tisdag 24 december 2019

Julbordskalender 2019, lucka 24


Tack alla gästbloggare som tagit sig tid att pilla med recept och leta bilder mitt i juljäkten så vi kunde knyta ihop ett fantastiskt varierat och härligt julbord. Tänk om vi kunnat avnjuta allt detta på en gång IRL!  
Det var en stundens ingivelse när jag drog igång kalendern. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle finnas så många sätt att kommunicera material på. Alla har löst det på sitt sätt och det har fungerat i slutänden. Nånstans på vägen blev det störningar i utseendet av sidan om man tittar på storskärm och rubrikerna, samt en del annan text blev lysande ultramarinblå. Beklagar att jag inte kunnat lösa detta. Det beror inte på inställningarna.

Hoppas ni blivit inspirerade, hittat nya konton att följa och kanske nån ny favoriträtt.


Jag avslutar med en av mina vinterfavoriter som är jordärtskockor i senapsås. I år har jag lagt till lite baconströssel inspirerad av Agneta i lucka 6, som har bacon på lutfisken. Här går det fortfarande bra att gräva upp jordärtskockor även om de inte nått sin fulla storlek. Har ni strävsolros fungerar de knölarna minst lika bra och är lättare att skala när man har bråttom.Jordärtskockor med senapssås

4 portioner


20 jordärtskockor

Senapssås
1 msk rapsolja
2 msk majsmjöl
3 dl mjölk/grädde som samvetet bjuder
2 msk sötstark senap
en gnutta riven muskot
1-1 1/2 tsk salt beroende på sort
några drag på pepparkvarnen
1 pkt bacon


Koka jordärtskockorna i lättsaltat vatten och skala dem. Här gäller det att ha lite fingertoppskänsla för ena sekunden är de hårda, nästa överkokta.
Tärna och stek baconen knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.

Häll oljan i en gryta. Blanda 1 dl mjök/grädde och majsmjölet. Koka upp i grytan och späd med resten av mjölken till bra konsistens. Tillsätt senap, muskot och smaka av med salt och peppar. Lägg i de skalade jordärtskockorna.

Servera som vegetarisk rätt eller toppa med baconströsslet. Rödkål, brunkål, sallad, korv, skinka, köttbullar, skinka och ägg passar till.

Jordärtskockor innehåller kolhydraten inulin som räknas som kostfiber, är bra mat för de nyttiga tarmbakterierna och kan köpas som kosttillskott, men samtidigt kan det vara gasbildande. Inget farligt, helt naturligt, men kan vara bra att veta om.

Sista paprikaskörden i höstas och en liten tomat

Jag kan också förbereda er på att bloggen är under omarbetning och snart kommer i en snyggare och fräschare version. Samtidigt byter den namn till Ätliga trädgården, men kommer att länkas från Rost och rädisor under en övergångsperiod, så ingen ska behöva slarva bort mig.

Bästa julhälsningar12 kommentarer:

 1. Tack för en fin julkalender, den kan man gå tillbaka till när man letar recept!
  Önskar dig en fin och GOD Jul!
  GUnilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett förhållande problem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Bindande trollformler
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. God Jul Anette!
  Vår jul är väl ganska traditionell. Men den blir lite grönare för varje år vad gäller maten. Tack för inspiration!
  Kram Annika

  SvaraRadera
 3. God Jul och tack för en fin kalender!! Har läst med intresse och ska testa flera av recepten om än inte nu i jul.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 4. En make over - det lät spännande :) Och tack för kalendern. Jag har sett flera spännande recept men har många inlägg kvar att läsa. För ett tag sen bestämde jag mig för att dra ner radikalt på skärmtid och då har jag begränsat bloggläsande till oftast 2 ggr per vecka. Å andra sidan har jag fått stickat en tröja och broderat en duk :)

  God fortsättning och Gott Nytt År!!

