onsdag 8 februari 2017

Vintergrönt

Hyllorna gapar tomma i mataffärerna.  Köldknäpp och översvämningar i södra Europa gör att det är brist på grönsaker. De sallater och tomater som fortfarande går att få tag på har stigit skyhögt i pris. 

Jag är så tacksam för att jag tycker det är roligt att odla, för att inte vara beroende av faktorer jag inte kan påverka flera hundra mil bort. Jag känner mig nämligen inte alls berörd. Här finns det ätligt lite här och var på hyllor och bänkar. Inte så mycket av varje sort, men en hel del att välja på ändå.

Så jag tänkte tipsa om hur jag gör för att hålla oss självförsörjande med grönt under vintern. Nån bild har jag visat tidigare.

Förra året hade jag ett helt bord vid balkongdörren fullt av plantor. Portulak och krasse självsår sig överallt när man en gång introducerat dem i trädgården liksom syran. Bara att samla ihop och flytta in tillsammans med uppkrukad gräslök, kinesisk gräslök, trädgårdssyra och portulak.



Körvel, basilika, vinersallat, rucola, isbergsallat, vitlök sår jag i september och flyttar in. Allt klarar sig till efter jul utan belysning. Det som får extraljus växer hela vintern som babyleaves av sallater som jag sår i omgångar. 



I år har jag minskat antalet krukor och utnyttjar växthuset istället. Sådde i september i backar av plast som jag klätt med tidningar. Backarna är placerade på ett upp-och-ner-vänt odlingsbord så jag får benställningen som tältpinnar när jag täcker med dubbel odlingsväv. Här är det närmast i bild pak choi och vinterallat, portulak och småpurjo längre bak. Gallringsskördat hela vintern.



En liten tuva senapskål, alltså den vilda formen av rucola som är perenn. Den övervintrar utomhus också, men i växthuset växer den dessutom så smått så fort den får ljus.




Malabarspenat i fönstret ger bra insynsskydd. Lagom att klippa ner i januari och låta börja om. Till nästa år räcker det med tre plantor. Det blir många ostmackor med grönt.



Fönstertomaten Vilma blir som namnet antyder inte så hög, bara ca 30 cm på en säsong. Dessa plantorna är på sitt tredje år och ca 50 cm höga. Näringsvattnar med svag lösning i varje vatten, handpollinerar. De har gett 10-20 tomater på varje nivå oavbrutet. De första åren fick de klara sig utan belysning, sen tyckte jag de var värda en egen lampa. Plågar dem lite genom att låta dem torka ut lätt mellan vattningarna för att få så söta tomater som möjligt.

När jag snabbt vill ha färskt grönt är det skott som gäller av bondbönor, mungbönor, solrosfrö och vanliga gula ärtor som jag först blötlägger. De gror fort och passar verkligen bra nu om man inte vill lägga en liten förmögenhet på köpegrönt.




Solrosskott är en favorit. Blötlägger fröna 1-2 dygn i ljummet vatten. Genomfuktar jorden och lägger fröna ovanpå. För att slippa få dem jordiga ställer jag ett lock från en skokartong över istället för att täcka med jord. När de börjar utveckla hjärtblad tas locket av och de får bli gröna i fönstret. Sen ställer jag dem svalt 10-15° för att de inte ska bli förvuxna och beska innan jag hinner äta upp.

Allra snabbast går det att grodda. På 3-4 dagar har man mängder av nyttiga, krispiga groddar. Mina favoriter är mungbönor, alfalfa och rättika, men det finns många fler man kan testa. Principen är densamma. Blötlägg 4-8 timmar beroende på fröstorlek. Lägg i glasburk eller groddtråg. Skölj morgon och kväll i ljummet vatten. Låt rinna av. Ställ i rumstemperatur i ett mörkt köksskåp tills de grott. För att bli gröna kan alfalfan sen stå nåt dygn i fönstret. Förvaras i kylskåpet upp till en vecka. Man fortsätter att skölja.




Allt gott


23 kommentarer:

  1. Så imponerad av dina grönsaks-sallad-groddodlingar. Plantorna mår utmärkt hos dig.
    Gillar verkligen att läsa om detta:).
    Ha en fin dag
    Kram Maria

    SvaraRadera
  2. Visst är det härligt att vara självförsörjande.

    SvaraRadera
  3. Härligt! jag har inte plats men lite ärtskott ska jag nog klämma in och bondböna kanske. Ruccolan som jag sår blir aldrig bra fattar inte vad jag gör för fel. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  4. Tack för dina tips! Jag har sådde både rädisor och spenat härom dagen. Dom ska få växa till sig under lysröret i mitt svala förråd. Grodda har jag precis börjat om med igen. Rättika var först ut. Så gott och en lite vacker färgklick.

    Ha en fin dag! <3

    /Veronica

    SvaraRadera
  5. Så rik du måste känna dig och så mycket gott som du odlar och dessutom behöver du inte oroa dig för besprutning heller. En annan blir inspirerad att kanske göra ett försök.Önskar Dig en bra dag/Margareta

    SvaraRadera
  6. Vilken rikedom att kunna göra som du, och vilken kunskap du har! Och nu fick jag lite tips också, tackar för det, för grodda skall jag väl klara av ;) Har till och med gjort det ett par gånger förr men man "glömmer" ju....Det är ju jättebra ersättning, speciellt nu när det gröna är så dyrt! Såg att isbergssalladen var uppe i 79 kr kilot, nej tack det köper jag inte!

