fredag 11 oktober 2019

Äntligen häck

Nu har det blivit häck runt Äppelstunden! Det känns som att ha gått halvnaken och äntligen fått på sig en kappa.

Att något skulle rama in har jag varit på det klara med sen hörnan gjordes, men vad hittar man på med en bit mark som sakta rör sig och brant slutar i en slänt. Först var tanken en gammaldags gärdsgård av slanor och störar, mannen gick på kurs och material inhandlades. Sen tänkte vi ett varv till och fick inse att störarna nog skulle ge med sig och rätt snart börja luta om de inte sattes minst en meter in på platån och så mycket mark ville jag inte offra.

Efter att i fjol ha planterat en bit häggmispel i färdig höjd på andra sidan huset, kändes det plötsligt som det perfekta valet även här. Häggmispel passar bra in i miljön, rötterna kommer att hjälpa till att binda jorden och färdig höjd gör att häcken kommer att bli jämn när vi klipper trots att en del står i solen och andra plantor mer i skugga under äppelträden. Den kommer också att klara den magra jorden som mest består av sand och att leva i zon 4. 


För en gångs skull har jag kommit ihåg att fota hur det såg ut när vi började.

En tråkig infart, men inte mycket att göra åt garage och bilar. Telefonledning tas väl ner så småningom.


Samma plats, nu med vindskyddande häck. Grannen kommenterade att de inte kunde se in, vilket jag förstås tycker är positivt.


Tunga klumpar att försöka få rakt och på rätt höjd. Alla är olika stora och har olika form.


Även om jag försökt hålla området tomt i ytterkanterna där häcken skulle vara, blev det en hel del ramslök att flytta. Passade på att dela ruggar och även plantera in i ett nytt område i andra änden av tomten som ska fyllas med fleråriga ätliga växter. Ramslöken kommer att stormtrivas som marktäckare i häcken.


Kajplöken fick också flytta tillfälligt, men nu är den välkommen att sprida sig lite som den vill igen.Återstår att jämna till häcken både i överkant och sidor, men det får vänta till torrare väder. Sen gäller det att ta hand vattningen ordentligt närmaste åren. Det blir droppslang, men även den ska skötas så det inte blir täppt nånstans utan alla får. En planta kan dra upp till 12 liter per vecka. Gångarna ska få ny flis.Instagram @atligatradgarden
Länksamlingen TrädgårdFägring12 kommentarer:

 1. "Sov på saken/Vänta och se" är en gyllene regel för mig i alla sammanhang. Ibland undrar jag varför jag tvekar. Då beror det ofta på att det är ngt som inte stämmer utan jag ska "sova på saken" lite till. Jag nästan hörde hur det så KLONG när ni kom på hur ni skulle göra 😉. Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Hej Anette!
  Det blev perfekt, smälter in i miljön, och ser ut som att den hittat rätt plats.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 3. Det där är på pricken att värka fram en lösning. Skyndar man på så brukar det ända upp i att man måste gräva igen... Göra om och göra rätt. Vissa saker får helt enkelt ta tid. Lösningen blev mycket snygg.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Så fint det ska bli när häcken har etablerat sig Häggmispel är en så fin växt både när den blommar och sedan är det ju fint med deras bär.Vilken stor knippe ramslök som du kan plantera på annat ställe så underbart, vi har en liten planta som växer i vårt trädgårdsland men jag skulle önska att den ville vidga sina vyer lite grann och bli storlek större.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Trädgårdslandet låter inte som rätt plats för din ramslök.
   /Anette

   Radera
 5. Ni får alltid till en bra lösning som passar perfekt på stället. Och energi och ork har du/ni.
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Ibland är det bra att tänka till flera gånger, även om det tar lite längre tid innan det är klart. En häck ramar in så vackert, kommer blir superfint när den har etablerat sig klart.
  Kram Annica

  SvaraRadera
 7. Bra liknelse med att få på sig en kappa, inramning gör så mycket för att skapa rum. Bra med rejäla plantor start.

  SvaraRadera
 8. Hej Anette!

  Hög igenkänningsfaktor i din trevliga berättelse! En del saker i trädgårdslivet måste nästan värka fram, i alla fall ta tid. Många gånger när jag ställts inför ett problem som kräver lösning har det tagit totalstopp på idéer men jag lärde mig så småningom att inte stressa fram en lösning utan lät det vara. Lösningen kanske inte drabbade mig som en blixt från klar himmel men så småningom mognade något fram.
  Det blir både snyggt och ger en ombonad känsla med en skyddande häck, mycket arbete men det är värt det alla gånger om.

  Kram!

  SvaraRadera
 9. Det där med att tänka till INNAN man bestämmer sig för nåt har jag lite svårt för. Därför brukar min gubbe inte stressa när jag ber honom att göra nåt i trädgården. Han vet att bara en vecka senare har jag fått nån annan idé! *fniss* Men nu för tiden är det tyvärr så att det mesta "som görs" är att "lägga igen". Så nu måste man verkligen tänka sig för med allt.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 10. Det där gjorde ni riktigt bra! Skönt att ni fick insynsskydd på den sidan. Och vilken lyx med ramslök som marktäckare!
  Kram Kristina

  SvaraRadera

 11. I'm here to testify about Mr John Blank ATM Cards which can withdraw money from any ATM machines around the world.. firstly I thought it was scam until I saw so many testimony about how Mr John sent them the ATM blank card and how it was used to withdraw money in any ATM machine and become rich so I decided to risk the opportunity I contacted him also and I applied for the Blank Card to my greatest surprise I have used it to get 10,000 dollars. maximum withdrawal daily $1,000, Mr John is giving out the card just to help the poor. Hack and take money directly from any ATM Machine Vault,If your interested kindly contact him directly on his email (johnlopez1945@gmail.com)

  SvaraRadera