torsdag 2 oktober 2014

Sitta i klistret


Ja, det tänkte jag att frostfjärilen skulle göra, för i år fick jag upp limringarna runt äppelträden i tid. Dessutom fick stammar och grenar sig en rejäl och välbehövlig rengöring i våras med högtryckstvätt och stålborste. 

Träden är gamla, mellan 50 och 60 år och har varit försummade länge. Allt går inte att rätta till, men mycket gammal bark och mossa där ohyran kan frodas är nu borta i alla fall. Ytan är slätare och limringarna lättare att fästa utan att det blir springor under där frostfjärilen kan krypa mellan.
Den håller nämligen till i gräsmattan och första frostnatten kryper honan upp längs stammen och lägger sina ägg i grenveck och sprickor i barken. Larverna sätter sen glupskt i sig de späda bladen. En hel del andra krypande insekter fastnar också på gott och ont.
I februari bör man enligt tillverkaren sätta upp en ny remsa ovanför den gamla för att fånga upp de ägg som kläckts under den gamla remsan.... då får jag prova det i år.

Har sju träd att pyssla om. Det har dock aldrig hänt att alla gett kanonskörd samtidigt så vi brukar få användning för det som blir.


Just detta trädet står utanför köksfönstret och är mitt hjärteträd. Här hamnar mina dörrhjärtan när de gjort sitt. Pinnar och mossa är favortimaterial. 


 Ha det gott alla hjärtliga trädgårdsvänner

52 kommentarer:

 1. Vad dekorativt med hjärtanen!
  Om du har mycket äpplen kan du göra som jag: äppelkaka!
  Ungefär såhär http://receptfavoriter.se/recept/rariven-aeppelkaka-aepplekaka-med-mandel.html
  Den blir mums, finns ingen anledning att krångla till mer, tycker jag.

  Ha det gott – äppelgott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Skulle också vilja ha ett hjärteträd. Tack för fin information och underbara bilder och lycka till med alla vackra,gamla träd.
  Kramar Ann

  SvaraRadera
 3. PS
  Nu läste jag igenom receptet ordentligt.
  Enligt mitt recept skall hälften av ströbrödsmixen läggas i botten, sedan de rivna äpplena, och toppa med resten av ströbrödsmixen. Onödigt att hålla på och kärna ur och så, det är ju bara att riva på grövsta sidan till dess man kommer in till mitten av äpplet.
  /R

  SvaraRadera
 4. PPS
  Här en bättre länk:
  http://www.matbiten.net/index.php?sub=show.php&recipe_no=3137

  /R

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ruben! Det receptet ska jag prova.
   /Anette

   Radera
 5. Tack för påminnelsen! ska försöka få upp mina limringar.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 6. Hmm, jag är lyckligt ovetande om att det finns
  frostfjärilar, jag lär mig mycket här hos dig.
  Ett hjärtträd skulle alla ha, vackert!
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 7. Så skönt det är när man fått gjort sådant som man alltid brukar glömma eller som blir gjort för sent:) Ett hjärtträd låter riktigt fint, vilken kul idé:) det måste se underbart ut i verkligheten:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 8. Det är så charmigt med knotiga gamla fruktträd. Hade gärna velat ha ett själv. Vilken rolig idé att hänga upp hjärtan i trädet! Man kan ju inte bli annat än glad när man ser det.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 9. Gillar ditt hjärteträd mycket, så fint att sätta dem där när de blivit trötta! Lycka till med skadebekämpningen, intressant att få veta. Tänk att man alltid lär sig nya saker via bloggarna:)

  Ha en fortsatt fin vecka!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 10. Vad härligt med ett "hjärteträd",skulle jag också vilja ha i min trädgård.(Bilder kommer på pumparrangemangen...jag lovar) :) Kram Ulrika

  SvaraRadera
 11. Så vackra de är dessa, gamla knotiga äppelmadamer. Man kan stå i stum beundran inför skönheten hos åldringarna och den livskraft de utstrålar trots alla vedermödor de utsatts för.