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 5. Tusen tack för den allra bästa adventskalender jag någonsin har öppnat!
  Jag har sett att du har varit på gång, men jag bestämde mig att läsa hela din adventskalender på juldagen och nu är det juldag! God jul förresten och god fortsättning! Jag ska använda mig av din kalender, recept och goda råd. I år har familjen utökats med en vegetarian och även om vi äter mycket vegetarisk mat så är det extraroligt att ta till sig ändras recept och idéer.
  Julkram
  Karin på Pettas via Uffes dator

  SvaraRadera
 6. GOD fortsättning och fin kalender har det varit, mycket läsvärt! Spännande med din nya blogg och jag borde själv göra om min lite...frågan är bara hur??!
  Nåja, önskar dig en skön kväll nu.
  KRAM Titti

  SvaraRadera
 7. God fortsätting och tack för alla spännande recept!
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
 8. Stort tack för alla intressanta inlägg och spännande recept! Ska se om jag kan gräva upp någon jordärtskocka, tror inte att jorden hunnit bli så frusen här.
  Önskar dig ett bra slut på det gamla året och sedan ett riktigt härligt 2020!

  SvaraRadera
 9. När jag hittade Dr. Ogume som bor i Turkiet var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume genom hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag gav vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma ihop igen. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän smsar igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:

  SvaraRadera
 10. Hej, jag heter Nira. Jag var i ett förhållande med Anderson i flera år, men han gjorde slut med mig. Jag försökte allt jag kunde för att få tillbaka honom, men det var förgäves. Jag ville verkligen ha tillbaka honom på grund av den kärlek jag har för honom. Jag bad honom med allt, gav löften, men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän, och hon föreslog att jag skulle kontakta en trollformler som kunde hjälpa mig att besvärja honom för att få tillbaka honom. Även om jag aldrig trodde på trollformler, hade jag inget annat val än att prova det. Så jag mailade trollformaren, och han försäkrade mig att allt skulle vara bra om tre dagar, och mitt ex skulle komma tillbaka till mig. Överraskande nog hände det den andra dagen vid 16-tiden. Mitt ex ringde mig, bad om ursäkt för allt och sa att han ville ha tillbaka mig för att han älskade mig så mycket. Jag blev så glad och gick tillbaka till honom. Vi började leva lyckliga tillsammans igen. Jag lovade alla jag känner som har problem med relationen att jag skulle hänvisa dem till den enda sanna och kraftfulla trollformaren som hjälpte mig med mitt problem. Om du behöver hans hjälp kan du maila honom på babawalewiseman01@gmail.com. Han erbjuder olika typer av trollformler, inklusive kärlekstrollformler, förlorade kärlekstrollformler, skilsmässobesvärjelser, äktenskapsbesvärjelser, bindande trollformler, bryta trollformler, förvisa en älskad från det förflutna, marknadsföringstrollformler, tillfredsställelsebesvärjelser och botemedel mot alla sjukdomar du lider av. Kontakta honom för en varaktig lösning på alla problem du kan ha.
  via babawalewiseman01@gmail.com WhatsApp +2348136951551

  SvaraRadera
 11. Jag heter Barbara Dahlström. Vi vet alla att kärlek förblir fantastisk när du är tillsammans med din själsfrände och lycka i alla tider är garanterad för er båda. DR ISIKOLO fick mig att inse att du kan återställa det som gör livet vackert för dig precis när jag tappade hoppet om att få tillbaka min man och han lämnade tillbaka honom till mig. Vi hade ett komplicerat förhållande och bråkade hela tiden och han lämnade hjärtat krossat och jag var olycklig. DR ISIKOLO kom in i bilden efter flera försök att vinna tillbaka honom och misslyckades. Han återställde kärleken och kopplingen mellan mig och min man och strax efter 48 timmar hade vi en dejt och pratade om saker och nu planerar vi att gifta oss och leva lyckligt tillsammans för alltid. Ord kan inte uttrycka min tacksamhet till DR ISIKOLO och alla som har talat mycket om honom har aldrig ljugit om honom eftersom han verkligen är pålitlig. Kontakta honom idag och låt honom hjälpa dig också. mejla: (isikolosolutionhome@gmail.com) eller sms:a honom via WhatsApp: +2348133261196

  SvaraRadera