Har du kantareller i frysen som väntar på ett bra tillfälle att bli avnjutna? Inte alltid det blir några över till vintern här, men när det händer hamnar de gärna i en svamppaté på julbordet eller som ensamrätt under nån av julhelgen med klyftpotatis och gärna en söt sås med en skvätt konjak. Byter man ut all svamp rakt igenom mot Karljohan får man en annan karaktär på smaken som inte heller går av för hackor. Det finns helt enkelt utrymme för ett visst mått improvisation. /Anette
Örtkryddad svamppaté
Ugn 200°
2 msk fett
150 g purjolök
2 klyftor vitlök
2
msk basilika
1
msk mejram
1
msk salvia
500
g färska champinjoner
2
dl förvällda kantareller
50
g sötmandel
2
dl havregryn
2
dl vatten
1
msk buljongpulver (Klar Lantbuljong)
1
dl grädde eller motsvarande
200
g Västerbottenost eller 200g sojaost + 1 tsk salt
2
ägg
1
1/2 tsk salt
1
krm svartpeppar
1
msk olja
Snitta
purjon på längden, skölj, skär tunt och fräs i fettet
tillsammans med vitlök, basilika, mejram och salvia gärna i stekgryta. Hacka svampen och tillsätt. Lägg på locket och låt
svampen ånga i eget spad ca 10 minuter. Mal mandeln och tillsätt
ihop med havregryn, vatten, grädde och buljong. Låt smeten vila
under lock. Späd eventuellt med mer vätska eller havregryn beroende
på konsistensen. Den ska vara som en tjock gröt. Riv osten och rör
ner, sedan ett ägg i taget. Smaka av med salt och peppar.
Använd
en smord pastejform eller klä en avlång sockerkaksform med
bakplåtspapper, pensla med olja och häll över smeten.
Grädda
i mitten av ugnen ca 40 minuter.
Låt svalna och skär upp.
Som jag nämnde passar söt sås till som en pikant brytning men också kaprisbaserad.
Kaprissås
2
port
1
dl kapris
2
dl olivolja
1
msk vatten
1
msk vitvinsvinäger
Allt
mixas. Klart!
Instgram @atligatradgarden
Länksamlingen TrädgårdsFägring
Länksamlingen TrädgårdsFägring
Glad Lucia och tack för en helt underbar julkalender=)
SvaraRaderaGlad Lucia till dig också!
Radera/Anette
Det där låter väldans gott. Det ska jag nog göra till det nästan vegetariska julbordet hos min dotter i pr.
SvaraRaderaTack för bra tips och recept! Kram
Å, det ser riktig godt ut!
SvaraRaderaDet vi fant av kantareller i sommer er nok spist opp for lenge siden.
God helg!
Det där lät gott och svamp finns i frysen :) Funderar på den laktosfria varianten och om inte annat så låter kaprissås så gott. Jag är en kaprisälskare.
SvaraRaderaKram, Carina
Hei!
SvaraRaderaJeg får vann i munnen. Det ser himla godt ut!
God kveld! Anne