  Vi har också några skönheter som fanns här när vi flyttade in. Ingen hade skött om dom under många år, och det gör inte vi heller för det kändes som att träden själva kunde ta väl hand om sig. De hade klarat sig galant i många år utan klåfingriga trädgårdsägare och vi hade definitivt inte den kunskapen som krävdes för att ge oss på de vackra gamlingarna. De producerar äpplen i överflöd till glädje för trädgårdens fågelbestånd.

  SvaraRadera
 12. Ja tänk vad mycket man inte har en aning om :) Så fint att ni vårdar de väl. Kram Anna

  SvaraRadera
 13. Vilket vackert hjärteträd! Har aldrig hört att man kan högtryckstvätta levande träd. Ha det bra.

  SvaraRadera
 14. Så fint med små hjärtan hängande i trädet. Hjärteträd lät så fint, som om de var extra omhuldade...och det är de väl med all din omsorg om de gamla träden. Har inte haft problem med ohyra på våra äppelträd ännu, men det kommer kanske längre fram. Bra att det finns beprövade metoder för allt/ Kram Titti

  SvaraRadera
 15. Underbart med dina järtan i trädet. Jag blev verkligen inspirerad. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 16. "Hjärteträd" ... Älskar din kreativitet! Alltid så rätt, och alltid så snyggt. Tack för inspiration! :)

  SvaraRadera
 17. Just den här typen av kreativitet/påhittighet ba' äääälskar jag. Jag är kroppad själv åt det hållet.
  Vilket "sjukt" vackert träd! Själv har jag inte förmånen att ha ett gammalt fruktträd -desto roligare att få se ditt.

  /Anja

  SvaraRadera
 18. Fina hjärtan. Jag gillar också pinnar och kottar och mossa.
  Må så gott!
  Annika

  SvaraRadera
 19. Finns det något finare än gamla fruktträd... och ofta mycket dekorativa också, jag förstår att du har ett sådant som hjärteträd.
  Ha en härlig helg

  SvaraRadera
 20. Visst är det underbart med gamla äppelträd! Vi har ett tiotal . Något har ramlat och några är helt ihåliga men växer på ändå. Men någon trädstädning har det inte blivit än, kanske till våren ;)
  Och limringar har jag aldrig provat så det får jag kolla upp!

  SvaraRadera
 21. Bra tips! Gamla äppleträd är en - av många - önskedrömmar. När du tvättar med högtryckstvätten - hur gör du? Antar att du kör lite lagom fint och använder nån borste till?? Lervälling har jag läst är bra att stryka tunt efteråt men har aldrig prövat :)

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 22. Högtryckstvätt är ett tips som jag fick av en trädgårdsmästare som var här och hjälpte till med beskärningen. Naturligtvis får man ta det försiktigt för det är ju bara det yttersta gamla lagret av bark man vill bli av med. Det får inte bli sår. Det som inte lossnade under tvätten tog vi med stålborste, liksom mindre grenar. Lervälling låter intressant. Det kväver nog ohyra.
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
 23. Jisses, detta har jag gått ovetandes om i snart 56 år. Tvätta äppelträden med högtryckstvätten! Kanske hade varit nåt för cirka 5 år sen men skulle jag nu gå loss med högtryckstvätten så skulle i varje fall det gamla päronträdet genast ge vika och falla som en duns mot marken. Hjärtan i träd - underbart! Här hemma hänger vi gamla kransar i träden...eller dom hänger både här och där faktiskt.../Lilla gummann

  SvaraRadera
 24. Tänk att det ska vara så svårt att bara t ex sätta upp en limremsa i träden. Idag är himlen klarblå och som gjord för liknande arbete.

  SvaraRadera
 25. Men så fint i dina träd!! Ännu ett tips på vad man kan göra med den gamla dörrkransen.
  Sen hade jag inte en aning om detta med äppelträden. Tänk vad man lär sig här hos dej! Nu har ju vi inga kvar, för det skötte Gudrun så rejält om. Men ibland känner jag att vi borde plantera nya, dels för att det känns betydligt nyttigare med egen frukt, och sen synen och känslan på våren när det blommar...woow säger jag bara!
  Jag småskrattade för mej själv när jag läste din kommentar hos mej. Kunde riktigt se de ivriga herrarna inför jakten, hur de nästan som barn på sin första skoldag inte kan stå still av iver och förväntan. Min far var också jägare, så jag är uppvuxen med det. Det är nog svårt för en del att förstå att det dessutom är nödvändigt med jakt, men den debatten tänker jag inte ge mej in nu, men ska vi ha friska djur och en frisk skog, så...Sen blir jag imponerad av att du tar husbilen själv. Men ni har en betydligt nyare än vi, så då kanske man törs. För våran behöver emellanåt väldigt mycket omsorg, kärlek och även handgripligheter...och då står jag mej slätt.
  Önskar dej en riktigt skön hösthelg, själv ska jag tillbringa den med goda vänner (också i husbil) i de djupa skogarna i Kilsbergen.
  Kram kram

  SvaraRadera
 26. Hjärteträd vill jag oxå ha. Det blir att ta en runda till skogen. Tack för inspirationen :)

  SvaraRadera
 27. Gamla knotiga äppelträdstammar är så vansinnigt vackra! :)
  Önskar dig och träden lycka till med limringarna! Höstkram /Carolin

  SvaraRadera
 28. Hmmmm, de där remsorna är mitt dåliga samvete ;-) Undrar om jag ska ta mig i kragen och sätta upp dem i helgen då (än har vi ju inte haft frost). Men hur i himmelens namn ska jag komma ihåg dem i vår?
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 29. Åh, så intressant!
  Mina fruktträd, har bara några få, visar på en del sjukdomstecken. Speciellt äppleträdet, som jag älskar. Ja, så nu ska jag försöka ta tag i detta. Tack för - minst sagt - värdefull information o inspiration.
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 30. Jippi nu kom jag in på ditt inlägg, skrev precis på inlägget innan, där kom jag in, lustigt.
  Det var mkt intressant det du skrev om nu, har aldrig hört något om limringar för att fånga frostfjärilen.
  Ej heller att man ska skura och tvätta äppelträd, det tyckte jag Rolf borde veta något om eftersom här finns gamla äppelträd även ympade som hans morfar hade gjort och de måste säkert vara närmare 90 - 100 år.
  När jag nu nämnde detta för honom, säger han att nä- tack jag ska inte skura några äppelträd, har de stått här i så många år och gett skörd varje år då får de vara ifred, de kan ju bli alldeles för rena och dö av den renlighetes chocken, ha ha ha . . . .
  Det blir ett intressant samtalsämne till lördag kväll när vi ska ha gäster, ett par har många gamla äppelträd.
  Så vackert det kan bli att hänga upp de gamla gren-hjärtanen.
  Hjärtekram/ Eva

  SvaraRadera
 31. Så fint med hjärtanen i ditt hjärteträd! Var får man tag på klisterremsorna??? skulle vilja prova dem! Trevlig helg! Kam Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi köpte våra på Garden Center, men de finns överallt i växt- och trädgårdsbutiker.
   /Anette

   Radera
 32. Frostfjärilar, såg jag nyss ett inlägg om.
  Der visste jag inte vad det var förut,måste sätta mig in i det.
  Har två gamla träd som håller på att ge upp tror jag.
  Ha det gott och Trevlig helg! Kram Ewa :)

  SvaraRadera
 33. Vilka fina hjärtan du har i trädet.Frostfjärilar har jag inte hört talas om, intressant inlägg. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 34. Oj nu kom det dåliga samvetet upp. Vi som har ännu äldre träd borde verkligen pyssla om dom bättre. Gulligt med hjärtan i trädet :)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 35. Hade många - gamla - fruktträd i Stockholm, här har jag inte ett enda. Jo, en vildapel som bär massor av helt oätlig frukt men den är så vacker när den blommar. Så vi sparade den ute i parken. Kan ju vara bra med några uppväxta träd också!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 36. Vad roligt att ha ett hjärte träd ;)....fin idé....man skulle kanske göra så med mitt gamla äppelträd som jag ser utanför mitt fönster i bloggrummet. Ha en fin helg!
  Kram bia

  SvaraRadera
 37. Så flott tre og så fine hjerter du har laget, det er få flott med gamle trær i hagen.

