Om ni missat så är Eva Robild redaktören bakom alla de populära trädgårdsprogrammen med gänget Pernilla Colt, John Taylor, Malin Persson och Tareq Taylor, dessutom frilansjournalist och författare till en lång rad böcker, föredragshållare m.m./Anette
Valnötslikör
Det är receptet
är ett resultat av ekorrarnas och kråkornas härjningar i mitt
valnötsträd. De äter nämligen gärna upp nötterna innan jag
hinner skörda dem. Men så kom jag på att om jag plockar
valnötterna omogna, med det mjuka gröna ytterskalet på så hinner
jag före! (Jag lämnar lite åt djuren också.) Dessa mjuka gröna
valnötter är precis vad som behövs för att göra en liten sats
delikat valnötslikör. Använd handskar när du plockar och rensar
valnötterna då det gröna skalet avger en svart färg som är svår
att få bort, men också ger den läckra färgen till likören.
Receptet har varit publicerat i min bok Odla ätbart som jag gjorde
tillsammans med Pernilla Bergdahl, fotograf.
10 valnötter med
det gröna ytterskalet kvar
3 dl brännvin
special
3 dl socker
Tvätta nötterna
och lägg dem i en burk. Häll på spriten, det är viktigt att det
täcker. Låt stå i rumstemperatur i 2-3 månader. Först blir
vätskan svart, sedan brun. Då är det dags att sila bort nötterna
och lösa sockret i vätskan. Låt eftermogna minst fram till jul, ju
längre desto bättre. Efter hand så mörknar också färgen och
blir läckert svart igen! Valnötslikören är god att dricka i små
mängder (sött, sött), men också att hälla över glass eller på
en god men lite torr sockerkaka.
Anette Brunsell
Instagram @atligatradgarden
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar