onsdag 21 oktober 2015

Summa sparat




Att odla bara för principen att vara självförsörjande är inte min grej. Nej, drivkraften är att se fröet gro och växa och kunna njuta av vackra lådor. Neonfärgade mangoldstjälkar i motljus, svartkål med droppar på bladen just när solen tittar fram efter en skur, jordlukten, glädjen över mångfalden och alla insekter som lockas till kryddhörnan. Självklart är den en fantastisk känsla att ha odlat sin egen mat och kunna konstatera att allt på tallriken kommer från egna täppan, är friskt och giftfritt och visst minskar matkontot, men jag har aldrig försökt räkna ut hur mycket. Jag använder sju odlingslådor som är 1,20 x 2 m och har dessutom 60 kvm till potatis, rotsaker och bondbönor som i stort sett får sköta sig själva. Alltså inga stora ytor. Beräknad arbetsåtgång hela trädgården inkluderad, ca 1 timme i snitt per dag utslaget på hela året.



Nu tänkte jag göra ett försök att beräkna hur mycket vi sparar på ett år genom att multiplicera normala åtgången av varje grönsak över säsongen med vad det skulle kostat att köpa samma mängd. Då får man också tänka på att vi är storkonsumenter av grönsaker, lever ekologiskt som kostar lite mer, men handlar klimatsmart.

De grönmarkerade täcker årsbehovet.

BLADGRÖNT                                  1.760
maché

spenat
spenatskräppa
mangold
rucola

pak choi
tatsoi
plocksallat, 2 sorter
isbergsallat
isört
ekbladssallat
vårportlak
krasse   
malabaspenat                                            


squash                                       200
rabarber                                      50
tidigare morötter, blandade färger
vintermorötter gula, orange                1.560
rödbetor                                     180
potatis 'Early Red'                          100
potatis  'Amadine'                           780
jordärtskockor                               360
rotselleri                                   120

salladslök                                   100
vitlök, 3 sorter                             225
vinterpurjo                                  375

KÅL                                           90
minigrönkål
svartkål
röd brysselkål
grön brysselkål

ÄRTOR                                        220
sockerärtor, gula tidiga
sockerärtor för infrysning
störpurpurbönor
blomsterbönor
bondbönor

TOMATER                                      950
'Tigerella'
'Cal-J'
'Green Zeebra'

'Paola'
'Tumbling Tom, gul'
'Tumbling Tom, röd'

'Taxi'
'Wilma'

KRYDDOR                                      500
basilika
körvel

persilja
dill
dillkronor
fänkålsdill
gurkört
kummin
kvanne
kryddtagetes


KRYDDOR PERENNA                              240
gräslök
gräslök, kinesisk
salvia
rosmarin
temynta, 2 sorter
pepparmynta
kungsmynta, 2 sorter
timjan
citronmeliss
citronverbena
anisisop

BÄR                                        1.860
amerikanska blåbär
jordgubbar vita, röda                  
smultron vita, röda
vinbär svarta, röda
hösthallon

Totalt sparat på ett år                    9.670 kr


Blev överraskad redan när jag lade ihop kostnaden för sallat och att odlingen i runda slängar sparat mig 10.000 på ett år är jag galet nöjd med. En hobby som går med plus, luft, avkoppling och motion på samma gång. Kan det bli bättre!

Kål är nåt det går åt mängder av i alla former och det odlar jag nästan ingen så där finns det alla möjligheter att utveckla.


Allt gott


31 kommentarer:

  1. Inte dåligt! Blir nyfiken på hur mycket du köper frön för per år eller om du samlar frön själv:)
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Potatis, jordärtskockor, ärtor, bönor, dill, kvanne, körvel, kryddtagetes och de flesta tomater sparar jag eget utsäde av. Eftersom fröinköpen är blandade med blomsterfrö och groddfröer och löper året runt går det nog åt en kväll att räkna ut exakt vad de kostar, men gissningsvis runt 1000 kr.
      /Anette

      Radera
    2. Bär som är en stor post kommer från perenner, hälvten av kryddorna och en del bladgrönt som malabaspenat, spenatskräppa och rucola är perenner, gurkört frösår sig själv.
      Vi delar med oss av rotsakerna till svärfar och periodvis kan vi också dela med oss av bladgrönt, kryddor, tomater och squash.
      /Anette

      Radera
  2. Spännande! Då kan du ju lägga undan en rejäl slant varje år till något hela familjen har glädje av :) Intressant att få det svart på vitt så där, lättare att "ta till sig" då :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  3. Intressant jämförelse du gjort, du kan verkligen känna dig rik, rik på allt det goda du odlar och att du dessutom sparar en rejäl slant är ju perfekt.
    Ha en fin dag
    Kram Maria

    SvaraRadera
  4. Härligt!! Vilken förstärkning av att du gjort rätt val för dig att vara ute i trädgården och odla din mat! För att du mår bra, och dessutom tjänar på det - på flera plan!!