    Kram Gunilla

    SvaraRadera
  7. Halloj! Vilma frön är inköpta, men jag har inte fått ner dem ännu. Idag fanns det faktiskt svensk sallad i kruka för bara 14.95 Men egen odlat är ju så klart godast. Ha en härlig onsdag! Kram

    SvaraRadera
  8. Vilka roliga och bra tips du ger oss! Tack!
    Kram, Ann

    SvaraRadera
  9. Du är ju fantastisk !!! Jag blir så inspirerad och känner att jag måste ta tag i detta att få upp plantor som vi kan använda på vintern. Jag har nya plantor på gång men dåligt med utrymmen att ställa burkar och lådor på. I växthuset finns fortfarande vintersallad , väl ombäddad.Jag lär mig....tack !!! //Eva

    SvaraRadera
  10. Du är helt enastående, så många krukor med olika grönt i som du kan plocka av.
    Malabarspenat har jag också, men inte vågat äta av den. I dag sådde jag Vilma frö, ska bli spännande att följa den tomaten.
    Kram!

    SvaraRadera
  11. Du är så duktig och fantastisk som berättar om hur du gör! Nu måste jag komma ihåg att beställa frön till Vilma, mina plantor blev inte riktigt omskötta när jag flyttade hem från stugan, men jag är väldigt förtjust i just den sorten. Malaberspenaten har klarat sig och nu ska jag snart så igen, den har varit tacksam att odla.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  12. Fantastiskt! Malabarspenat har jag aldrig hört talas om. I mina fönster trängs pelargonerna. För övrigt blir det mycket morötter och alla sorters kål från affären.
    Kram

    SvaraRadera
  13. Hej, jag har precis sått frön av Wilma. Fick nog tips av dej i höstas...?Verkade så spännande med tomater inomhus. Sådde 15 frön, hoppas de gror. Och hoppas få tomater länge sen, när det blivit plantor... Kan jag verkligen ha dem inomhus tills växthuset kan ta emot dem?! Inte vinterbonat växthus, alltså. Så det kan ju bli till framåt april, med väv över vid frostrisk...Hur ska dessa plantor hanteras i början, toppas för att få knubbiga plantor, eller...? Tacksam för mer råd om tomatodling från frö! Tidigare har jag endast odlat färdiga tomatplantor från Blomsterlandet.Med väldigt gott resultat, så det kommer att bli flera sorter framåt våren i växthuset.
    Ha det gott!
    // Lena i Blekinge
    ps har också köpt groddtråg och "sått" bondböna och solros att njuta av framöverds

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att jag kunnat inspirera dig att odla Wilma. Det är en busktomat som varken tjyvas eller toppas, förutom om du vill ha nya plantor förstås. Om du vill kan du ha dem som krukväxt året runt. Extra ljus är bra men inte nödvändigt. Handpollineras med pensel eller fjäder om man har dem inomhus.
      Utomhus ej kallare än +15° någon gång på dygnet. Är man åt det snålare hållet med vattningen får man sötare bär. Lyckat till!
      /Anette

      Radera
    2. Tack för ditt snabba svar! Så härligt att kunna odla tomater på fönsterbrädan i köket! Låter som magi i mina öron. Men så kul och spännande!
      Ha det gott från Lena i ett snötäckt Blekinge just nu.

      Radera
  14. Göta Petter du har ju grönt så det förslår :) Snart ska jag så mina Wilmafrön, får jag fina plantor av dem är jag supernöjd ;) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  15. Vilken lycka att kunna välja och vraka bland färska vitaminladdadw grönsaker mitt i vintern!

    SvaraRadera
  16. Härligt att läsa ditt inlägg. Så bra! Imponerande hur mycket grönt du har också på vintern. Inser hur värdefullt det är, och hur tydligt detta blir nu när transporterna söderifrån inte fungerar. Tänker också på hur känslig handeln kring våra matvaror är. Här blir det mest frukt, bär och sommargrönt från frysen, och rotfrukter. Dina bilder såg frestande goda ut.
    Kram Anna-Karin

    SvaraRadera
  17. Så kul att få läsa om och se bilder på dina odlingar nu på vintern. Väldigt inspirerande och jag kommer nog att gå tillbaka och läsa detta flera gånger. Tack!

    SvaraRadera
  18. Härliga gröna tips! Groddade gjorde jag förr i tiden. Glasburk med nylonstrumpa. Får väl börja igen. Enkelt sätt att få till gröna nyttigheter.
    Trevlig helg!
    Hälsningar
    AnnA

    SvaraRadera
  19. Trevligt att läsa dina inlägg, man lär sig något nytt varje gång. Är mycket fascinerad av din Vilma, varför har jag inte provat. Kanske kommer jag ihåg det i år.
    Trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
  20. Hej!

    Så härligt med så många gröna blad. Kanske ska sätta igång odlingsmanicken och fixa en egen sådd av sådana. Är allt lite odlingssugen. Har varit bortrest i två veckor och fått massor av ärtskott på en av restaurangerna vi ätit på. Så gott och vackert. Halstrade pilgrimsmusslor, räkor och blåmusslor med sparris ärtskott och rosenblad. Vackert och som sagt väldigt gott.

    Malaberspenat är väldigt vackert. Såg en sådan planta för första gången i augusti. Är det gott? Är sugen på att så egen malaber. Men först ska jag nog så gurka en druvgurka. Brukar göra det så här års - det är så härligt att kunna skörda redan under våren.


    Ha det fint!
    Kram
    Linda

    SvaraRadera
  21. Men jisses, här sitter jag och blir rent av hungrig när jag ser allt ditt fräscha gröna! Så inspirerande! Jag ska bestämt ge mig på lite groddande igen.
    Önskar dig en fortsatt trevlig helg.

    SvaraRadera