

    SvaraRadera
  18. I morr´n sås det här i varmbänken på Gården! Sallader av olika sorter, ruccola, spenat och rädisor. Sådjupet räcker inte för morötter och annat som går djupare. Det är fortfarande ca 35 grader nere i hästskiten, men i jorden ovanför är det ca 15 grader, så nu kör jag. Några plantor ska för skojs skull också sättas. Inlägg kommer!
    /Eva Linnea

    SvaraRadera
  19. Alltid lika inspirerande att läsa om andras odling från dem som kan. Känns som vi går in i en ny egnahemsrörelse snart. Större fröutbud och större ytor för odling, att starta tidigt och att inte vara rädd för att misslyckas tror jag är tidens melodi. Men det är de gamla nedärvda kunskaperna som fortfarande gäller. tack för att du delar med dig. / Luna

    SvaraRadera
  20. Spännande att läsa om din varmbänk. Känns dock alldeles för ambitiöst för mig. En kallbänk har jag däremot planer på att bygga mig.
    Kram, Karin

    SvaraRadera
  21. Inspirerande läsning och en väldigt prydlig köksträdgård :) Förstår att du längtar efter de första bladen. Plockade den första vintersallaten idag och det är en helt annan grej. Vet inte var den kommer ifrån men den kommer tillbaka tidigt, tidigt varje vår.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  22. Intressant läsning! Varmbänk har vi aldrig provat här, men det kanske kan vara något att tänka på för kommande säsonger...
    Kram Nora

    SvaraRadera
  23. Oj vilken odling du har !!...........vi har en liten odling på torpet...stort potatisland (får potatis så det räcker hela året, och vi delar med svågern)...sen brukar svägerskan så lite sallad, morötter, rödbetor, dill, persilja, lök....och vi får också ta del av det ;)............men vi tar inte så mycket ändå ;)....hit kommer snön igen på söndag...men den försvinner snabbt!
    Trevlig helg!
    Bia

    SvaraRadera
  24. Åh, vad jag beundrar ditt jobb där i trädgården och så mycket du kan. Härligt med en sån hobby..

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  25. Vilka fina odlingar du har. Varmbänken är jag verkligen imponerad av, visste inte att man kunde få sån effekt.
    Själv får jag vänta ett tag till med att starta odlandet men om några år hoppas jag på att ha mera tid och då finns det ju, som jag förstår, utmanande projekt att ge sig in på.
    Kram Anna-Karin

    SvaraRadera
  26. Så härligt det ser ut! Höstsådd har jag aldrig provat. Undrar om man kan höstså här i Nord-uppland? Vore kul att testa i höst! I vår trädgård har snön just försvunnit, men nu blommar snödropparna och krokusen börjar kika fram! Tack rara Du för underbar inspiration!
    KRAM
    Annica

    SvaraRadera
  27. Jag lär mig banne mig saker varenda gång som jag tittar in här <3 Nu har du fått mig att börja fundera på varmbädd också. Ha inte fattat vitsen med det förut, då jag mer sett det som "isolerad odlingslåda". Nu förstår jag vad det handlar om och blir i högsta grad sugen på att ha en (eller två...) själv. Tack!

    SvaraRadera
  28. Det skulle jag kalla för gediget arbete, din köksträdgård är sannerligen imponerande! Du är kunnig, odlar ekologiskt, naturvän och bidrar till att sprida din samlade kunskap om hur man kan odla på ett hållbart sätt.

    Hejar på dig!

    SvaraRadera
  29. Så vackert...så välordnat! Tänkte allt på dej när jag höll på med mina små tomatplantor som skulle få nya bostäder, och sen trängas i fönstren igen...Och tänk, jag fick tag i ampeltomat till slut! SJU frön i påsen, men alla ser ut att ha tagit sig, så det var väl bra utdelning ändå.
    Idag stannade våren av lite, men regnet gör gott det också. Bara det inte blir snöfall så...mannen i huset är på väg till Skåne för att byta husbil, och jag blir lite orolig för väglaget.
    Nu hoppas jag att värmen kommer tillbaka, det börjar ju dra ihop sig för snokarna...
    Kram kram

    SvaraRadera
  30. Men åh, vad härligt!!! jag blir så inspirerad..inte
    alltid så bra dock, när det gäller mig....jag kör redan
    på som en tok här, med rygg och arm-ont som ett brev
    på posten... MEN vem kan låta bli!!! man vill aldrig gå in!
    Kram Kram! Sofia

    SvaraRadera
  31. Åhnej, jag tryckte på fel knapp och allt försvann, grrrrr . . .
    Det får bli betydligt avkortat nu, trist. Kanske jag inte ska sitta här vid datorn när jag har influensan, men jag blir så stel och hängig man behöver röra på sig, fast man inte känner för något.
    Därför är jag helt imponerad av vilket mastodont jobb du utför.
    Bra gjort Anette,

    Må väl/ Eva

    SvaraRadera
  32. Lika inspirerande varje gång, kul att läsa och lära. Ha det gott!
    Marika

    SvaraRadera
  33. Vilkjen ordning och vilken koll du har på allt Anette! Jag blir så impad! Förstår att det växer så det knakar hos dig. Måste vara alldeles ljuvligt och gå där ute i paradiset och mumsa på allt gott.
    Ha en go helg!
    Milla

    SvaraRadera
  34. Oj! Jisses, vad jag blev imponerad nu! Jag som inte sått ett enda frö än!

    SvaraRadera
  35. Men oj så fint du har och vad långt det har kommit hos dig, med dina kunskaper som används förstås!
    Men jag fattar inte att du och jag har samma zon, det går ju inte alls att göra det du gör här ännu, fortfarande fruset i jorden här.
    Tror jag i alla fall, har varit borta ngr dagar :)
    Ha det gott, kram Ewa :)

    SvaraRadera
  36. Vilken rolig läsning! Visst har jag hört om vintersådder, men ändå... att det funkar så bra!

    Själv väntar jag på att tjälen ska gå ur nån gång och att solens strålar ska få värma upp jorden.

    SvaraRadera
  37. Tack söta du för kommentaren hos mig. Du är ju en veritabel uppslagsbok när det gäller odling jätte intressant inlägg om varmbänk. Super kul att läsa om vad andra odlar och när. För mig är det fjärde året jag odlar och jag har verkligen fått bloddad tand! Tack för tipset angående vinterförvaring av morötter och en grönsaks kyl låter som en ursmart idé. Jag har lagt upp dig på min blogg lista så att jag inte missar nya inlägg från dig. Min nya odlings guru.

    SvaraRadera
  38. oj oj vad mycket inspiration jag hämtar hos dig! I år ska jag nämligen bygga fler odlingslådor. Får ju en del uppslag när jag kikar på dina och hur du har dem placerade.

    Må fint i påsken!

    SvaraRadera
  39. och att så långsamgroende frön på hösten har jag aldrig tänkt på......nu får jag ju vänta till i höst men då vet jag iaf. Tack tack för tipset! Vitlöken fick jag iaf ner hösten 2014 :-)

    SvaraRadera