    SvaraRadera
  5. Härligt Anette! Du har varit noga med att dokumentera vad du odlar som möjliggör den analys du gjort. Även om det inte är huvudsyftet med alla trädgårdsaktiviteter så är det säkert roligt att se att det är lönsamt även för plånboken. Jag dokumenterar också mycket även om jag inte längre odlar grönsaker, man vet aldrig vad nyttan kan vara på förhand.

    Allt gott!

    SvaraRadera
  6. Kul att kostnadsberäkna så där! Jag gjorde ett snabbt överslag över vår egen odling den här sommaren och konstaterade att det kanske gått jämnt upp eftersom jag köpt jord och också en del plantor förutom frö och sättpotatis, men det har varit värt varenda krona! Den glädje det har gett mig att kunna gå ut och plocka av våra egna grödor kan inte mätas i pengar och att ha förmånen att få följa dig i dina odlingsfaser ger mig verkligen inspiration till att fortsätta utveckla och experimentera :)
    Kram!
    Birgitta

    SvaraRadera
  7. Det var överraskande! Jag är också överraskad över hur mycket ni odlar som täcker årsförbrukningen. Så bra lyckas inte jag. Jag odlar också mest för att det är roligt.
    Men visst märker man att det inte är lika roligt att börja köpa tomaterna och potatisen.
    Vad roligt att känna sig så duktig och veta vad man lägger på tallriken. Bra gjort! / Britt

    SvaraRadera
  8. Grattis, vilken bra förtjänst och vilka fina produkter!
    Kram

    SvaraRadera
  9. Verkligen intressant att det finns så mycket pengar att tjäna samtidigt som man gör det man tycker är allra roligast. Underbart! Det är klart att perenner kostar en del i inköp men det är ju en engångssumma, och fröer kan man ju ta vara på en del själv så att man inte behöver köpa allt. Det är ju så gott med egenodlat och det här var verkligen intressant. Själv har jag aldrig räknat. Måste göras framöver. En röd lampa i sovrummet (tidigare inlägg) verkar också vara en bra idé. Något för grannarna att fundera över :-)
    Allt Gott! Anna-Karin

    SvaraRadera
  10. Många bäckar små... Att odla är välmående i så många plan, bra med en uträkning som får en att fundera på hur de egna kostnaderna ser ut.
    Kram Kristina (som tackar för hälsningen, gratulera grannarna från oss!)

    SvaraRadera
  11. Tänk att det du tycker är så roligt, dessutom är nyttigt för både kropp och själ, samt för ekonomin! Win-win-situation alltså!

    Kram Gunilla

    SvaraRadera
  12. Det är helt fantastiskt att man kan spara så pass mycket pengar på att njuta och ha roligt.
    Även om jag inte odlar så mycket, är det just för njutning som jag gör det. Första sparrisen på tallriken, första bären.... osv
    Ha de gott och njut av din avkastning. Catarina

    SvaraRadera
  13. Roligare, godare, nyttigare att odla själv. Dessutom billigare. Starka argument vill jag påstå.

    SvaraRadera
  14. Oj, det var mycket pengar du sparar på din grönsaksodling!
    Så stort och fint ditt växthus kommer att bli. Det ska bli så kul att få se fortsättningen. Synd att det kommer en vinter emellan.
    Du undrade varför vi tar in lucköppnaren. Nu blev jag orolig att vi gör något som är så krångligt i onödan. Jag kollade i bruksanvisningen och där står det att den ska monteras ner och förvaras torrt under vintern...
    Behövs det inte med de du har?

