Ca en liter nässelskott sköljs noggrant. Jag brukar lägga dem i blöt i en ho, röra runt med en hålslev och plocka bort eventuellt gräs och skräp som kan ha följt med. Sand och damm sjunker till botten när det får stå några minuter. Då plockar jag upp nässlorna med hålsleven, byter vatten och upprepar proceduren ett par gånger. Låt rinna av på en handduk.
NÄSSELPASTA
4 port
Tagliatelle
1-2 l nässlor
smör att steka i
ca 150 g gräddädel
1 näve valnötskärnor
grov nymalen svartpeppar
Så här gör man:
Koka tagliatelle enligt förpackningen.
Fräs nässlorna hastigt i smör.
Blanda den färdigkokta pastan med nässlorna och gräddädelost i bitar. Dra några tag med pepparkvarnen. Dekorera med hela valnötskärnor. Ljuvligt!
Så länge man plockar på samma ställe kommer det nya skott hela tiden så man kan vara försedd med primörer hela sommaren om man vill.
Efter de två första inläggen fick jag tips om att man kan plocka nässlorna underifrån så bränns de inte. Det verkar funka, särskilt när de via gödseln hamnat som ogräs i rabatterna, men när jag plockar små skott använder jag smidiga handskar och en rejäl sax.
NÄSSELBUKETTER TILL HÖNSEN
Ett annat tips var att plocka buketter, torka och bjuda hönsen på till vintern. Ska absolut provas. Nässlorna är nämligen fullmatade med vitamin -C, -A, järn och andra mineraler. Även en del klorofyll borde finnas kvar och det är ju klorofyllet som gör gulorna gula. (Tillsätts på kemisk väg i fodret i äggfabrikerna).
NÄSSELPULVER
Eftersom det är så mycket nyttigheter i nässlorna kan det vara en god idé att även torka och göra nässelpulver till sig själv. Smakar just ingenting, men känns riktigt nyttigt och stärkande att strö över gröten eller filen under vintern. Finns också att köpa färdigt i hälsokosthandeln.
Så här gör man eget:
Plocka rena torra nässlor och bred ut på lakan i solen eller inomhus på varm luftig plats. Låt torka några dagar tills de blir frasiga. De kan också läggas på bakplåtspapper och torkas i ugn på svag värme. Vänd runt dem några gånger under torktiden. Repa bladen från de torkade nässelstjälkarna och förvara i tätslutande burk. Torkade nässlor bränns inte.
Nässelpulvret kan också användas i baket.
FRYSA NÄSSLOR
Förväll nässlorna genom ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten. Låt koka nån minut. Sila av vattnet. Hacka nässlorna grovt och pressa ut en del av vattnet. Frys i lagom portionsförpackningar. Används som som spenat.
GÖDNING
Nässelvatten är ett utmärkt gödningsmedel som man lätt kan göra själv. Det är allmänt stärkande och fungerar dessutom förebyggande mot sjukdomar och parasiter.
Fyll en hink med stora nässlor och häll över vatten så det täcker. Låt stå minst en vecka. Det blir lagom att använda cirka en liter till en stor vattenkanna. När man börjar på den första hinken sätter man samtidigt en ny laddning som får stå och gotta sig.
Två veckor sen bilden togs så nu har nunneörten blommat över och en och annan självsådd gullviva har gjort entré istället. |
OHYRSMEDEL
Sen ett par år tillbaka odlar jag en nässelrugge i en potatiskorg som får stå i en vildare del av trädgården. Nässlor och kraftigt rotsystem så man vill veta var man har dom. Det känns ändå viktigt ha ha dom nära till hands.
I fjol fick jag för första gången ohyra på tomaterna i växthuset. Drog mig till minnes att svag näringslösning skulle kunna hjäpa. Kapade en rugge i korgen och lade i blöt under natten. Använde lösningen outspädd eftersom jag bedömde att den troligen var rätt svag på så kort tid. Sprejade och vattnade tomaterna ett par gånger under de närmaste dagarna och vips... så var ohyran borta! Tydligen innehåller nässlor kisel som förstärker cellväggarna på tomatplantorna och gör dom ointressanta för ohyran. Var krypen tar vägen, om de svälter ihjäl och dör eller flyttar nån annastans har jag ingen aning om. Kanske du vet?
