söndag 22 november 2015

Is på tunnan

Två nätter i rad med -7° och isskorpa på vattentunnan. Lite slarvigt att den inte blivit tömd och vänd, men nu är det fixat. Den har gjort sitt som vattenreservoar och jag funderar på att plantera nåt i den istället. Ett träd vore trevligt. Tar tacksamt emot förslag på vad som skulle kunna trivas i tunna.

Silkeshönsen har inga problem med kyla. Tvärtom går de gärna ut även på vintern om solen tittar fram. Benen och fötterna har värmande fjäderbeklädnad. Regn och blåst däremot gillar de inte särskilt, men det är alltid nära till skyddande buskar och hönshus. 

Petra är först upp för att inspektera. Detta har varit ett favorittillhåll under sommaren med morgonsol och lä. Ett vattenhål i dubbel bemärkelse. Provhackar några gånger i skorpan... verkar fundera lite och hackar igen. Sitter ändå rätt bra även om det inte blev nån vattenslurk. Utsikt är inte heller att förakta. Rut sticker huvudet över kanten och kikar intresserat. Höns böjer inte bara nacken framåt när de ska titta neråt utan lägger också huvudet på sned. Det beror förstås på hur ögonen sitter, men gör att de ibland ser de lite mänskligt betänksamma ut. Allt gott

25 kommentarer:

 1. Mysigt med höns som får gå fritt. Besökte ett ställe igår som hade likadant:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. De är så fina dina höns och alltid roligt när du skriver om dem. Lite avis är jag på dig att du har en sån fin tunna och perfekt för träd. Så det tycker jag att absolut att du ska satsa på! Kram Merja

  SvaraRadera
 3. En tom tunna bjuder ju möjligheter... Har inget tips på träd, men det kommer nog från andra...
  Härliga höns, ja, och det är nog så att djurens huvudrörelser får dem att se mänskliga, ja, tänkande, ut...
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 4. Roligt att höra litet om hönsvärlden.
  Ett tips till tunnan - mullbärsträd/buske. Jag har flera som jag sådde i våras och har precis sådana funderingar, för jag vet inte var jag ska plantera dem. / Britt

  SvaraRadera
 5. Åh de där ulliga gulliga fjäderbollarna skulle man ju bara vilja ta upp i famnen och klappa på :)
  Är övertygad om att du kommer att hitta den perfekta växten för plantering i den fina gamla tunnan när våren är här igen!
  Solig söndags kram.
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. De är ju för söta era höns. Har själv tänkt plantera ett dvärgäppelträd i tunna nästa vår eftersom jag gärna vill ha ett äppelträd till men inte riktigt hittar en bra plats i trädgården för ett fullstort sådant. Väldigt vackert blir det har jag sett på bilder. Trevlig söndag önskas, från Anna

  SvaraRadera
 8. Gillar dina fina höns ;))
  Tunnan var läcker...gillar gamla tunnor som man kan ha utomhus ;)
  Fin söndag till dej !
  Bia

  SvaraRadera
 9. Så kallt det låter, här har vi ännu inte haft en enda frostnatt! Jag satte ett litet päronträd i en tunna för några år sedan och det fungerade utmärkt!
  Kram M.E

  SvaraRadera
 10. Oj, oj. Stackars tunnan. Ska också tömma min i dag. Vojne.

  SvaraRadera
 11. Det är alltid något man glömmer att ta in i tid varje vinter :) Kul i alla fall att hönorna gillar den både med vatten och is :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 12. Mullbär. Vi har ett litet träd som jag tror kallas Mulle. Bären är små (vinbärsstora något avlånga), men de är jättesöta och goda. De är härdigare än den ursprungliga sorten. Min syster har den "äkta" och den får ca 4 cm långa bär, men de tar väldigt lång tid på sig att mogna, men är då goda. Det är de bären man kan köpa utomlands.
  Vitt mullbär är det som silkesmaskarna smaskar på.
  De buskar jag har, har jag sått frön från Impecta av. De är mer buskar (små) än träd än så länge. Hade vi bott närmre kunde du fått en planta. Enligt Impecta ska dessa klara zon 3 och bären ska bli 2-3 cm. Den som lever får se. Om du vill kan jag skicka frön, för det var rätt många frön i påsen. Så även om mina små plantor skulle dö under vintern, räcker det till fler. Det står att de ska vara i kyla i tre månader bla bla bla. / Britt