    Kram Agneta

    SvaraRadera
  15. Intressant! Det är ganska mycket pengar ni sparar, arbetet räknas ju som ett nöje och välbefinnande. Kål är något som vi också använder mycket av, finns ju många olika kålsorter. Mamma sa alltid att kålrot är nordens apelsiner och pappa stuvade kålrot, det är så gott.¨
    Har tänkt odla jordärtskockor, undrar om man kan stoppa dem i jorden på hösten?
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  16. Åh det var det bästa, nu blev du ännu mera taggad! Önskar jag gjotde en liten del av allt detta! Jag är usel på att odla. Men kanske kommer det än dag, lusten att verkligen lägga manken till!

    Ha det gott! Kram Ewa :)

    SvaraRadera
  17. Detta är en intressant vinkling på vad man brukar förbruka. Så jag gjorde ett lätt överslag själv av vad vi handlar olika grönsaker för och det blev ca 1000 för morötter, (för de lyckas jag aldrig med) ca 750 per år vad gäller grönt ( för det har jag själv några mån.) 1500 kr för tomater (utan växthus är det förgjort en sådan här sommar) perenna kryddor självförsörjande. men sedan är det så mycket mer så jag tror jag slutar räkna här....

    Fast jag beundrar verkligen dig som kan själv
    Ha det bra!
    Luna

    SvaraRadera
  18. Helt underbart! Nyttigt, gott, man vet vad man äter och så spar man in pengar också! Verkligen bra på alla sätt!

    Agnetakram

    SvaraRadera
  19. Det var inte illa! En resa för två till varmare breddgrader under lågsäsong på vintern! Otroligt!

    /Anja

    SvaraRadera
  20. Vilken härlig överraskning! /Eva Linnea

    SvaraRadera
  21. Rolig läsning och intressant uträkning - själv sparar jag nog mest på att odla persilja, dill och andra kryddörter. Blir det några nya grönsaker nästa säsong när ni byggt färdigt växthuset?
    Hälsningar Anna

    SvaraRadera
  22. Rolig och intressant läsning. Bra att kunna kombinera nyttan (spara på utgifterna och ekologiskt odlat) med nöjet. Själv odlar jag inte så mycket som du men fortfarande finns svartrötter, palsternackor och purjolök kvar i grönsakslandet. Glädjen man känner när man bara kan gå ut och hämta något till lunchen.....
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera
  23. Säljer man dessutom överskottet, så har man till omkostnaderna......
    För tillfället äter vi svartl och grönkål varje dag!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  24. Oj! Oj! Det var inte illa!

    Här går jag lite åt andra hållet. Jag började med en 200 kvm Odlingslott för 17 år sedan och sedan vi flyttade hit så har grönsakerna blivit färre och nu funderar jag på att ta bort hela köksträdgården och odla ärtor kål och sallad ute bland blommorna enbart :)

    Trevlig Helg!

    SvaraRadera
  25. Vilket UNDERBART trädgårds/grönsaksland ! :D Vackert och inspirerande....förstår att du vill vistas där och att du lyckas. Kul att tjäna in så mycket pengar också :) Hur ska det bli när ditt nya växthus är färdigt då ? Ännu mer grönsaker och ätbart?
    Trevlig helg !
    Kram Elisabeth

    SvaraRadera
  26. Frukt och bär har vi, äpplen har vi på vintern.

    SvaraRadera
  27. Vad intressant! Så kul att spara så mycket pengar på sin hobby och att samtidigt få giftfria grönsaker på tallriken. Och jag gillar ditt sätt att se på din hobby, att njuta av att se allt gro från litet frö. Jag hoppas också komma igång med odling här hemma men i liten omfattning. Vi har fortfarande en hel del att göra kring växthuset innan vi kan börja odla, förhoppningsvis kommer vi till skott nästa år :)

    Önskar dig en finfin helg!

    Kramar aka

    SvaraRadera
  28. Apropå att besöka västkusten/Bohuslän. Det är finast nu, det är det, om solen skiner! Men det är kanske roligare när alla restauranger och kaféer är öppna, nu är i princip allt stängt vilket är lite trist. Räkorna är godast på vintern dock!!!
    Agneta kran

    SvaraRadera
  29. Det var inte dåligt! Jag har tyvärr inga gröna fingrar, jo ogräs har jag jättebra hand med, men det mesta andra misslyckas och vissnar bara jag närmar mig. Kan bero på att jag glömmer att titta till odlingarna lite för många dagar i rad förstås... Men det låter helt ljuvligt att bara kunna gå ut och ta för sig!

    SvaraRadera