KLÅDA I HÅRBOTTNEN
Min ekologiska frissa tipsade mig om nässelvatten mot klåda i hårbottnen. Det funkade, fast jag tyckte det var bökigt att hålla på och badda hårbottnen varje dag. Själva håret blir ganska Svintoaktigt av lösningen så man vill inte hålla på att skölja hela hårsvallet. Här hittar du din närmaste ekofrisör
Gör så här om du vill testa:
3 hela nässelplantor med rot får ligga och dra i kallt vatten under natten. Sila sen av nässlorna och värm vattnet tills det börja bildas små syrebubblor ca 70°. Låt svalna och massera in i hårbottnen, helst dagligen under en period för att motverka mjäll och stärka håret.
Nässeltider del 1
Nässeltider del 2
Ha det fint och var rädd om dina nässlor!
Ps. Jag har utlottning på gång till och med den 14 maj. Kul om du vill vara med! Klicka på bilden GIVEAWAY överst till höger.
Va glad jag blev när jag läste detta! När trädgårdsgrupper på Facebook och diverse trädgårdsforum på nätet svämmar över av frågor och tips på hur man skall döda och bli av med allt från nässlor till myror och insekter känns det så skönt när någon ser nyttan i växterna och värnar om naturen!
SvaraRaderaNässlor har jag tyvärr inte i min trädgård och inte heller i skogen där vi bor, men jag minns nässelsopporna vi åt som barn:-)
Kram!
Vilken fantastisk sammanställning om nässlor! Tyvärr har de blivit allt för stora här i Wales nu, men hann med att göra lite soppa. Underbart vacker och solig dag här idag, liksom igår.
SvaraRaderaSå fantastiskt användbart det lilla "ogräset" är. Bäst att börja vårda det man har. Tusen tack för att du delar med dig av din kunskap.Ha en fin och solig söndag!
SvaraRaderaKram Ann
Tak for de mange gode råd og opskrifter. Jeg har mange brændenælder i haven, som jeg bruger til te og gødning.
SvaraRaderaGod søndag
JetteMajken
Det är synd att jag är allergisk mot nässlor, men till gödning och ohyre-medel är de ju toppen. Sen har jag de i min trädgård för att gynna insekter som älskar nässlor, tex olika slags fjärilar. Så de kommer ju till användning i alla fall/ Titti
SvaraRaderaNyttan för insekter som tex fjärilar glömde jag ju helt att nämna. Tack för påminnelsen!
Radera/Anette
Tack för alla fina tips på vad man kan använda nässlorna till, har faktiskt aldrig testat något av dem. Men jag tycker nässelpulvret lät intressant att testa, får se om jag får tag på lite nässlor när jag kommer hem till Sverige igen. Du funderade vad jag har för mig i Indien, jag är där för att hjälpa till och lära upp de indier som ska överta delar av mina arbetsuppgifter. Sandvik (min arbetsgivare) har valt att leja bort stora delar av ekonomifunktionerna på Indien och Polen, och vi är nu inne i övertagandefasen. Men projektet är lite större och svårare än projketledningen insett så vi har skickat folk från Sandvik sedan i november. Det blir antagligen bara en resa för in del, men en lärorik och trevlig sådan. Flyger hem natten mellan fredag och lördag, så jag har en intensiv jobbvecka framför mig.
SvaraRaderaHa det gott så här på söndag em!
Kram Annica
Nässlor är jag dålig på att använda, men det är gott :)
SvaraRaderaOj så många tips vi fick ;)....kul.....nässlorna är ju spröda och fina nu på våren....men jag gillar inte när dom bränns...vi har lite här o var kring torpet....så ibland får man sej en "brännare", hihi....
SvaraRaderaHa det gott!
Kram
Nässelpasta lät jättespännande! Tack för recept!
SvaraRaderaKram Jenny
Jag som har rensat bort alla brännässlor - jag nästan ångrar det nu.
SvaraRaderaSå mycket spännande du gör med dina nässlor! Intressant och roligt att läsa om. Jag har hur mycket nässlor som helst, och nässelpasta skulle jag vilja prova.
SvaraRaderaKram Maria
Tack för alla nässeltips och nässelpastan ska jag göra! Nässlorna är verkligen en gåva - om man inte bränner sig - och jag använder nässelvatten som gödning, det är bra.
SvaraRaderaHa det fint!
Kram Eva
Nässlor borde man äta mer av. Nässelsoppa blir det alltid några ggr, men allt det övriga har det inte blivit så mycket av. Jag plockar också med handskar. Går jättesmidigt, även om det går åt mycket nässlor till soppa.
SvaraRaderaTack för tipsen, nässelpasta lät spännande :-)
SvaraRaderaKram /Liv
Vilka härliga nässelbilder, man blir verkligen inspirerad. Jag har dock aldrig smakat något med nässlor.
SvaraRaderaHa en fin vecka!