  Fine bilder, god høsthelg.

  SvaraRadera
 38. Fantastiskt charmigt hjärtträd, så fint och så vackra foton! Sedan måste jag säga att jag lär mig något nytt varje gång jag kikar in här, tack för det :)

  Många kramar aka

  SvaraRadera
 39. Oj, här fastnade jag länge bläddrandes bland alla dina inlägg som innehåller en hel massa intressanta saker :-)
  Min ambition är att lära mig ta tillvara på allt nyttigt och bra som kan odlas och plockas vilt.....och du verkar prova allt möjligt från att få bort ohyra med nässelvatten till att ta tillvara på varenda tomat som mognar så här kommer jag säkerligen att hämta inspiration!
  Dessutom....vilka vackra knotiga trädstammar och hjärtan! Vi behöver även det vackra för ögat!
  Tack för att du kikade in på min blogg och lämnade din kommentar!
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 40. Du funderade om det kunde vara PR-problem att vi inte fick några besökare på vår marknad, men det tror jag inte. Vi deltog på Facebook, min bloo, utskick till alla medlemmar i två trädgårdsföreningar samt dessutom en ganska stor radannons i lokalpressen. Dessutom var en journalist där och gjorde reportage. Felet var nog att alla var trötta (eller frusna) på vägen hem från Hemse Torgdag och inte orkade stanna - och på vägen dit hade dom för råttom. Alltså, både rätt dag och fel dag att ha marknad!
  Det här med rosbloggen (http://rosorgotland.blogspot.se/) har redan fått ett bra gensvar. Efter en enda dag har jag fått in två artiklar! och en inköpsuppmaning. Inte dumt alls!!
  KRAM och TREVLIG HELG
  Susie

  SvaraRadera
 41. Att sätta upp limringar missar jag nästan vartenda år. En gång tog jag dubbelhäftande tejp och några insekter fastnade faktiskt.
  Göra ren träden kanske man skulle göra. Vi har tre gamla mossiga äppelträd.
  Sitsen till min betongbänk är gjord av ribbor med två tvärbitar fastspikade på undersidan. Sen ligger den löst uppepå.

  Trevlig kväll!
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 42. Åh, ett hjärteträd vill jag också ha! När jag tittade snabbt på mittenbilden så trodde jag först att det var trädets grenar som såg ut så där, haha!
  Hoppas solen hittar även till dina trakter i helgen!
  Må så gott!
  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 43. Tack! Förundras över allt man lär sig av att blogga. Det där krypet hade jag ingen koll på. Tror inte jag blivit drabbad, men det är väl som med det mesta bara en tidsfråga;)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 44. Så fint du tagit hand om äppelträden. Vi har ett enda äppelträd, Sävstaholm, stort, urgammalt och försummat, inte lätt att veta hur man ska ta sig an det.
  Kram

  SvaraRadera
 45. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 46. Blir riktigt avundsjuk på dina vackra och knotiga äppelträd ! När vi flyttade till vårt hus för 10 år sedan, fanns här varken blommor, buskar eller fruktträd.
  Så det tar ju några år innan vi förhoppningsvis får glädjas över lika ståtliga äppelträd.
  Några frostfjärilar har jag inte sett till, peppar, peppar...Men har iofs inte vetat att dom fanns, så det är bäst man tittar efter !
  - Kul att du hittat min blogg och tack för din hälsning !
  Ha det gott / Anneli

  SvaraRadera
 47. Härliga äppelträd och bra tips om limringar! Här har redan frosten varit, så det är tyvärr försent ,kommer alltid på det just efter frosten... :S Mia

  SvaraRadera
 48. Vilken underbar idé att ha ett hjärteträd!
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 49. Här inne lär jag mig alltid något nytt och får inspiration. Nu vet jag inte om vi har den ohyran men det är bra att vara förberedd. Hjärteträd, så gulligt!

  Kram //Cia

  SvaraRadera