  SvaraRadera
 13. Tack för påminnelsen jag måste tömma mina så de inte spricker.
  Jag fick också låna ihop löv igår som jag hann lägga på precis innan snön kom.
  Allt gott
  Annika som fastnat på Instagram

  SvaraRadera
 14. Oh, dom är så fina typporna, som jag kallade dom som liten. Och ja, fågelbadet, måste vändas, tack, bra att bli påming!
  Men du, vilket växthus du kommer att få, jösses, säger jag bara och större än det på bilden. Ja, det är du värd! Det skall bli spännande att få titta på, för det hoppas jag att vi får!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 15. Roliga bilder på funderande höns! Mullbär låter ju spännande. Gissar att man får ta in tunnan på vintern. Jag tänker praktiskt. Stäng in något som är lite invasivt. Funderar själv på att ha rönnspirean i en tunna så jag vet var jag har den. Glöm inte fodra insidan med liggunderlag;)
  Kram

  SvaraRadera
 16. Vilken fin tunna, den hade jag mer än gärna haft.
  Kram

  SvaraRadera
 17. Här har vi också varit slarviga med vattentunnorna men nu är de vända, regnmätaren står kvar, måste ta in den imorgon annars är det nog slut med den. Dina höns är så härliga.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 18. Vilken kall helg vi fick här i Småland. När jag steg upp i morse var det -13 grader. Det knarrade ordentligt under skorna när jag hämtade tidningen i brevlådan.
  Kram!

  SvaraRadera
 19. Tänk att man alltid blir lika överraskad när det fryser! Vi hade i alla fall tagit in vattenslangarna, det är ju tur det!

  SvaraRadera
 20. Vilken härlig bild på dina vackra förvånade höns! Jag tycker det varit riktigt härligt med några minusgrader men nu går det mot mildare igen. Russan var också väldigt förvånade över den blanka hårda isen i går! Ha det bäst! /Lotta

  SvaraRadera
 21. Ja...nu kom vintern :) Mycket bättre än all slask och lera...Vi hann inte heller med vattentunnorna...någon av dem hade t.om bottenfryst :( Nu är de ju i plast så de kanske håller ändå...eller så exploderar de när man minst anar det ;) Hihihi....vi får se....Vad som går att plantera i en tunna/större kärl har jag ingen erfarenhet utav....men du får nog inspiration i vår ska du se :)
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 22. Det är inte lätt att förstå när man är en liten höna, det gick ju igår! Så söta de är. Ser ut som att de är vinterklädda. I morse hade vi en tunn isskorpa på sjön och jag såg räven tassa ut på den.

  Kram Agneta

  SvaraRadera
 23. Fina, fina hönsen! Snart får jag sällskap av fler på jobbet. :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 24. De är ju så fantastiskt söta dina höns Anette. Riktiga små personligheter kan jag tänka mig.
  Kram Milla

  SvaraRadera
 25. Hejsan, jasså dina små hönor vill gärna gå ut, men inte våra, måste nog virka knävärmare, *fniss*
  Kylan kom snabbt och försvann lika snabbt, barmark här, och från 2 nätter med -14 gr --- till +4 gr nästa,
  det kallar jag för ett lappkast . . . .
  En av våra hönor tog höken när jag var i Polen, Rolf sa inget föränn jag kom hem, våran favorit Greta.
  Snyft, att man kan lipa över en höna sååå . . . hon var så tam och tillgiven, jävla hök, grrrrrrrrr
  Men så är livet den enes död den andres bröd.

  Nu virar vi till julbockar som barnen ska ha, med ljusslinga till, bråda tider, *fniss*
  Varm kram/ Eva

  SvaraRadera