Claes Hellqvist är en av mina vänner på Instagram som ständigt imponerar med sin kunskap och stora, fina odlingar i östra Dalarna, zon 4-5. Själv säger han om sitt konto "En köksträdgårdsdagbok, om odlingens glädje och vedermödor. Två i hushållet men vi odlar som om vi fortfarande var fem" /Anette
Ingen
jul utan sima (finskt mjöd) på julbordet
I
slutet på 60-talet reste min far varje sommar runt i Tornedalen och
inventerade skador och sjukdomar i bärodlingar. En varm julidag i
Erkheiki norr om Pajala blev han bjuden på källarkall, läskande
finskt mjöd, sima, hos en odlare. Tror inte att han någon gång,
varken förr eller senare, bett om ett recept, så uppenbarligen blev
han knockad av denna rätt alkoholsvaga slåtterdryck. Ett halvår
senare stod några immiga, egenbryggda flaskor på julbordet så att
även resten av familjen hemma i Umeå skulle få smaka.
Att
påstå att det var kärlek vid första ögonkastet är nog att
överdriva. Tvärtom, de där flaskorna med ett grumligt, ljusgult
innehåll med några uppsvällda russin flytande högst upp
betraktades med stor misstänksamhet och såg verkligen inte särskilt
lockande ut jämfört med den söta julmusten. Men alla smakade och
höll god min. Och siman den återkom, jul efter jul, och blev efter
några år ett lika naturligt inslag på julbordet som skinkan,
fårfiolen och sillen.
Åren
gick, vi bildade familj och hamnade i en annan del av landet. En dag
hittade jag ett stort bestånd förvildad humle längs en å inte
långt hemifrån. En bit uppströms låg en gång Sveriges
nordligaste kloster, Gudsberga, numera bara en ruin. Fantasin sattes
i rörelse och vi lekte med den svindlande tanken att det kanske var
rymlingar från den senmedeltida klosterträdgården. Några rotskott
följde med i fickan hem och året efter skördade vi stolta vår
första egna humle på några humlestörar. Såklart måste vi då
testa att brygga vår egen sima efter farsans recept. Och det har vi
gjort sedan dess, år efter år. Våra nu vuxna barn visade de första
åren samma misstänksamhet som jag och mina syskon gjorde. Men
smakpreferenserna förändras med tiden och för något år sedan
fick vi frågan: ”Ni har väl kommit ihåg siman?” Men man ska
väl vara ärlig med att de alla ännu inte förstått simans storhet
…
Är man kinkig är väl sima egentligen inget mjöd. Mjöd ska innehålla honung, siman innehåller socker, förutom jäst, vatten, citron och russin. Nu i adventstider brygger vi i alla fall vår egen Kloster-sima efter vårt ärvda tornedalska recept (vi brukar göra en halv sats, det räcker).
Sima
-
5 l vatten
-
1-2 citroner, skivade
-
2 hg farinsocker och 2 hg strösocker
-
en näve humle
-
1 tsk jäst
-
russin
Koka upp vattnet och lägg i
sockret, humlen och citronerna. Låt det svalna till fingervarmt.
Smula ned jästen och låt stå över natten. Sila och häll upp på
flaskor, tillsätt fem russin och en msk socker. Förslut med en
bomullstuss och låt stå i rumstemperatur i 2–3 dygn eller tills
russinen flutit upp till ytan. När den är klar ställer vi upp den
på en kallvind och på julafton plockas några kalla flaskor fram
strax innan julbordet serveras.
Instagram @cghellq
Anette Brunsell
Instagram @atligatradgarden
Instagram @atligatradgarden
Vilken rolig historia om mjödet Sima. Min son brukar göra mjöd men med honung. Kraaam Pia
SvaraRaderaMin man har finskt påbrå, så han och en av sönerna gillar sima. Kanske man skulle testa att göra en sats, men jag blev lite fundersam om humlet. Vad blir det för skillnad i smaken med och utan humle? För min svärmor har aldrig humle i sin sima.
SvaraRaderaKram Annica
Eftersom jag bor granne med en stor privat humleodling har jag fått lära mig att humle sätter smak och är en av de viktiga variablarna man bollar med när man tar fram olika ölsorter. Humlesorter är en hel vetenskap i sig.
RaderaDet vore väl spännande att göra två sorter och se vad det blir för skillnad med och utan humle?
Kram Anette
Rolig läsning!
SvaraRaderaHär i Finland gör vi mjöd varje år till Valborg/1:a maj (Vappen, som vi kallar det). Det är vanlig vappen-dryck, speciellt för barnen (ingen alkoholhalt), men vi gör mindre mängder för att den ska vara uppdrucken innan den börjat jäsa så att det bildas alkohol i. Har dock aldrig testat ha i humle. :)
h. Kitty
Kul med alla traditioner!
Radera/Anette
Hej Claes och Anette!
SvaraRaderaI min barndom i Helsingfors gjorde mamma mjöd eller sima, men utan humle. Den gjordes till Valborg. Minns att vi barn längtade tills russinen nådde ända upp, då fick vi smaka. Den var mycket god. Har inte smakat med humle i.
Ha det gott /Marika