lördag 9 november 2019

Odla vintergrönt i backarAtt så i backar inför vintern passar mig perfekt. Även om jag inte alls har samma behov av sallad på vintern så är det fräscht med nåt färskt grönt på tallriken.


Min lösning är att odla i backar som jag sår i september utomhus och täcker med odlingsväv. Att så på hösten har den fördelen att bäddarna i stort sett håller sig fuktiga på egen hand. 
I början av oktober fick vi en rejäl köldsvacka med temperaturer nedåt -6 och backarna fick hastigt och lustigt flytta in i lilla växthuset, eftersom det stora skulle städas. (Odling handlar mycket om logistik. Är det inte backar som ska flyttas är det olika högar med jord, gödsel och täckmaterilal.)

Fast jag odlar i zon 4 brukar det ändå vara tillräckligt många dagar mildväder emellanåt och även ljust nog för att sådderna ska hinna växa till sig innan det stora vintermörkret och den riktiga vintern kommer i januari, februari. Under vintern står backarna på ett upp-och-nervänt bord i stora växthuset med dubbel väv över. Temperaturen blir lite jämnare i större växthus och där är mer plats när jag vill plocka mina blad.Allt passar sig inte riktigt att så på hösten, utan jag väljer sånt som tål några minusgrader utan att krascha. En av favoriterna som måste finnas med är vintersallat. Det är den som i butik säljs som små rosetter under det franska namnet mache med nötig god smak.Pak choi är en annan superfavorit som tillhör kålsläktet utan att ha den kåliga smaken. Det finns både grön och röd och du kan ana en del röda blad lite över mitten i bild. Nu skördegallrar jag de 10-15 cm höga plantorna som har en tjock, krispig stjälk lämplig att woka. Det gröna hänger förstås med. Späda blad är även goda i sallader. Längre fram i vinter kommer de fem, sex plantor som är kvar att fylla upp hela backen.
Källfräne eller vattenkrasse som den också heter är nästa superfavorit. Tål inte riktigt lika mycket kyla som de övriga, men växer villigt om den inte får torka ut och känns så lyxig att kunna slösa med. Smaken är mild med en dragning åt pepparrot.


Ibland odlar jag också tatsoi som är en asiatisk snabbväxande kålsort, andra bladkålsorter, bindsallat, vinterportlak, rädisor,spenat och salladslök.

Poängen med bladgrönsakerna är att de hinner växa till sig tillräckligt på hösten för att kunna skördas under vintern medan salladslöken får en tjuvstart för kommande säsong.


Länksamlingen TrädgårdsFägring10 kommentarer:

 1. Ja, jeg skal så i små bakker inne, under vekstlys. Må bare komme i gang...
  God helg!
  /Irene

  SvaraRadera
 2. Mache och vattenkrasse är två favoritblad. Vattenkrasse för de engelska smörgåsarna, damen jag bodde hos köpte ofta vattenkrasse. Mache lyckas inte när jag sår den men den sår sig själv så det räcker hittills. Den nötiga smaken med lite god olja, ibland hasselnötsolja, är underbar. Skulle vilja testa att göra egen vattenkrassesoppa den jag har ätit hos Mandelmanns är en tjock, stabbig röra som inte har nån smak av krassen alls.

  Kram och lycka till med bladen! Carina

  SvaraRadera
 3. Jag måste nog testa att odla lite grönt även om vintern nu när jag har satt upp ett litet växthus =) Tack för inspirationen! Ha en bra lördagskväll =)

  SvaraRadera
 4. Hej Anette!

  Det känns onekligen lite exotiskt att kunna odla grönsaker i vårt nordliga klimat under vintern. Jag förstår att det handlar om kunskap och säkert en positiv envishet att flytta gränser, att göra det omöjliga möjligt.
  Att se de fyllda backarna med sitt gröna innehåll när världen omkring oss blir allt mera färglös är en upplevelse i sig.

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Hej Anette!
  Ser härligt ut med de spröda gröna bladen precis när vintern knackar på.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset med fuktiga tidningar istället för hemsk markduk! Det senare har vi flera oöppnade paket kvar i trädgårdsboden. Måste komma på ett sätt att använda dom. Du kanske har nåt bra tips.....!?
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 7. Du är fantastisk,du är så duktig, och du delar med dig av allt, jag lär mig alltid något nytt.
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Vilken bra idé med ett upponervänt bord! det ska jag esta till våren. Jag har lagt ner odlingen för i år. Och snön har kommit. Men det går alltid att grodda lite inne.Ha det gott/Monica

  SvaraRadera
 9. Så inspirerande att läsa om allt som händer hos dig. Tänk så lärorikt även om jag inte gör något i trädgården nu.

  SvaraRadera
 10. Vi är en finansiell institution, vi lånar ut till individer och företag i ekonomiska svårigheter.
  Alla individer eller företag som kan respektera våra klausuler kan kontakta oss direkt via e-post för att dra nytta av vår ekonomiska hjälp.
  Våra lånevillkor är enkla och väl definierade.
  Med betydande kapital under vårt bälte är vi bäst att hjälpa dig och hjälpa dig att lösa alla dina problem. Tidsfristerna fastställs enligt våra kunders månatliga budget för att underlätta återbetalningen.
  Om du har projekt att förverkliga eller om du är i ekonomiska svårigheter kan du kontakta oss via e-post utan ytterligare försening. Med en ränta på 3% hjälper vi individer från 20.000 till 50.000.000 KR. Och vi informerar företagen samtidigt om att kursen inte förändras.
  Kontakta oss via e-post om du behöver ett lån.

  E-post: simondurochefort@gmail.com

  SvaraRadera