Kram Frida
Tack för riktigt bra tips! Har inte plockat en enda nässla i år :( Brukar göra en liknande pasta på spenat; den är min måndagsräddare och tar max en kvart. Pulvret ska jag testa. Måste vara lika nyttigt som vetegräs :)
SvaraRaderaHa det gott! Carina
Tack för alla nässeltips! Rycker nässelblad i tid och otid. Det har blivit min nya hobby...visst bränns dom en aning men man blir härdad med tiden...hejsvejs.../Lilla gummann
SvaraRaderaNässlornas förträfflighet som gödningsmedel har jag hört talas om, men att det kan användas till så mycket mer visste jag inte. Nu vet jag. Tack!
SvaraRaderaSå trist med dina nya dyra stövlar förresten. Man förväntar sig definitivt att de ska hålla betydligt längre än så. Att ha dem som bokstöd kanske är det bästa ändå. Fyll dem med lite sten eller nåt så de står stadigt. Eller varför inte plantera nåt fint i dem. Fast de kanske inte är täta heller ;)
Hälsar Tamara
Vilken trevlig och fin blogg! Ska bli så roligt att sätta igång och läsa alla dina fina inlägg!
SvaraRaderaKramar
Annica i Mormorstorp
Tack för alla tipsen!
SvaraRaderaMåste nu bli bättre på att ta hand om nässlorna :-)
Ha en fin dag/Heléne
wow vilka bra tips med nässlor, får skriva ut alla och testa dem...iallafall några
SvaraRaderakram Kajsa
Jag har aldrig läst så mycket bra om nässlor på
SvaraRaderasamma ställe förut, from nu är du nässlornas
drottning, det är fint och vara det. Jag har börjat
titta på nässlorna med mycket större respekt nu.
Kramar/AM
Vilka fantastiska råd om vad man kan nässlorna till! Sånt gillas!
SvaraRaderaJag har testat Nässelsoppa och SJÄLVKLART använder vi nässelvatten som gödning!
Förra året täckte jag över en del av nässlorna i samband med att jag gjorde woodlandet men nu har jag startat en "nässelplantering" under min entrétrapp som kompensation ;)
Ha det gott!
O ett sånt bra inlägg!
SvaraRaderaTack för alla bra nässeltips! Nässelpasta måste jag prova!
SvaraRaderaLena
Otroligt vilken skatt man har på tomten - om man så vill ;-)I! Och vad generöst av dig att bjuda oss på all din kunskap och recepten!
SvaraRaderaJag skulle gärna byta mina kirs"odlingar" mot nässeldito ;-)))! /Anja
Jösses vad mycket intressanta tips du kommer med..
SvaraRaderaJag verkar vara den enda människan som aldrig någonsin testat något med nässlor..
Kram Maidi
Härliga nyttiga tips...tack!!
SvaraRaderaKikar in för en vårhälsning ♥
~Kram Lollo~
Jag tillhör också de som tycker att det är en rikedom att ha nässlor på tomten. Det är det ju inte alla som tycker ;) I är har det bara blivit nässelvatten ... än så länge.
SvaraRaderaKram från Eva Linnea
PS Potatisupplockning blir det i september. Det blir första gången det också som jag får vara med och plocka upp så´na mängder. En maskin ser till att potatisarna kommer upp ur jorden, men nå´n måste plocka ner dem i korgarna. Det blir jag och en person till DS
Oj! Tack för alla tips :) Kram Anna
SvaraRaderaSäger som Anna, tack för alla recepten! Nässelpasta ska jag pröva redan till helgen, det var nytt för mig. Däremot visste jag att nässlan plockas underifrån och det funkar.
SvaraRaderaKramar
Cia
Njae, nässelsoppa - eller nått annat med nässlor - har jag konstigt nog aldrig ätit. Och inte lär jag testa det nu heller, soppan verkade alldeles för näringsrik. Dessutom har jag enbart 2-3 nässlor på tomten vad jag vet. Dom växer under buskarna precis vid ingången till innertomten, på något annat ställe har jag aldrig sett dom. Däremot i Älvsjö-Stockholm med dess feta bördiga näringsrika sjöbottensjorden - där var dom överallt!
SvaraRaderaTo be honest i am not good in cooking pasta but i am happy that you share the recipe about it ,for sure i will do it this weekend cause its my day off on accounting firm.
SvaraRaderaTänk att jag ännu inte kommit till skott att proväta nässlor. Ska bums ge mig ut i trädgården med saxen!!
SvaraRaderaMånga bra och användbara tips. Tack!
SvaraRaderaMånga bra och användbara tips. Tack!
SvaraRadera